Onderhoud

Hoe raak je af van onkruid in je gazon? Volg het 4-stappenplan

Hoe goed je je grasmat ook onderhoudt en verzorgt, er duikt altijd wel ergens onkruid op. Onkruidzaden waaien immers vrij door je tuin. Kleine, eenjarige onkruiden verdwijnen vaak vanzelf, doordat je ze afmaait, andere worden weg geconcurreerd door het gras. Maar niet alle onkruid verdwijnt zomaar.

Wat zijn precies de oorzaken voor onkruid en mos in je gazon? Hoe houd je, zonder bestrijdingsmiddelen, je gazon het jaar rond onkruid- en mosvrij? Handmatig onkruid verwijderen?

Ontdek het in dit artikel.

Oorzaken voor onkruid en mos in je gazon

Verzuring van de bodem en een tekort aan voedsel maken het gazon dunner, met soms open plekken als gevolg. Sporen van mos en inwaaiend onkruidzaad kunnen daardoor zonder enige hinder groeien en nemen de plaats in van het gras.

Gelukkig hoef je niet hulpeloos toe te kijken hoe je gazon wordt overgenomen door ongewenste plantjes. Met de juiste behandeling op het juiste moment maak je het gras sterker en dichter, zodat het geen plaats laat voor mos en onkruid.

De oplossing tegen onkruid en mos in een 4-stappenplan

De oplossing voor een prachtig groen gazon zit in vier specifieke behandelingen, één in ieder seizoen. Ontzuur je bodem in de winterperiode door kalk te strooien en geef je gazon per seizoen een aangepaste meststof.

Hier vind je het uitgewerkte DCM 4-stappenplan voor een dichte, groene grasmat.

1. Winterkuur

Bekalken tussen half oktober en half februari

Mos groeit graag in een zure grond. Bekalk daarom je gazon met DCM Groen-Kalk® zodat je de ideale zuurtegraad verkrijgt en mos dus minder snel zal opkomen.

Bekijk product

2. Voorjaarsboost

Eerste bemesting, tussen maart en mei

Het hoge kaliumgehalte in DCM Meststof Gazon Pur® zorgt voor een prachtig groen grastapijt, bestand tegen droogte en betreding.

Door een indirecte werking tegen mos, vergeelt mos geleidelijk aan en kan je het na 2 à 3 weken verwijderen.

* Strooi bij voorkeur net na een maaibeurt, bij vochtig weer en een temperatuur boven 12°C.

Bekijk product

3. Zomers genieten

Perfecte onderhoudsbemesting tussen juni en juli

Geniet ook in volle zomer van een diepgroen en dichtbegroeid gazon. Een dichte grasmat laat minder mos- en onkruidgroei toe. DCM Meststof Vital-Green Gazon geeft je gras de ideale voeding om sterk en dicht te groeien.

Bekijk product

4. Sterk en groen het najaar in

Najaarsbemesting vanaf september

De derde voedingsbeurt met DCM Gazonvoeding Najaar zorgt ervoor dat je gazon sterk en dicht de winter ingaat. Een dichte grasmat vermindert de ontwikkeling van mos en onkruid tijdens de wintermaanden.

Bekijk product

Wat met klavers?

Klavers hoeven niet altijd storend te zijn, integendeel, in een droge zomer houden ze je grasmat net groener. Klaver haalt namelijk stikstof uit de lucht en voedt zo indirect het gras. Maar klavers geven ook kleur- en hoogteverschillen, en zijn niet goed bestand tegen intense betreding. Wil je minder klavers, dan helpt 3 keer per jaar bemesten, want klavers duiden vaak op stikstoftekort.

Tips

Zaai je gazon in het voorjaar altijd door

Doorzaaien in het voorjaar zorgt voor een dichtbegroeide grasmat die minder mos- en onkruidgroei toelaat. Zaai dunbegroeide en kale plekken ook in het najaar door, zodat je grasmat sterk de winter ingaat. Gebruik DCM Graszaad Plus Herstel voor snelle kieming

Voorkom wegpikken en wegwaaien van zaad

Je kan het graszaad afstrooien met DCM Vivimus® Gazon. Dat zorgt ervoor dat het zaad niet wordt weggepikt door vogels en dat het niet wegwaait. Bovendien bevordert het de inworteling en vertakking van de wortels na de ontkieming.

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen.

Kort samengevat

Verzuring van de bodem en een tekort aan voedsel maken het gazon dunner, met soms open plekken als gevolg. Sporen van mos en inwaaiend onkruidzaad kunnen daardoor zonder enige hinder groeien en nemen de plaats in van het gras.

  • Bekalken in de winter
  • Voorjaarsbemesting
  • Onderhoudsbemesting in de zomer
  • Najaarsbemesting

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster