Behandelen

Engerlingen bestrijden met respect voor de natuur

Wie te maken krijgt met engerlingen in het gazon, ziet al snel hoeveel schade die dikke larven van kevers (rozenkever, junikever, meikever, … ) kunnen aanrichten. Als volwassen kever doen ze maar weinig kwaad in de tuin, op wat geknabbel aan blaadjes na, maar de larven zijn helaas wel bijzonder vraatzuchtig.

Sommige larven leven ook erg lang voor ze tot het volwassen stadium komen. Zo blijven de larven van de meikever tot 3 jaar onder de grond, en al die tijd eten ze plantenwortels – je kunt je wel voorstellen wat voor een schade ze aan een gazon kunnen aanrichten. Het is dus hoognodig om in te grijpen, voor ze je gazon volledig kapot vreten.

Engerlingen herkennen

Met hun tot 4 cm groot, roomkleurig, opgekruld lichaam, hun 3 paar poten en hun duidelijke kop met kaken, zien de larven van de meikever er behoorlijk indrukwekkend uit. Ze doen zich tegoed aan de malse graswortels, met grote kale plekken als gevolg.

Engerlingen bestrijden met de hulp van de natuur

Ze vangen is geen optie, ze zitten massaal in de wortelzone in het voorjaar en zomer en in diepere lagen in de winter. Gelukkig kun je engerlingen wel succesvol en milieuvriendelijk bestrijden, met insectendodende aaltjes of nematoden.

“Verwar engerlingen niet met emelten, de larven van langpootmuggen. Die zijn slanker en niet gekromd, week en bruingrijs, hebben geen poten en je kan nauwelijks kop of staart herkennen - het verschil is groot.”

DCM Heteri-Guard®

Deze specifieke aaltjes (Heterorhabditis bacteriophora) zijn heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren ze met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven; de aaltjes voeden zich dan met het dode insect – ook dat is de natuur.

Gebruiksaanwijzing

 • De nematoden zitten niet homogeen verdeeld, gebruik steeds de volledige inhoud van de verpakking.
 • De bodem voor toepassing grondig bevochtigen en gedurende min. 4 weken na toepassing vochtig houden.
 • De bodemtemperatuur mag gedurende 4 weken niet dalen onder 12 °C.
 • Vermijd het gebruik van aaltjes in direct zonlicht. Pas de aaltjes toe bij bewolkt weer of aan het einde van de dag.
 • Verdubbel de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m² bij zware aantastingen, overdosering is niet schadelijk.

Aanbevolen toepassing met een gieter

 1. Meng de inhoud grondig met 10 liter zuiver water tot het product volledig is opgelost
 2. Neem een gieter en een maatbeker, leng de oplossing aan volgens onderstaande tabel om een aanbevolen dosis van 5 miljoen aaltjes per 10 m² te behalen

Product Inhoud A B C D Toepassingen
DCM Heteri-Guard® 10 m² 5 miljoen aaltjes 10 L - - 10 L 1x
DCM Heteri-Guard® 100 m² 50 miljoen aaltjes 10 L 1 L 9 L 10 L 10 x
DCM Heteri-Guard® 500 m² 250 miljoen aaltjes Gebruik doseersproeier voor nematoden of rugsproeier
DCM Heteri-Guard® 1000 m² 500 miljoen aaltjes Gebruik doseersproeier voor nematoden of rugsproeier

Richtlijnen voor toepassing met een spuittoestel

 • Aaltjes kunnen met gangbare spuitapparatuur worden toegepast.  
 • Verwijder alle zeefjes en filters, inclusief deze in de spuitdop. Spuitdop opening min. 0,5 mm (500 micron).
 • Gebruik voldoende water, reken op 10 liter spuitoplossing voor max 100 m². Hoe meer water per m² hoe beter. Verdeel het perceel in delen van 100 m².
 • Roer de inhoud van de verpakking grondig met 10 liter zuiver water tot het product volledig is opgelost.
 • Neem hieruit 10/(aantal delen van 100 m²) L en leng aan in het spuittoestel tot 10 L. Behandel hiermee 100 m² om een aanbevolen dosis van 5 miljoen aaltjes per 10 m² te behalen. 
  • Voorbeeld:
   • Voor 500 m²: neem 2 L en leng aan tot 10 L spuitoplossing. Behandel hiermee 100 m². Doe deze handeling 5 keer om 500 m² te behandelen
   • Voor 1000 m²: neem 1 L en leng aan tot 10 L spuitoplossing. Behandel hiermee 100 m². Doe deze handeling 10 keer om 1000 m² te behandelen
 • Roer de oplossing in de emmer en spuittank regelmatig om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken
 • Beregen onmiddellijk na, of nog beter tijdens, de toepassing aan 1-10 liter water per m² om de aaltjes in te laten dringen in de bodem!
 • Spuitdruk: 2-5 bar. Maximale spuitdruk van 10 bar niet overschrijden.

 

Toepassingsperiode DCM Heteri-Guard®*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Tip

Blijven er gaten in je gazon achter, na de behandeling tegen engerlingen? Herstel die dan zo snel mogelijk (4-6 weken na het toedienen van de aaltjes), met DCM Graszaad Plus Herstel, voor er zich onkruid op die plekken nestelt. Maak de ondergrond los met een hark en werk eventuele oneffenheden eerst weg met DCM Vivimus® Gazon. Is het een grote plek, strooi dan DCM Meststof Aanleg Gazon uit, voor een eerste basisvoeding. Na enkele weken geniet je alweer van een dicht, donkergroen gazon.

Kort samengevat

Met hun tot 4 cm groot, roomkleurig, opgekruld lichaam, hun 3 paar poten en hun duidelijke kop met kaken, zien de larven van de meikever er behoorlijk indrukwekkend uit. Ze doen zich tegoed aan de malse graswortels, met grote kale plekken als gevolg.

Met DCM Heteri-Guard® bestrijd je engerlingen op een natuurlijke manier. Deze specifieke aaltjes zijn heuse parasieten die het lichaam van de engerlingen binnentreden. Ze infecteren ze met bacteriën, waarna de larven verdoofd worden en sterven; de aaltjes voeden zich dan met het dode insect – ook dat is de natuur.

 

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!