Onderhoud

Het onderhoud van fruitbomen en kleinfruit

Het oogsten van sappige en gezonde vruchten vraagt een goede verzorging. Het is dus belangrijk om niet alleen voldoende aandacht te besteden aan de aanplanting, maar ook aan een correct onderhoud. Wij geven u graag enkele tips voor sappig fruit uit uw eigen tuin.

Voeding

Om te groeien en te bloeien en om de vele vruchten te laten rijpen tot heerlijk sappig fruit, willen fruitbomen en bessenstruiken een evenwichtige en voedzame bodem. DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit is een organische meststof om fruitbomen en kleinfruit op het juiste ogenblik van de ideale voedingsstoffen te voorzien. Het hoog gehalte aan kalium en fosfor zorgt voor een goede bloei, een mooi aandikken en een perfect afrijpen van de vruchten.

Op de meeste gronden vragen fruitbomen bovendien een jaarlijkse bekalking.

Tips voor het bemesten

  • Voer in het late najaar (oktober – december) een bekalking uit met 1 – 2 kg per 10 m² DCM Zeewierkalk Korrel.
  • Geef voeding in het vroege voorjaar (februari – aprilmei): 0,8 – 1,2 kg per 10 m² DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. De hoogste dosis geeft u wanneer de fruitbomen in een grasveld staan zoals dat bij oude boomgaarden het geval is.
  • Geef ongeveer een of anderhalve maand voor de oogstperiode aanbreekt een extra bemesting.

De actieve wortels van fruitbomen en struiken bevinden zich aan de buitenkant van het wortelstelsel. Bemest daarom minstens de volledige grondoppervlakte die ingenomen wordt door de kroon van uw fruitboom of –struik. Wanneer er zoals in een oude boomgaard gras onder de fruitbomen groeit, dan is het raadzaam om de volledige oppervlakte van de boomgaard te bemesten met DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Doet u dit niet, dan kunnen er storende verschillen in grasgroei en graskleur optreden.

Snoeien

Om fruitbomen lang in vorm te houden en de productie op peil te houden, is een goede snoei noodzakelijk. Iedere fruitsoort eist een specifieke snoei. Vraag hierover uitleg aan uw plantenverkoper. Wij geven u graag enkele algemene regels.

Tips voor het snoeien

  • Snoei steeds boven een buitenknop, zodat de tak die daaruit ontstaat naar buiten zal groeien. In het andere geval groeien nieuwe takken vaak tussen de reeds aanwezige takken.
  • Knip altijd vlak boven een knop. Als er te veel hout boven de knop blijft staan, zal dat inrotten en hebben ziekten en plagen een toegangspoort.
  • Knip de takken altijd schuin af.

Tip

Staan uw fruitplanten in pot en wil u graag regelmatig lekker fruit plukken, dan besteedt u best extra aandacht aan de watergift, bemesting en verzorging.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!