Onderhoud

Uw kamerplanten in topconditie

Om ten volle van uw kamerplanten te kunnen genieten, komt het erop aan zo goed mogelijk aan hun natuurlijke groeivoorwaarden te voldoen. Licht en water, maar ook de grondsoort en de voeding zijn daarbij erg belangrijke factoren.

Voor elk wat wils

Kamerplanten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Sommige planten zullen u jarenlang trouw blijven, terwijl andere eerder voor een kortere periode bedoeld zijn. De specifieke behoeften zijn vaak erg verschillend van plant tot plant. Vraag eventueel advies in uw tuincentrum en bekijk vooraf waar u de plant wil zetten.

Zo kiest u voor de badkamer bijvoorbeeld best een plant die graag vochtig staat. Voor de woonkamer mag het meestal een plant zijn die een drogere lucht en wat meer zonlicht verdraagt. Welke plant u ook kiest, kamerplanten brengen sowieso sfeer en kleur in huis. Ze zorgen voor gezelligheid en zuiveren bovendien de lucht.

Licht is onmisbaar

Licht is onmisbaar voor planten. Onder invloed van het licht gaan planten immers koolstofdioxide en water omzetten in suiker en zuurstof (fotosynthese). Deze suikers gaan de planten gebruiken om te groeien. Niet alle kamerplanten hebben evenveel licht nodig. Cactussen en vetplanten, zoals Aloë, Crassula, Echeveria, verdragen bijvoorbeeld probleemloos een plekje in de volle zon. Varens, maar ook groene en niet bloeiende planten zoals klimop en howea palm stellen het liever met heel wat minder licht.

Daarnaast zijn er nog een hele hoop kamerplanten, zoals azalea’s en andere rijkelijk bloeiende planten, die wel graag veel licht hebben, maar geen rechtstreeks zonlicht verdragen.

Water met mate

De waterbehoefte varieert naargelang van de plant en de omstandigheden. Sommige planten zijn van nature vochtminnend. Ook planten met grote bladeren of planten die in bloei staan en snel groeien krijgen graag regelmatig water. Staan uw planten in een warme, droge omgeving of in een aarden pot die het water ten opzichte van plastic veel vlugger verdampt, dan is het uiterst belangrijk ze voldoende water te geven. In een koele of vochtige omgeving zullen uw kamerplanten minder behoefte hebben aan water.

Dit geldt trouwens ook tijdens de wintermaanden, wanneer de planten in rust zijn. Kamerplanten waarvan de iets dikkere bladeren beschermd worden door een waslaag hebben doorgaans ook minder water nodig. Geef uw kamerplanten dus zeker niet te veel water. Zou u ze toevallig toch uit het oog verliezen, dan maken ze zelf wel duidelijk dat het weer tijd is voor een beetje water. Hun bladeren gaan dan krullen en ze hangen slap.

Potgrond en bemesting

In tegenstelling tot de behoefte aan licht en water, die van plant tot plant verschilt, vragen alle kamerplanten een potgrond die een blijvend evenwicht garandeert tussen lucht en vocht.

DCM Potgrond Kamerplanten is een potgrond van topkwaliteit, speciaal ontwikkeld voor kamerplanten. Het hoge gehalte aan witveen en de toevoeging van lavakorrels zorgen ervoor dat deze potgrond niet extreem gaat inkrimpen bij uitdroging en dat hij gemakkelijk te herbevochtigen is, zodat hij zelfs na herhaaldelijk begieten zijn luchtige structuur behoudt. En de kokosvezels in dit mengsel maken dat het zeer lang luchtig zal blijven, wat zeker een voorwaarde is voor de van oorsprong tropische kamerplanten zoals palmen, ficus en dergelijke.

Deze potgrond bevat bovendien een aangepaste basisvoeding voor 3 maanden. Kamerplanten halen weliswaar een groot gedeelte van hun energie uit het zonlicht, maar om goed te kunnen groeien, krijgen ze toch graag voldoende voeding.

Een snelle en eenvoudige manier om uw kamerplanten wat extra energie te geven, is de . Deze meststof is uitermate geschikt voor groene en bloeiende kamerplanten en kan simpelweg aan het gietwater worden toegevoegd. De organische voedingselementen die gedurende 3 maanden vrijgesteld worden, zorgen voor een rustige groei en een langere bloei.

Verpotten

Na drie à vijf jaar is het meestal tijd om uw kamerplanten te verpotten. De potgrond is dan vaak een beetje wit uitgeslagen. Voor planten die in de winter bloeien, is de herfst het ideale tijdstip. Voor de andere planten wacht u best tot in het vroege voorjaar.

Hoe ideaal verpotten?

  • Kies een geschikte pot met drainagegaten onderaan, zodat het overtollige gietwater makkelijk kan wegvloeien.
  • Bedek de bodem van de pot met een laagje DCM Hydrokorrels. Deze korrels beletten dat de drainagegaten dicht zullen slibben met potgrond of plantenwortels en verbeteren de drainage in de pot.
  • Maak de DCM Potgrond Kamerplanten goed los en vul de pot er gedeeltelijk mee op. Laat voldoende ruimte over voor de wortelkluit.
  • Haal de plant uit de oude pot, maak de wortels voorzichtig los en verwijder zoveel mogelijk oude potgrond. Zorg dat de wortelkluit, vóór het verpotten voldoende vochtig is.
  • Zet de plant op de gewenste hoogte in de pot en vul verder aan met de DCM Potgrond Kamerplanten. Laat een gietrand van ongeveer 2 cm.
  • Druk de potgrond aan en begiet flink voor een goed contact tussen de wortelkluit en de potgrond.

Tip

DCM Hydrokorrels kan u ook gebruiken als afdekmateriaal voor uw potten.

Een laagje van deze gebakken en gewassen korrels van zuivere bovenop de potgrond oogt niet alleen mooi en verzorgd, maar verhindert bovendien het opspatten van de potgrond bij het gieten. De potgrond zal op die manier ook minder snel uitdrogen.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!