Aanleg

Onderhoud van een kas

Om zo lang mogelijk van uw kas te kunnen genieten, is het belangrijk om zo nu en dan ook het nodige onderhoud te voorzien. Een propere kas oogt veel netter. Bovendien zullen de planten in een goed onderhouden kas veel  minder last hebben van schimmelinfecties, bladluizen en allerlei andere insecten. Een grondige schoonmaakbeurt is dus zeker geen overbodige luxe.

Wat dient er te gebeuren op het einde van het tuinseizoen?

  • Was de ruiten en zorg ervoor dat er geen mos meer achterblijft.
  • Vervang de ruiten die kapot zijn.
  • Maak de werktafels en schappen die in de serre aanwezig zijn grondig schoon. Gebruik eventueel een desinfecteermiddel.
  • Zorg ook voor een propere bodem door het onkruid en eventueel achtergebleven plantenresten te verwijderen.
  • Controleer ook de serregoten en verwijder het eventueel aanwezige vuil.

Vermijd bodemmoeheid

Veel mensen die groenten kweken onder glas vragen zich af waarom een aantal gewassen na verloop van tijd niet meer zo goed willen groeien. Vaak heeft dit te maken met het feit dat in een hobbykas regelmatig dezelfde groenten worden geteeld. Dit gebrek aan vruchtafwisseling geeft aanleiding tot een zwakke groei, een verschijnsel dat ook wel ‘bodemmoeheid’ wordt genoemd.

Om dit probleem te voorkomen, is het raadzaam om elk voorjaar een flinke hoeveelheid (5 tot 10 liter per m²) DCM Vivimus® Groenten & Fruit door de bestaande grond te mengen. Dit organisch bodemverbeterend middel bevat veel organische stof, verrijkt de bodem met humus en activeert het noodzakelijke bodemleven. Op die manier bootst u het effect van een vruchtafwisseling na en kan u, zonder de grond elk jaar uit te graven en nieuwe grond aan te voeren, toch met succes blijven tuinieren in uw hobbykas.

U kan deze DCM Vivimus® Groenten & Fruit trouwens ook gebruiken bij het uitplanten van sla, kolen, tomaten, prei, uien, aardappelen, komkommer, peterselie en alle soorten groeten en kruiden. Maak een mengsel van één deel uitgegraven grond met 2 delen DCM Vivimus® Groenten & Fruit. Vul het plantgat of de plantsleuf met dit mengsel, plant hierin, druk goed aan en geef een flinke hoeveelheid water.

Weet ook dat u voor de bemesting van uw kas best een zoutarme, natuurlijke meststof gebruikt. Omdat het in een hobbykas nooit regent, is er geen natuurlijke doorspoeling. Een te hoge dosis zouten kan in de kas immers voor problemen zorgen. Planten kunnen in een zout milieu namelijk moeilijk wortels vormen, wat zich uit in een slechte groei. DCM Meststof Groenten in Kas is een 100% organische meststof die geschikt is voor alle groenten en geen opstapeling van overtollige zouten veroorzaakt.

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!