Onderhoud

De beste verzorging voor je kamerplanten

Met hun bloemen en bladeren fleuren kamerplanten elk interieur op en zorgen ze voor sfeer en gezelligheid. Om jarenlang plezier te hebben van je kamerplanten, moeten hun natuurlijke groeiomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst worden. Licht en water, maar ook de potgrond en de bemesting spelen daarbij een belangrijke rol.

Ontdek hier de succesformule voor stralende kamerplanten.

Licht is onmisbaar

Licht is een bron van leven. In het algemeen geldt: hoe meer licht in de kamer, hoe beter je kamerplanten gedijen. Toch hebben niet alle kamerplanten dezelfde lichtbehoefte. Dracaena, Yucca en Ficus houden bijvoorbeeld van een goed verlichte kamer met veel zonlicht terwijl azalea’s en varens liever geen direct zonlicht krijgen.

Water met mate

Overdaad schaadt. Pas het begieten daarom aan aan de groeisnelheid en de wateropname van de plant. De meest voorkomende fout is de potkluit voortdurend nat te houden. Plantenwortels hebben immers niet alleen water, maar ook zuurstof nodig om voedingsstoffen te kunnen opnemen. Door langdurig water te geven, "verdrinken" de wortels en sterft de plant uiteindelijk af. Je kan dat vermijden door een kwaliteitspotgrond te gebruiken die te allen tijde zijn luchtige structuur behoudt.

De beste potgrond voor kamerplanten

Een aangepaste voeding is doorslaggevend voor de kwaliteit van een potgrond. Door zijn luchtige structuur en het hoge gehalte aan witveen met een groot waterhoudend vermogen, is DCM Potgrond Kamerplanten de ideale potgrond voor je kamerplanten. De lavakorrels in deze kwaliteitspotgrond houden de poriën in de potgrond open zodat deze zelfs na herhaaldelijk begieten zijn luchtige structuur behoudt. De optimale verhouding tussen water en lucht, nodig voor een gezonde groei, blijft op die manier gewaarborgd.

De potgrond is niet alleen het substraat waarin de kamerplanten wortelen, maar ook het reservoir voor water en voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen moeten onafgebroken en vooral gelijkmatig vrijkomen. Daarom zijn aan  DCM Potgrond Kamerplanten langwerkende, organische meststoffen toegevoegd. Deze basisvoeding is voldoende voor 150 dagen. Om daarna de bloei verder te onderhouden, is bemesten noodzakelijk. 

Kamerplanten bemesten met vloeibare meststof

Gebruik voor de bemesting van je kamerplanten DCM Vloeibare Meststof Kamerplanten. Deze vloeibare meststof voedt je planten sneller en dieper dan andere samenstellingen, en kan je makkelijk toevoegen aan het gietwater. 

Geef je kamerplanten tijdens de groeiperiode 1 keer per week vloeibare meststof. De aangewezen dosis is 3-5 ml per liter gietwater.

Wanneer kamerplanten verpotten?

Na drie à vijf jaar is het meestal tijd om je kamerplanten te verpotten. De potgrond is dan vaak een beetje wit uitgeslagen. Voor planten die in de winter bloeien, is de herfst het ideale tijdstip. Voor de andere planten wacht je het best tot in het vroege voorjaar.

Hoe kamerplanten verpotten?

1

Gebruik een pot met gaten in de bodem zodat overtollig water makkelijk weg kan. Bedek de bodem met een laagje DCM Hydrokorrels.

2

Maak de DCM Potgrond Kamerplanten goed los en vul de pot er gedeeltelijk mee op. Laat voldoende ruimte over voor de wortelkluit.

3

Haal de plant uit de oude pot, maak de wortels voorzichtig los en haal zoveel mogelijk oude potgrond weg. Zorg dat, vóór het verpotten, de wortelkluit voldoende vochtig is.

4

Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met DCM Potgrond Kamerplanten. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.

5

Druk de potgrond aan en begiet flink voor een goede aansluiting tussen de wortelkluit en de potgrond.

Lees hier hoe je orchideeën het best kan verpotten en verzorgen.

Schadelijke beestjes in je kamerplanten

Je kamerplanten kunnen helaas een ideale voedingsbron zijn voor bepaalde mijten of larven. De meest voorkomende beestjes die je plant schade kunnen toebrengen zijn spintmijten of de larven van de varenrouwmug. 
 
Spintmijten zijn kleine mijten die zich aan de onderkant van het blad vestigen en de plantsappen eruit zuigen, met gele en dode bladeren tot gevolg. Lees hier hoe je ze effectief bestrijdt. 
 
De varenrouwmug is een klein zwart vliegje dat graag in de buurt van je kamerplanten rondhangt. Maar het zijn de larven van de varenrouwmug waar je voor moet opletten. Die doen zich in de pot tegoed aan de wortels van je planten. Lees hier hoe je van die vervelende veelvraten afkomt, met de hulp van aaltjes. 

Kort samengevat

Door zijn luchtige structuur en het hoge gehalte aan witveen met een groot waterhoudend vermogen, is DCM Potgrond Kamerplanten de ideale potgrond voor je kamerplanten.

Gebruik voor de bemesting van je kamerplanten DCM Vloeibare Meststof Kamerplanten. Deze vloeibare meststof voedt je planten sneller en dieper dan andere samenstellingen, en kan je makkelijk toevoegen aan het gietwater. 

Na drie à vijf jaar is het meestal tijd om je kamerplanten te verpotten. De potgrond is dan vaak een beetje wit uitgeslagen. Voor planten die in de winter bloeien, is de herfst het ideale tijdstip. Voor de andere planten wacht je best tot in het vroege voorjaar.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in