Onderhoud Behandelen

Je gazon verticuteren, zo doe je dat

Verticuteren is het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit, met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Dat wil zeggen het weghalen van mos, onkruid en dode grassen in het gazon. Hierdoor zorg je voor een verbeterde opname van lucht, water en voedingsstoffen en leeft je gazon zichtbaar op.

Verticuteren doe je in het voorjaar (maart - april) en in het najaar: in september of oktober.

Dien je na het verticuteren je gazon opnieuw aan te leggen? Nee, dat is niet nodig! Je kan je gazon simpelweg herstellen met de hulp van DCM.

Stap 1: Maai je gazon kort

Maai je gazon kort, zodat je makkelijker mos en vilt kan verwijderen. Vilt is een verstikkende laag die zich onderin je grasmat vormt en waar voeding en water maar moeilijk door kunnen. Gazons met robotmaaiers kunnen er wel eens last mee hebben, door de opeenstapeling van grassnippers. Deze laag houdt, net als een spons, vocht op en houdt lucht tegen waardoor de graswortels in zuurstofnood komen

Stap 2: Verticuteer in twee richtingen

Door te verticuteren in twee richtingen (zowel horizontaal als verticaal), verwijder je mos, verlucht je de bodem en kan je gazon weer vrij ademen. Na een verticuteerbeurt ligt je gazon er treurig bij met verschillende kleine kale plekken. Maar geen nood, met de juiste verzorging herpakt het zich snel weer.

Stap 3: Gazon doorzaaien na verticuteren

Zaai DCM Graszaad Plus Herstel uit over je gazon, een speciaal samengesteld graszadenmengsel voor het doorzaaien van je gazon na het verticuteren en voor het herstellen van beschadigde plekken.

Stap 4: Bedek met een laagje gazonbodemverbeteraar

Een dun laagje DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar bovenop het gazonzaad bevordert de kieming van de zaadjes en voorkomt dat ze wegwaaien of opgepikt worden door vogels. Herstelgazonzaad kiemt sneller dan klassiek graszaad, waardoor onkruid minder kans krijgt om zich op de kale plekken te nestelen. En jij geniet al na een paar weken van een egale grasmat!

Stap 5: Hark in en rol aan

Hark de zaadjes licht in en rol vervolgens aan. Met een gazonwals maak je het gazon mooi egaal en zorg je dat het graszaad goed contact maakt met de grond, waardoor het beter ontkiemt.

Stap 6: Geef voeding

Meststoffen zoals DCM Gazonmeststof zorgen ervoor dat het gras zich snel kan herstellen en vlot kan beginnen groeien. Bemest altijd met organische gazonmeststoffen, die zijn beter voor het milieu dan kunstmest en werken geleidelijker en langer, met voedingsstoffen tot 100 dagen.

Stap 7: Zorg voor voldoende water

Besproei je gazon in droge periodes dagelijks, met een fijne straal, mooi verspreid over het hele gazon. Zo spoelen de zaadjes zeker niet weg. Houd de toplaag vochtig tot het graszaad kiemt, dat is cruciaal voor een volle en gelijkmatige grasmat. Maai een eerste keer wanneer het gras ongeveer 8 cm hoog staat. Maai niet korter dan 4 of 5 cm (stand 4 of 5 van je grasmachine).

Vind nog meer advies voor jouw gazon in dit artikel: Gazon aanleggen

Kort samengevat

Dankzij de snelle kieming en opkomst van de grassen in het graszaadmengsel DCM Graszaad Herstel wordt je gazon snel opgevuld met nieuwe grassprietjes.

Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.

  • Maai je gazon kort en verticuteer in 2 richtingen
  • Zaai 10-15 gram DCM Graszaad Herstel per m² bij windstil weer op een vochtige bodem.
  • Bedek het graszaad met een dun laagje DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar
  • Hark de zaadjes licht in en rol vervolgens aan met een gazonwals
  • Bemest met organische gazonmeststoffen en houd de toplaag voldoende vochtig.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!