Onderhoud

Aardbeien : voeding en verzorging

Wilt u veel en vooral lekkere vruchten kunnen plukken, vergeet dan zeker niet om voldoende aandacht te besteden aan de bemesting, de watergift en de verzorging van uw aardbeiplanten.

De voeding

In het vroege voorjaar (maart-april) krijgen uw bestaande aardbeiplanten graag wat extra voeding.

De bemesting bij aardbeien is echter vrij delicaat. Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Best geeft u 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².

Deze meststof is trouwens ook perfect geschikt voor de bijbemesting van uw aardbeien in pot. Omdat ze bestaat uit ultrafijne MINIGRAN® korreltjes, kunt u ze heel gemakkelijk bovenop de pot uitstrooien. Gebruik voor uw aardbeiplanten in pot 2-4 g/L potgrond of 10-20 g/plant.

Handige tips

  • Heeft u bij de aanplanting geen plastic folie over het plantbed gespannen, dan kunt u de bodem onder de vruchten bedekken met stro, zodra de vruchten beginnen te zwellen. Zo blijven de vruchten mooi proper. Bovendien krijgt onkruid op die manier minder kans en houdt de bodem het vocht en de warmte beter vast.
  • Om uw aardbeienplanten te beschermen tegen vraatzuchtige slakken kunt u vooraf eventueel ook DCM Lima-Shield® tussen de rijen strooien. Deze hoekige lavakorrels houden de slakken op een afstand.
  • Bescherm de vruchten tegen vogels met vogelgaas.
  • Vermijd bij het gieten het vochtig worden van de rijpende vruchten. Zo voorkomt u vruchtrot.
  • Verwijder tijdens het plukken ook de rottende aardbeien om schimmelziekten in de kiem te smoren.

Na de oogst

  • Na de oogst van de aardbeien worden de oude bladeren in augustus afgesneden tot op 7,5 cm boven het hart. Ook de overtollige uitlopers kunnen nu afgeknipt en uitgeplant worden.
  • Hark het oude stro en alle ander afval weg. Maak de grond tussen de rijen los en schoffel het onkruid weg.
  • Strooi opnieuw wat DCM Organische Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten en in de rijen en hark de meststof in.
  • Na het derde oogstjaar is het best de aardbeiplanten te rooien en nieuwe gezonde, virusvrije planten op een vers stuk grond te planten.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!