Aanleg

Tomaten kweken en verzorgen in de moestuin of tuinkas

Trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten, cœur de bœuf … tomaten zijn er in allerlei soorten, smaken en formaten, voor elk wat wils. Je kan ze bovendien gemakkelijk zelf telen, op voorwaarde dat je rekening houdt met hun specifieke wensen. 

Wij geven je graag enkele tips om zelf tomaten te kweken en verzorgen in de moestuin.

Tomaten planten

Zaadjes of plantjes? 

Voor je tomaten kan je uiteraard beginnen met zaadjes. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de zaadjes een 8 à 10-tal weken nodig hebben om tot bruikbare plantjes uit te groeien. Zaai in potjes of zaaibakjes en gebruik een aangepaste potgrond met een fijne structuur, bijvoorbeeld DCM Potgrond Zaaien & Stekken, om een goede opkomst van de kiemplantjes te verzekeren. Laat de zaadjes vervolgens kiemen op een warme  plek, met veel licht.

Heb je geen tijd of geen zin om zelf te zaaien, dan kan je natuurlijk ook gewoon jonge plantjes kopen. 

Voeding bij de aanplant

Wat je bij het uitplanten zeker niet mag vergeten, of het nu gaat om gekochte of zelf opgekweekte plantjes, is dat tomaten graag wortelen in een vochtige en goed bemeste grond

Door bij het plantklaar leggen van de grond DCM Meststof Tomaten in te werken, geef je je tomatenplanten gedurende meer dan 100 dagen voeding, voor een volgehouden groei, zonder verbrandingsgevaar. Het hoge gehalte aan kalium bevordert bovendien de stevigheid van de planten en de ontwikkeling van dikke vruchten.

Teel je je tomaten liever in pot, vermeng deze meststof dan voor het oppotten met de potgrond.

Denk er ook aan om voldoende water te geven. Dat bevordert bovendien de werking van de meststof.

Tips voor de aanplant in de kas

Tomaten houden van warmte en licht. Je hebt dus meer kans op slagen wanneer je ze teelt in een kas, onder een transparante folie of onder een tomatenhoes. 

In de meeste kassen wordt het hele jaar door vrij intensief geteeld. Het is dus belangrijk dat de grond in de kas een goede kruimelige structuur heeft, voldoende voedingselementen bevat, goed doorlatend is en een ideale verhouding tussen lucht en vocht vertoont. 

Meng daarom bij het planten van je tomaten 1 deel kasgrond met 1 à 2 delen DCM Vivimus® Groenten & Fruit in het plantgat. Deze organische bodemverbeteraar zal de structuur van de grond verbeteren en bodemmoeheid tegengaan. Je tomaten zullen beter en sneller inwortelen.

Tomaten verzorgen: regelmatig bijmesten

Met DCM Meststof Tomaten geef je je tomatenplanten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te groeien en een rijke, smakelijke oogst op te leveren. Deze evenwichtige formule op basis van natuurlijke grondstoffen is speciaal ontwikkeld voor het telen van tomaten:

  • Ze bevat extra veel kalium, wat zorgt voor stevige planten en sappige tomaten.
  • Omdat ze bestaat uit ultrafijne MINIGRAN®-korreltjes, kan je ze probleemloos rond de planten of bovenop de pot strooien. 

Door de meststof lichtjes in te werken en daarna te gieten, bevorder je de werking.

Nog gemakkelijker wordt het bemesten van je tomatenplanten met . Voeg de meststof gewoon aan het gietwater toe, waardoor je tegelijk kan gieten en bemesten. Met de meststof begiet je tweewekelijks, terwijl je de planten dagelijks water geeft.

TIP: scheutjes verwijderen voor betere vruchten

Om te verhinderen dat je tomatenplanten meer energie gaan stoppen in de groei dan in de ontwikkeling van vruchten, doe je er goed aan om de nieuwe scheutjes die zich in de bladoksels vormen, regelmatig weg te knijpen. Verwijder daarbij ook meteen de gele en dode bladeren. Zo krijgen de vruchten nog meer licht. Worden de planten te hoog, bind ze dan op of geef ze een steuntje. Om de planten bij het oogsten niet te beschadigen, knip je de rijpe tomaten af i.p.v. deze eraf te trekken. 

Hoe neusrot voorkomen bij tomaten?

Tomaten hebben vaak last van neusrot. Ze worden dan onderaan bruin en drogen in. Neusrot kan onder meer een gevolg zijn van kalkgebrek (calciumgebrek). Om neusrot te voorkomen bekalk je dus het beste de grond voordat je de tomaten plant. Dat kan bijvoorbeeld met DCM Zeewierkalk Korrel.

Tijdens de teelt kan je neusrot voorkomen door regelmatig te gieten, tijdig bij te bemesten en een licht bekalking te geven op het moment dat de 3de bloemtros is gevormd.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

  • Kies een warme, lichte plek (bv de tuinkas)
  • Verbeter de bodem met DCM Vivimus® Groenten & Fruit in het plantgat
  • Geef voldoende voeding bij de aanplant (DCM Meststof Tomaten) 
  • Geef voldoende water om de werking van de meststof te bevorderen

Met DCM Meststof Tomaten geef je je tomatenplanten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te groeien en een rijke, smakelijke oogst op te leveren. Deze evenwichtige formule op basis van natuurlijke grondstoffen is speciaal ontwikkeld voor het telen van tomaten.

Tomaten hebben vaak last van neusrot. Ze worden dan onderaan bruin en drogen in. Neusrot kan onder meer een gevolg zijn van kalkgebrek (calciumgebrek). Om neusrot te voorkomen bekalk je dus het beste de grond voordat je de tomaten plant. Dat kan bijvoorbeeld met DCM Zeewierkalk Korrel.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster