Rupsen op buxus bestrijden

Rupsen op buxus bestrijden

Buxus is een zeer populaire plant in de tuin. Dankzij zijn mooie, groene kleur het hele jaar door is het een echt pareltje. De laatste tijd worden echter meer en meer tuinen aangetast door de buxusmot. Met ons advies is het nog niet te laat en kunnen je buxusplanten nog gered worden!

Wat zijn buxusmot en de buxusrups.

De buxusmot komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea en China) en is Europa binnengekomen samen met de import van Aziatische planten. Aangezien de buxusmot en buxusrups hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden.

Buxusmot

De buxusmot is een nachtvlinder uit de familie van de grasmotten. Hij is 4-4,5 cm groot (spanwijdte) en is crèmewit van kleur met een donkere goudbruine vleugelrand.

Buxusrups

De schade aan de buxusplant wordt niet rechtstreeks veroorzaakt door deze buxusmot, wél door de buxusrups. Het is een donkergroene rups met zeer herkenbare overlangse donkere strepen en een zwarte kop. De rupsen van de buxusmot hebben maar één doel: je buxusplanten zo snel mogelijk kaalvreten! De rups eet een paar keer zijn gewicht per dag op aan verse groene buxusblaadjes zodat hij nadien kan verpoppen tot een vlinder.

Schadebeelden

Eerst schraapt de buxusrups aan de onderkant van het blad het bladmoes weg, nadien eet hij heel het blad weg. Zo is in een mum van tijd de buxus helemaal kaal en blijven er alleen dode blaadjes, kale takken, bladskeletten en spinsel over.

Gezien de kleur van de rups (groen), kan het dan ook een tijd duren vooraleer de schade opgemerkt wordt. Het is dus aan te raden om al vroeg op het seizoen op regelmatige  basis in je buxus te kijken of je al eitjes of rupsen ziet. Nog beter, in plaats van elke dag je neus tussen de buxus te steken, is eenvoudig een DCM Mottenval ophangen in combinatie met DCM Feromoon Buxusmot om na te gaan of er al motten aanwezig zijn. Bovendien vang je zo ook motten weg in de val.

Monitor de buxusmot

Er komen verschillende generaties motten en rupsen voor per jaar, waarbij de rupsen van de laatste generatie zullen overwinteren. Dit betekent dat zowel in het voorjaar, de zomer en het najaar de rupsen bestreden kunnen worden. De buxusmotten daarentegen komen voor vanaf midden mei tot eind juni, en vervolgens in augustus-september. Deze perioden zijn dan ook ideaal om de DCM Mottenval op te hangen in combinatie met DCM Feromoon Buxusmot

Stappenplan

  1. Installeer een DCM Mottenval op een hoogte van 75-150 cm. Doe dit een eerste keer midden mei en tweede keer eind juli. 
  2. Plaats 1 dispenser van DCM Feromoon Buxusmot in het korfje bovenaan in de DCM Mottenval en plaats bij voorkeur ook een feromoon in het 2e korfje onderaan de val
  3. Giet  een weinig water in de val en voeg een druppel zeep toe om te vermijden dat de motten kunnen ontsnappen vóór dat je ze kan tellen
  4. Het feromoon is 6-8 weken werkzaam, de DCM Mottenval kan hergebruikt worden.

Toepassingsperiode

Herstel van de buxus

Aangezien de buxusrups enkel de bladeren opeet en de plantenwortel niet aantast, zullen de buxusplanten het jaar nadien opnieuw recupereren mits je uiteraard ook de nodige maatregelen treft om de rups en de mot een halt toe te roepen.

DCM Mottenval

DCM Mottenval

Professionele trechterval, vangen en monitoren van motten