Behandelen

Engerlingen bestrijden met respect voor de natuur

Wie te maken krijgt met engerlingen in het gazon, ziet al snel hoeveel schade die dikke larven van kevers (rozenkever, junikever, meikever, … ) kunnen aanrichten. Als volwassen kever doen ze maar weinig kwaad in de tuin, op wat geknabbel aan blaadjes na, maar de larven zijn helaas wel bijzonder vraatzuchtig.

Sommige larven kunnen bovendien tot 3 jaar onder de grond blijven voor ze volwassen worden. Daar knabbelen ze aan plantenwortels en vreten zo je geliefde gazon op. Tijd om drastisch, maar met liefde voor de natuur, in te grijpen dus!

Engerlingen herkennen

De larven van de meikever zien er behoorlijk indrukwekkend uit. Ze hebben een tot 4 cm groot, roomkleurig, opgekruld lichaam met 3 paar poten en duidelijke kop met kaken. Hun favoriete menu? De malse graswortels in jouw tuin, met grote kale plekken tot gevolg.

Engerlingen bestrijden met de hulp van de natuur

Helaas is het een onmogelijk werkje om engerlingen te vangen. Ze zitten tijdens de lente en zomer massaal in de wortelzone van je gazon, en duiken naar de diepere lagen tijdens de winter. Gelukkig kan je ze wel succesvol én milieuvriendelijk bestrijden, met aaltjes of nematoden.

“Verwar engerlingen niet met emelten, de larven van langpootmuggen. Die zijn slanker en niet gekromd, week en bruingrijs, hebben geen poten en je kan nauwelijks kop of staart herkennen - het verschil is groot.”

Aaltjes tegen engerlingen in gazon

Deze specifieke aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora) zijn heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren ze met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven; de aaltjes voeden zich dan met het dode insect – ook dat is de natuur.

Wanneer de aaltjes toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Bestel aaltjes

Tip

Hebben de engerlingen zich reeds een weg door je gazon gevreten? Geen paniek! Herstel de kale plekken in je gazon snel en langdurig.

Gebrekkig onderhoud en droogte maken gazons meer vatbaar voor een engerlingenplaag. Met ons handig bemestingsschema, onderhoud je je gazon het hele jaar rond. Zo verklein je de kans op kale plekken, mosvorming en ook larven.

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Met hun tot 4 cm groot, roomkleurig, opgekruld lichaam, hun 3 paar poten en hun duidelijke kop met kaken, zien de larven van de meikever er behoorlijk indrukwekkend uit. Ze doen zich tegoed aan de malse graswortels, met grote kale plekken als gevolg.

Met DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon bestrijd je engerlingen op een natuurlijke manier. Deze specifieke aaltjes zijn heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren ze met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven; de aaltjes voeden zich dan met het dode insect – ook dat is de natuur.

 

DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon kan je toepassen vanaf mei tot half oktober; tussen augustus en half oktober is ideaal.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in