Behandelen

Mos verwijderen in uw gazon? Pak de oorzaak aan.

Een onstuimige mosgroei vormt een groot probleem in gazons. Mos wordt meestal slechts tijdelijk onderdrukt, een blijvende oplossing komt er pas wanneer u erin slaagt de oorzaken aan te pakken. Volg deze twee stappen om mos in uw gazon te voorkomen.

Stap 1: Breng de zuurtegraad van de bodem op peil

In een te zure bodem kunnen de graswortels de aanwezige voedingsstoffen niet opnemen. Bovendien zullen de voedingsstoffen snel uitspoelen omdat ze in een zure bodem minder goed vastgehouden worden. Een pH tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor grasgroei. Door een jaarlijkse onderhoudsbekalking met DCM Groen-Kalk® wordt de zuurtegraad op een ideaal niveau gehouden voor een goede grasgroei. Het gras kan de voedingsstoffen immers weer goed opnemen en het mos krijgt geen plaats meer om zich te ontwikkelen. Voer deze bekalking bij voorkeur uit in het najaar, de winter of het vroege voorjaar.

Productvoordelen DCM Groen-Kalk®

  • een gemakkelijk strooibare en vlot oplosbare korrel, speciaal ontwikkeld voor gazons
  • rijk aan magnesium (15 % MgO); essentieel voor de fotosynthese en een diepgroene kleur van de grasmat

Stap 2 : Geef je gazon de aangepaste bemesting met een indirecte werking tegen mos

Nu de zuurtegraad op peil gebracht is met DCM Groen-Kalk®, kan je de algemene voedingstoestand van de bodem aanpakken. De graswortels zijn nu immers in staat de voedingsstoffen optimaal op te nemen en het gras krijgt een sterke stimulans. DCM Meststof Gazon Pur® (NPK 8-4-20 + 3 MgO) is een perfect uitgebalanceerde gazonmeststof met een indirecte werking tegen mos.

DCM Meststof Gazon Pur® pakt het mos tot in zijn diepste weefsels aan. Na een paar dagen zie je het al: het mos verkleurt en wordt geel. Na drie weken zal het mos tijdens een verticuteerbeurt gemakkelijk verdwijnen. Wanneer je erg veel mos hebt, is een extra toepassing na het verticuteren aangewezen om de laatste restjes mos helemaal uit je gazon te verwijderen.

Productvoordelen DCM Meststof Gazon Pur®

  • dankzij lange werking (100 dagen) zal er ook na het verticuteren nog voldoende voeding zijn voor een goede hergroei van het gras voor de vorming van een sterke, dichte zode waarin mos geen kans meer krijgt
  • hoog gehalte aan kalium voor een sterke grasmat, beter bestand tegen betreding, droogte en vorst
  • in MINIGRAN® TECHNOLOGY: het fijne reukarme en stofvrije granulaat dat schoon en gelijkmatig uit te strooien is voor een homogene indirecte werking tegen mos overal in het gazon
  • bevat geen ijzerproducten en maakt bijgevolg géén vlekken op tegels en kleding

Bemestingsschema voor een gazon met mos

Regeling zuurtegraad
oktober - april DCM Groen-Kalk® 1 - 1,5 kg/10 m²
Bemesting
maart -mei DCM Meststof Gazon Pur® * - 1,5 kg/10 m²
juni - juli DCM Gazonmeststof 0,5 - 1 kg/10 m²
september - oktober DCM Meststof Gazon Pur® ** - 0,5 kg/10 m²

* bij voorkeur te gebruiken bij vochtig weer en een minimumtemperatuur van 10-15 °C
** herhaal een bemesting in het najaar, dan krijgt het mos ook in de winter nauwelijks kansen

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!