Behandelen

Spint bestrijden

Het begint met enkele bleke spikkeltjes op de bladeren. Dan zien de planten er opeens doffer uit, krijgen ze gele of bruine bladeren, en vind je spinsel in de plant. Vervelend nieuws: je hebt te maken met spint! Gelukkig is er een manier om spintmijten snel te bestrijden.

Ontdek hoe je spint in de plant herkent, en hoe je kan ingrijpen om er snel vanaf te komen.

Staan de bladeren van je komkommers er dof bij? Zie je bleke spikkeltjes of streepjes op de bladeren? Dan zijn er spintmijten aan het werk. Die minuscuul kleine mijten (tot 0,8 mm groot) nestelen zich aan de onderkant van bladeren en zuigen daar de plantensappen op. Het vervelende is dat je ze amper met het blote oog kunt waarnemen.

Wat je wel ziet zijn de symptomen van een aangetaste plant: de plant verzwakt, de groei remt af en uiteindelijk wordt het blad geel of bruin en valt het af. Bij een zware aantasting zie je zelfs spinsels zitten. Spintmijten houden van droog en warm weer, en zitten graag in de serre of kas, liefst op een tochtig plekje, bij het raam of de open deur.

“Spintmijten hebben het vooral op komkommer, paprika, aubergine, bonen en aardbeiplanten gemunt. Controleer de bladeren regelmatig op bleke stipjes!”

Heb je spint ontdekt op je plant? Grijp dan onmiddellijk in met roofmijten.

Spint bestrijden met roofmijten

Roofmijten (Phytoseiulus perimilis) zijn enorme jagers. Ze worden al jaren met succes in de professionele kasteelt ingezet, waar ze bekend staan als de pioniers van de biologische gewasbescherming. Ze zijn in staat om hele populaties spintmijten uit te roeien.

Roofmijten zijn kleine (tot 1 mm groot) oranjerode spinachtige diertjes die dankzij hun lange poten erg snel en beweeglijk zijn. Ze eten alle stadia van de spintmijten, ook de eitjes, maar doen zich bij gebrek aan spintmijten ook tegoed aan trips en bladluizen – mooi meegenomen!

Hoe gebruiken?

Roofmijten tegen spintmijt in de kas bevat een populatie roofmijten goed voor 20 m² tuinkas. Zo’n populatie bestaat uit 4 keer meer vrouwtjes dan mannetjes. Elk vrouwtje legt in totaal zo’n 60 eitjes en elke roofmijt die uitkomt eet tot 6 (eitjes van) spintmijten per dag. Dat lijkt niet zo veel, maar de roofmijten groeien snel in aantal, waardoor ze de spintmijten al gauw inhalen. Van de uitgezogen spintmijten blijven alleen nog wat bruine, zwarte huidjes over. Roofmijten kan je vanaf april tot september in de kas inzetten.

“Spintmijten houden van droge omstandigheden, maar roofmijten hebben juist een hoge luchtvochtigheid nodig. Benevel de grond van de kas, om de luchtvochtigheid te verhogen.”

Wanneer toepassen?

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Kort samengevat

Je plant verzwakt, de groei remt af en uiteindelijk wordt het blad geel of bruin en valt het af. Bij een zware aantasting zie je zelfs spinsels zitten. Spintmijten houden van droog en warm weer, en zitten graag in de serre of kas, liefst op een tochtig plekje, bij het raam of de open deur.

Roofmijten tegen spintmijt in de kas bevat een populatie roofmijten goed voor 20 m² om spint aan te pakken in de tuinkas.

Roofmijten tegen spintmijt in de kas kan je toepassen vanaf mei tot en met september.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster