Onderhoud Behandelen

S.O.S. Buxus: eenvoudig stappenplan voor een stralende buxus

Een mooie, bossige en diepgroene plant, die overal goed staat, en oneindig veel snoeimogelijkheden heeft... Inderdaad, dat is buxus! Het blijft terecht een favoriet voor heel wat tuinliefhebbers. Helaas krijgt de buxusplant het de laatste tijd hard te verduren, met de kwelling van zijn grootste vijand: de buxusmot. De rupsen van dat kleine motje vreten in een mum van tijd schaamteloos je hele buxus kaal. Met de juiste verzorgingsproducten en alertheid rond de buxusmot, onderhoud je jarenlang een mooie, sterke buxus.

Volg dit stappenplan om deze plaag aan te pakken en de schade tot een minimum te beperken.

1. De juiste voeding voor een gezonde plant!

Zorg er eerst en vooral voor dat de buxus in optimale condities kan groeien door hem regelmatig te bemesten en te bekalken. Een goed gevoede plant heeft van nature een betere weerstand. Bemest daarom je buxus 2 keer per jaar met DCM Meststof Buxus en bekalk in het najaar met DCM Groen-Kalk®.

Voorzie je buxus regelmatig van een fijn laagje DCM Vitasilica® Lavameel met behulp van de DCM Poederverstuiver. Lavameel vormt namelijk een fysische barrière die de plant minder toegankelijk maakt voor insecten en schimmels!

2. Plaag herkennen

Jonge rupsen zijn erg klein en de vraatschade is initieel beperkt. Zij schrapen het bladmoes aan de onderkant van het blad weg. Hierdoor kan het een tijd duren voordat je ze opmerkt. Vroegtijdig ingrijpen is echter noodzakelijk want voor je het weet groeien ze uit tot vraatzuchtige rupsen. Grotere rupsen eten in een razend tempo hele bladeren op, zo is in een mum van tijd de buxus helemaal kaal.

Het is dus aangeraden om vanaf half maart regelmatig je buxus(sen) te checken om aantastingen vroegtijdig te herkennen. Bekijk vooral de jongste bladeren en zoek naar uitwerpselen, spinsel en weggeschraapt bladmoes.

Maar let op ! Er zijn ook in juli en oktober jonge rupsen. Wees dan ook op je hoede!

3. Vang en monitor de buxusmot!

Hang of zet vanaf midden mei een DCM Mottenval met de lokstof Feromoon buxusmot in de tuin om de mannelijke motten in de val te lokken. Zo kan je de plaag opvolgen en de aantastingen vroegtijdig herkennen. Herhaal dit in augustus om ook de tweede vlucht te monitoren. Enkele dagen na het vangen van de laatste motten zijn er al jonge rupsen te verwachten. Wees alert en controleer regelmatig je buxusstruiken.

4. Geef je buxus een boost

Een buxus die er kaal uit ziet en die nog maar weinig leven vertoont? Het is belangrijk om je buxus dan extra goed in de watten te leggen!

Staat er nog een beetje blad aan de plant? Bespuit je buxus dan met DCM Bladvoeding Olega® Groen. Het ijzer in de bladvoeding geeft de plant een mooie groene kleur en zorgt voor een energieboost. Heeft je buxus al zijn blaadjes verloren? Snoei hem dan stevig terug en bemest met DCM Meststof Buxus.

Met dit eenvoudig stappenplan hou je je buxus stralend en fit.

Meer informatie over je buxus? Lees ook deze artikels:

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

Bemest buxus 2 keer per jaar met DCM Meststof Buxus en bekalk in het najaar met DCM Groen-Kalk®.

Door het ophangen van het Feromoon buxusmot(Cydalima-Pheromone®) in combinatie met de DCM Mottenval worden mannelijke motten in de val gelokt. Zo kan je de plaag opvolgen (monitoren) om daaropvolgend een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster