Aanleg

Fruitbomen en kleinfruit aanplanten

Een eigen fruittuintje spreekt steeds meer tot de verbeelding. Voor vele tuinliefhebbers is dat boomgaardje het meest gekoesterde plekje van de tuin. Het oogsten van gezond en zelfgekweekt fruit schenkt immers een grote voldoening. Geen enkele tuin is te klein voor een fruitboom of een struik kleinfruit. Sommige fruitvariëteiten gedijen zelfs perfect in een pot of kuip.

Een vruchtbare en humusrijke grond

Het ideale planttijdstip voor fruitbomen en kleinfruit-struiken is het late najaar; u mag eventueel ook nog in het vroege voorjaar planten. Van absoluut belang voor een goede groei is een vruchtbare en humusrijke grond. Onthoud dat de aanplanting het moment bij uitstek is om uw grond voor de toekomst voldoende vruchtbaar te maken.

Een uniek bodemverbeterend middel voor de aanplanting van fruitbomen en kleinfruit, zowel in serre als in openlucht, is .

is door zijn gevarieerde organische samenstelling uiteraard erg rijk aan humus. Bovendien bevat dit product voldoende voeding om vruchtbomen en bessenstruiken een goede begingroei te geven. In tegenstelling tot verse stalmest of compost is er bij het gebruik van geen gevaar voor verbranding. Bovendien is rijk aan goedaardige bacteriën die de inworteling bevorderen en de biologische weerstand van de grond vergroten. 

Tips voor de aanplanting

  • Maak het voorbehouden perceel onkruidvrij.
  • Bekalk indien nodig, met .
  • Spit het fruitgaardje om.
  • Leg het plantgoed op de plek waar het geplant moet worden.
  • Bescherm de naakte wortels tegen zon en uitdroging. Hou ze vochtig.
  • Maak een plantput die voldoende ruim en diep is om de wortels helemaal te kunnen uitspreiden. De vuistregel is een plantput die dubbel zo groot is als de wortelkluit. Het plaatsen van een eventuele boompaal moet in dit stadium gebeuren.
  • Meng 1 deel van de uitgegraven grond met 2 delen . Gebruik dit mengsel onderaan in de plantput en als aanvulling rond de wortels. Plaats de fruitboom in het plantgat zodat de entplaats zich minstens 10 cm boven het grondoppervlak bevindt. Druk de aarde gelijkmatig aan en geef ruim water.
  • Dek de bodem rond de jonge boompjes af met een 3 tot 8 cm dik laagje .

Tip

Bosbessen of blauwe bessen mogen zeker ook niet in uw fruittuin ontbreken. Ze zijn immers niet alleen lekker, maar ook een bron van anti-oxidantia. Bosbessen verlangen een voedzame maar zure grond. Gebruik daarom bij het planten . Deze bodemverbeteraar werd oorspronkelijke ontwikkeld voor azalea’s, rhododendrons en andere zuurminnende sierplanten maar is tevens uitermate geschikt voor een geslaagde aanplant van uw blauwe bessen.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!