Behandelen

Bestrijd de rupsen in je tuin effectief met feromonen

In een siertuin leven veel rupsen. Ze voeden zich met mals groen, om dan uit te groeien tot motten of vlinders. Sommige richten amper schade aan, andere zijn dan weer bijzonder vraatzuchtig, zoals de rupsen van de kleine wintervlinder. Gelukkig is er een manier om ze in de val te lokken en vraatschade te vermijden.

Rupsenschade

In het vroege voorjaar voeden die zich met de knoppen en jonge bladeren van appelaars, blauwbessen, veenbessen, kersen… maar ook van sierbomen zoals eik, esdoorn, es, berk, linde, populier en wilg, en hagen van haagbeuk. De rupsen, tot 1,8 cm groot, lichtgroen met 3 witte lijnen langs de zijden, komen net uit wanneer de eerste jonge blaadjes verschijnen. Ze vreten zich vol, en laten zich dan aan een draadje op de grond zakken om daar te verpoppen. In het najaar gaat de dan volwassen mannelijke wintervlinder op zoek naar het vleugelloze vrouwtje ergens op de stam of takken; hij vertrouwt daarbij volledig op zijn geurzin. Het is op dat moment dat de feromonen in werking treden.

“Als je veel insectenetende vogels zoals koolmeesjes in je tuin hebt, pikken die wel een deel van de rupsen uit de bomen, maar bij een grote plaag krijgen ze het niet alleen gebolwerkt. Dan is het tijd om hulp in te roepen.”

Rupsen lokken met feromonen

Feromonen zijn sekslokstoffen die mannelijke motten lokken en vangen, waardoor er minder paring en dus minder eitjes en rupsen zijn. Feromonen worden onder andere toegepast in de strijd tegen de fruitmot (die zich in appels en peren nestelt), de kersenvlieg, de pruimenmot, de preimot, de gevreesde kastanjemineermot, en tegen de kleine wintervlinder. DCM Opero-Pheromone® bevat het specifieke vrouwelijke seksferomoon van die laatste. De mannetjes komen erop af en worden in de val gelokt. Het feromoon wordt immers gecombineerd met de DCM Delta-Trap.

Rupsen vangen met een val

Een professionele driehoekige val met 4 lijmbordjes met een laag niet drogende lijm waartegen insecten blijven kleven. Op deze manier worden ze zichtbaar, en krijg je een idee van de omvang van de plaag. Mooi meegenomen: alles wat je al hebt gevangen, kan alvast geen schade meer berokkenen.

Hoe werkt het?

Hang in de herfst – oktober en november zijn dé maanden bij uitstek - een DCM Delta-Trap in de belaagde boom of struik, of in de haag, op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Open de lijmplaat en leg ze op de bodem van de val. Plaats daarop een DCM Opero-Pheromone® feromooncapsule; schud ze direct uit het zakje en kom er niet met je handen aan, anders verspreid je de geurstof. Controleer de lijmplaten elke 2 dagen en vervang waar nodig. Het feromoon blijft 6 tot 8 weken actief, genoeg om de paringsperiode te overbruggen. Met een prepaid DCM Opero-Pheromone® box bestel je 2 capsules; bewaar de tweede in de koelkast voor de volgende behandeling, sluit bovendien het zakje zeer goed af.

Toepassingsperiode DCM Opero-Pheromone®*

J F M A M J J A S 0 N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!