Onderhoud

Welke meststof voor de moestuin?

Een goed aangelegde groentetuin oogt niet alleen mooi, maar levert u bovendien nagenoeg het hele jaar door smakelijke, verse en gezonde lekkernijen voor in de keuken. Om van een rijke oogst te kunnen genieten, is het belangrijk om uw groenten en kruiden regelmatig voeding bij te geven. Steeds meer mensen kiezen hierbij voor een organische plantenvoeding. Deze brengt niet alleen gezonde groenten op ons bord, maar is ook beter voor het leefmilieu.

Een alles in één meststof

Voor de (biologische) groentetuin ontwikkelde DCM de DCM Meststof Groenten & Fruit, een alles in één meststof die geschikt is voor alle groenten.  Ze heeft een erg complete  samenstelling en biedt vele voordelen.

Deze meststof bevat veel (12%) kalium of potas. Bij tomaten, aardappelen, kolen, wortelen, pompoenen … zorgt dit voor dikke en stevige vruchten en bij bladgroenten voor een stevige celwand en sterkere planten. De fosfor in deze meststof zorgt voor sterke plantenwortels en de stikstof voor een goede groei en bladvorming.

De organische voedingselementen komen geleidelijk vrij en dekken op die manier gedurende lange tijd (100 dagen) de behoefte van de plant. De plant krijgt dus steeds de gepaste voeding voor een evenwichtige groei, een betere opbrengst en een uitstekende kwaliteit van uw groenten. Omdat er geen voedingselementen verloren gaan door uitspoeling naar het grondwater, is deze meststof bovendien veilig voor plant en milieu. Verder is de organische stof in de DCM Meststof Groenten & Fruit een energiebron voor talrijke bacteriën en wordt ze door het bodemleven omgezet in humus. De ontwikkeling van het bodemleven wordt gestimuleerd en de grond wordt verrijkt met humus. Humus verbetert de bodemstructuur, maakt een vlotte inworteling mogelijk en verhoogt het vermogen van de grond om voeding en water vast te houden.

Bemestingsschema voor de groentetuin (dosis per 10 m²)

vruchtgroenten: tomaten, komkommers, courgetten... 0,8 – 1,2 kg
wortel- en knolgewassen: wortelen, radijzen, knolselder 0,8 – 1,2 kg
aardappelen 0,8 – 1,2 kg
bladgroenten: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei... 0,6 – 1,0 kg
koolgroenten: witte kool, rode kool, bloemkool, spruiten... 0,8 – 1,2 kg
kruiden: kervel, bieslook, tijm, basilicum… 0,4 – 0,6 kg

Dankzij de zachte werking mag deze meststof ook gebruikt worden tot vlak vóór het zaaien of planten zonder verbrandingsgevaar. De juiste dosis oppervlakkig inwerken bij het plantklaar leggen van de grond.

Enkelvoudige meststoffen

De voedingstoestand van de bodem of de voedingsbehoefte van een bepaalde teelt vereist soms een specifieke gift van stikstof, fosfor of  kalium. Om aan deze vraag te voldoen, vindt u in de DCM BIO-lijn een aantal enkelvoudige meststoffen.

In plaats van de alles in één DCM Meststof Groenten & Fruit te gebruiken, kunt u deze enkelvoudige meststoffen ook combineren om zo de bodem en het bodemleven in een optimale conditie te brengen. Al deze producten kunnen bovendien perfect in de siertuin toegepast worden.

DCM Bloedmeel is een puur natuurlijke bron van stikstof. Het hoge gehalte aan organische stikstof zorgt voor een forse groei. Dankzij de zachte en veilige werking mag deze meststof gebruikt worden voor alle groenten, kruiden, fruit en siergewassen.

Hoe en hoeveel gebruiken?

Oppervlakkig inwerken vóór het zaaien of planten. Bij droog weer beregenen om de werking te versnellen.

groenten 50 – 100 g/m²
kruiden 50 g/m²
fruit aanplanting 50 – 100 g/m²
fruit onderhoud 50 g/m²
siertuin aanplanting 50 – 100 g/m²
siertuin onderhoud 50 g/m²

DCM Beendermeel is een puur natuurlijke bron van fosfor en stikstof. Het hoge gehalte aan fosfor stimuleert de wortel-, bloem- en vruchtvorming en zorgt voor stevig ingewortelde planten, een rijke bloei en een overvloedige oogst.

Hoe en hoeveel gebruiken?

Oppervlakkig inwerken vóór het zaaien of planten. Bij droog weer beregenen om de werking te versnellen

groenten 100 g/m²
fruit aanplanting 100 g/m²
fruit onderhoud 50 g/m²
siertuin aanplanting 100 g/m²
siertuin onderhoud 50 g/m²

DCM Tuinkali / Tuinpotas is een puur natuurlijke bron van kalium. Dankzij het hoge gehalte aan kalium zorgt dit product voor dikkere vruchten bij tomaten, aardappelen, uien, kolen en alle vrucht- en knolgroenten. Kalium verbetert de kwaliteit van planten, bloemen en vruchten.

Hoe en hoeveel gebruiken?

Oppervlakkig inwerken vóór het zaaien of planten. Bij droog weer beregenen om de werking te versnellen.

groenten bij aanplanting 100 g/m²
groenten als bijbemesting 50 g/m²
kleinfruit 50 g/m²
fruitbomen 100 g/m²
bloemen 50 – 100 g/m²
sierstruiken 100 g/m²

DCM Bloedmeel, DCM Beendermeel en DCM Tuinkali / Tuinpotas zijn bovendien heel rijk aan organische stof die een energiebron is voor talrijke bodembacteriën en door het bodemleven wordt omgezet in humus. Zo geeft u niet alleen voeding, maar verbetert u ook de structuur en het microbieel bodemleven en blijft de bodemvruchtbaarheid op peil.

Waarvoor staat het bio-label op de verpakking?

Het bio-label op de verpakking wijst erop dat bij de productie van de betreffende meststof enkel grondstoffen gebruikt werden die toegelaten zijn voor de biologische land- en tuinbouw.

Vergeet ook de bodemverbetering niet!

Om een optimale groei van de groenten in uw moestuin  te verzekeren en hun wortels alle kansen te geven, zijn een goede bodemstructuur en een actief bodemleven onontbeerlijk. De bodemstructuur en het bodemleven kunnen verbeterd worden door extra organisch materiaal (humus) in de bodem in te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een bodemverbeteraar met een hoog gehalte aan organische stof, zoals DCM Vivimus® Universeel of DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!