BIO asperges telen met de hulp van DCM

Aanplant bio-asperges

DCM VIVISOL® is een veelzijdig toegepaste bodemlevenstimulator die indirect zorgt voor een vitaler gewas. DCM VIVISOL® MINIGRAN® dient direct bij het planten te worden toegediend, bij voorkeur onder de kroon van de plant. Diverse officiële demo’s hebben aangetoond dat een aspergeplant bijzonder goed reageert op toediening van DCM VIVISOL® MINIGRAN® bij de aanplant:

  • de aspergeplant vormt fors meer wortels (tot 64% meer!) waardoor het meer voedingselementen uit de grond kan opnemen. Aangezien wortels de opslag van suikers kunnen garandeeren in latere productiejaren, is deze betere wortelgroei belangrijk tijdens de eerste levensjaren.
  • de aspergeplant had meer suikers had opgebouwd (tot 36% meer!), hetgeen een parameter is voor de oogstpotentie voor de komende jaren.


De voordelen met DCM VIVISOL® MINIGRAN® op een rijtje:

  • Meer wortelvorming in het eerste jaar
  • Hogere efficiëntie van de voeding door een betere nutriëntenopname
  • Een vitaal aspergegewas
  • Een gezond, actief en divers bodemleven


Basisbemesting

Het bemesten van een aspergeplant is belangrijk om een goed gewas te krijgen wat middels de fotosynthese zorgt voor de suikeropbouw van het volgende seizoen.
DCM is gespecialiseerd in het maken van organisch(-minerale) meststoffen bodemverbeteraars. DCM produceert ook producten op volledig organische basis, een aantal hiervan hebben een toelating onder SKAL / FiBL (bio). Omdat deze grondstoffen een verschillende werkingssnelheid en voedingswaarde hebben, kunnen we door het combineren van deze grondstoffen een strooibare korrel of microgranulaat (MINIGRAN®) produceren die niet alleen lang, maar ook geleidelijk en snel voor de planten ter beschikking komt. Daarmee kunnen we een aspergeplant geleidelijk, maar constant van voeding voorzien, waardoor een natuurlijke en gezonde groei ontstaat: de basis voor een biologische teelt.

Specifiek voor de biologische teelt zijn er verschillende " ECOR-meststoffen" met elk een andere samenstelling (NPK). Afhankelijk van het grondmonster kan gekozen worden voor een bepaald product uit ons uitbebreid assortiment. Hierdoor vindt gedurende minstens 3 maanden een constante afgifte van voeding aan de plant plaats. Door de organische oorsprong bevatten de ECOR-meststoffen geen ‘ballastzouten’ en is uitspoeling nihil, ook bij grotere neerslaghoeveelheden. Daarnaast vormen de organische grondstoffen voeding voor het aanwezige bodemleven, wat van belang is voor een gezonde groei.

De formulering in MINIGRAN® (uniform microgranulaat) zorgt voor een perfecte verdeling met een groot contactoppervlak. Daarmee komen de nutriënten optimaal beschikbaar.

Laat u informeren over de mogelijkheden en de beschikbare samenstellingen, passende bij uw gewas en uw grondsoort.


Sporenbemesting

Sporenelementen zijn de vitamines voor de plant: er is weinig van nodig maar ze zijn wel noodzakelijk voor enkele fysiologische processen. Ze vormen vaak een onderdeel van (co)enzymen in de plant of spelen een rol bij de opbouw van energie en omzetting ervan. Bij een tekort aan sporenelementen zal een plant gebreksverschijnselen vertonen. Hoe gering dus ook, sporenelementen zijn net zo essentieel voor een plant als stikstof of kalium. 

Het is belangrijk om ook de pH van de grond goed te bekijken. Sommige sporenelementen zijn namelijk slecht opneembaar bij een te hoge of te lage pH waarde. Bij veel tekorten wordt er een bladvoeding gespoten met het sporenelement. Vaak is dit een curatieve behandeling en maar een tijdelijke oplossing.
DCM MICRO-MIX YELLOW is ontwikkeld om als strooibare toepassing toe te dienen. Ideaal in gebruik als uw bodemanalyse een te laag gehalte aan sporenelementen aangeeft. Daarnaast biedt het een basisgift aan sporenelementen voor het gehele groeiseizoen.


DCM MICRO-MIX YELLOW

  • Strooibare organische sporenmix (0,25% boor + 0,25% koper + 1% ijzer + 0,5% mangaan + 0,02% molybdeen + 0,4% zink)
  • Verrijkt met organische stof: vormt een tijdelijke buffer voor de voedingselementen
  • Voeding wordt langzaam vrijgegeven naar gelang de behoefte van de plant
  • Verkrijgbaar in  MINIGRAN® TECHNOLOGY een homogeen strooibaar mini-korreltje voor een perfecte verdeling, ook bij een lage dosering. Elk MINIGRAN® korreltje bevat dezelfde verhouding aan sporenelementen!


Calciumbemesting of pH-verhoging

Calcium speelt een rol bij de kwaliteit en de bewaarbaarheid van uw asperges. Op plantniveau zorgt de calcium onder andere voor stevige celwanden en kwalitatief betere en stevigere planten, dit komt ten goede aan de plantweerbaarheid. Een plant neemt calcium op als een tweewaardig positief geladen ion (Ca²⁺) en wordt alleen door de jonge wortel opgenomen. Het opnameproces is een passief proces; calcium gaat met de vochtstroom mee de wortels in en wordt zo via de houtvaten omhoog getransporteerd naar actief verdampende plantendelen. Eenmaal op plaats van bestemming in de plant, wordt calcium opgeslagen in de vacuolen of in de celwandruimte. Calcium is dus ook immobiel in de plant! Vooral jong, snel groeiend blad heeft calcium hard nodig.

DCM ZEEWIERKALK KORREL is een jonge, zachte coccolietenkalk waarmee eenvoudig plantbeschikbare calcium als voeding kan worden toegediend. De strooibare korrel bevat 45% CaO van jonge oorsprong wat ervoor zorgt dat de calcium snel opneembaar is voor de plant. Ook DCM ZEEWIERKALK KORREL heeft een toelating onder SKAL / FiBL.

Naast calciumvoeding is DCM ZEEWIERKALK KORREL ook geschikt voor het verhogen van de pH. Met een neutraliserende waarde (NW) van 50 kan de pH sneller verhoogd worden. Advies hiervoor is ten alle tijden op maat en daarmee afhankelijk van het grondmonster.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster