Behandelen

Beperk de schade van de Kleine Wintervlinder

In een siertuin leven veel rupsen.Ze voeden zich met mals groen, om dan uit te groeien tot motten of vlinders.Sommige richten amper schade aan, andere zijn dan weer bijzonder vraatzuchtig, zoals de rupsen van de kleine wintervlinder. Ze voeden zich in het vroege voorjaar aan de knoppen en jonge bladeren van heel wat loof- en fruitbomen en kunnen heel wat schade veroorzaken. Gelukkig is er een manier om de schade te beperken.

“Vogels in je tuin pikken een deel van de rupsen uit de bomen, maar bij een grote plaag krijgen ze het niet alleen gebolwerkt. Dan is het tijd om hulp in te roepen.”

Onopvallende vlinder, kleine rups

In het vroege voorjaar voeden de rupsen zich met de knoppen en jonge bladeren van appelaars, blauwbessen, veenbessen, kersen… maar ook van sierbomen zoals eik, esdoorn, es, berk, linde, populier en wilg, en hagen van haagbeuk. De rupsen, tot 1,8 cm groot, lichtgroen met 3 witte lijnen langs de zijden, komen net uit wanneer de eerste jonge blaadjes verschijnen. Schade herken je aan duidelijke happen uit de jonge blaadjes. Ze vreten zich vol, en laten zich dan aan een draadje op de grond zakken om daar te verpoppen. Pas in het najaar, vanaf de eerste nachtvorst, gaat de volwassen mannelijke wintervlinder op zoek naar het vleugelloze vrouwtje om te paren; hij vertrouwt daarbij volledig op zijn geurzin, hét moment om in te grijpen!

Vangen en monitoren met feromonen

DCM Opero-Pheromone® bevat feromooncapsules met het specifieke vrouwelijke seksferomoon van de kleine wintervlinder. Het feromoon wordt door de wind verspreid en wordt opgepikt door de mannetjes. Die vertrouwen bij hun zoektocht naar de vrouwtjes volledig op hun reukzin en vliegen blindelings in de val! Dit stelt je in staat om de vlucht nauwlettend te monitoren en aantastingen vroegtijdig te herkennen.

Hoe werkt het?

Hang in de herfst – oktober en november zijn dé maanden bij uitstek - een DCM Delta-Trap in de belaagde boom of struik, of in de haag, op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Open de lijmplaat, leg ze op de bodem van de val en plaats daarop een DCM Opero-Pheromone® feromooncapsule. Het feromoon blijft 6 tot 8 weken actief, genoeg om de paringsperiode te overbruggen. Controleer de lijmplaten elke 2 dagen en vervang waar nodig.

Boomlijmband

Plaats bij de start van de herfst (oktober) een transparante en gifvrije DCM boomlijmband om de stam van de bomen en struiken die je wil beschermen. Zo voorkom je dat de vleugelloze vrouwtjes van de kleine wintervlinder via de stam omhoog kruipen om te kunnen paren.

Toepassingsperiode DCM Opero-Pheromone®*

J F M A M J J A S 0 N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!