Behandelen

Engerlingen bestrijden met respect voor de natuur

Wie te maken krijgt met engerlingen in het gazon, ziet al snel hoeveel schade die dikke larven van kevers (rozenkever, junikever, meikever, … ) kunnen aanrichten. Als volwassen kever doen ze maar weinig kwaad in de tuin, op wat geknabbel aan blaadjes na, maar de larven zijn helaas wel bijzonder vraatzuchtig.

Sommige larven leven ook erg lang voor ze tot het volwassen stadium komen. Zo blijven de larven van de meikever tot 3 jaar onder de grond, en al die tijd eten ze plantenwortels – je kunt je wel voorstellen wat voor een schade ze aan een gazon kunnen aanrichten. Het is dus hoognodig om in te grijpen, voor ze je gazon volledig kapot vreten.

Engerlingen herkennen

Met hun tot 4 cm groot, roomkleurig, opgekruld lichaam, hun 3 paar poten en hun duidelijke kop met kaken, zien de larven van de meikever er behoorlijk indrukwekkend uit. Ze doen zich tegoed aan de malse graswortels, met grote kale plekken als gevolg.

Engerlingen bestrijden met de hulp van de natuur

Ze vangen is geen optie, ze zitten massaal in de wortelzone in het voorjaar en zomer en in diepere lagen in de winter. Gelukkig kun je engerlingen wel succesvol en milieuvriendelijk bestrijden, met insectendodende aaltjes of nematoden.

“Verwar engerlingen niet met emelten, de larven van langpootmuggen. Die zijn slanker en niet gekromd, week en bruingrijs, hebben geen poten en je kan nauwelijks kop of staart herkennen - het verschil is groot.”

Aaltjes tegen engerlingen in gazon

Deze specifieke aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora) zijn heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren ze met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven; de aaltjes voeden zich dan met het dode insect – ook dat is de natuur.

Gebruiksaanwijzing

10-100m2:

 1. Meng de volledige inhoud met 10 liter water. Roer grondig gedurende enkele minuten tot het product volledig is opgelost.
 2. Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan volgens onderstaande tabel tot een gebruiksklare oplossing van 10 L en verspreid deze gelijkmatig over 10m2. Herhaal stappen 2 tot 4 totdat de volledige oppervlakte is behandeld. Roer regelmatig in de emmer en gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.

Product Inhoud 1 2 3 4 Herhaal stap 2 tot 4
Tot 10 m² 5 miljoen aaltjes 10 L - - 10 L 1x
Tot 50 m² 25 miljoen aaltjes 10 L 2 L 8 L 10 L 5x
Tot 100 m² 50 miljoen aaltjes 10 L 1 L 9 L 10 L 10x

500-1000m2:

A)   Gebruik een doseersproeier voor nematoden (bv. AquaNemix): zie instructies van de doseersproeier.

B)   Gebruik een rugsproeier:

 1. Meng de volledige inhoud met 10 liter water in een emmer en roer grondig.
 2. Verwijder alle zeefjes en filters, inclusief deze in de spuitdop (min. opening: 0,5 mm).
 3. Neem met een maatbeker 2 L (voor 500 m2) of 1 L (voor 1000 m2) van het concentraat uit stap 1, doe dit in het spuittoestel en leng aan met water tot een gebruiksklare oplossing van 10 L.
 4. Behandel hiermee 100 m². Herhaal stap 3 tot 4 totdat de volledige oppervlakte is behandeld. Roer regelmatig in de emmer en spuittank om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.
 5. Beregen onmiddellijk na, of nog beter tijdens, de toepassing aan min. 1 liter water per m² om de aaltjes in te laten dringen in de bodem.
 • De aaltjes zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud.
 • Verdubbel bij zware aantastingen de dosis van 0,5 naar 1 miljoen aaltjes per m² of herhaal de behandeling indien nodig.
 • Vermijd direct zonlicht! Pas de aaltjes toe bij bewolkt weer of aan het einde van de dag.
 • Minimale bodemtemperatuur voor doeltreffende werking is ± 12°C.
 • De bodem vóór toepassing grondig bevochtigen en ná toepassing gedurende min. 4 weken vochtig houden. 

Toepassingsperiode DCM Heteri-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Tip

Blijven er gaten in je gazon achter, na de behandeling tegen engerlingen? Herstel die dan zo snel mogelijk (4-6 weken na het toedienen van de aaltjes), met DCM Graszaad Plus Herstel, voor er zich onkruid op die plekken nestelt. Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg met DCM Vivimus® Gazon. Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Aanleg Gazon uit, voor een eerste basisvoeding. Na enkele weken geniet je alweer van een dicht, donkergroen gazon.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Met hun tot 4 cm groot, roomkleurig, opgekruld lichaam, hun 3 paar poten en hun duidelijke kop met kaken, zien de larven van de meikever er behoorlijk indrukwekkend uit. Ze doen zich tegoed aan de malse graswortels, met grote kale plekken als gevolg.

Met DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon bestrijd je engerlingen op een natuurlijke manier. Deze specifieke aaltjes zijn heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren ze met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven; de aaltjes voeden zich dan met het dode insect – ook dat is de natuur.

 

DCM Aaltjes tegen engerlingen in gazon kan je toepassen vanaf mei tot half oktober; tussen augustus en half oktober is ideaal.

Anderen lazen ook deze tuintips

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!