Akkerbouw

Biologisch akkerbouwer Monsma in Zeewolde enthousiast over resultaat DCM VIVISOL®-AGRI!

Monsma runt een biologisch akkerbouw bedrijf in Zeewolde. De totale teeltoppervlakte bedraagt ongeveer 275 hectare en hierop worden verschillende akkerbouw gewassen biologisch geteeld, onder andere aardappelen, rode bieten, uien, wortelen en tarwe.

Afgelopen jaar heeft akkerbouwer Monsma een proef gedaan met DCM VIVISOL®-AGRI, een organisch granulaat van DCM.
DCM VIVISOL®-AGRI is een middel om het bodemleven te stimuleren, diversiteit in de bodem te creëren waardoor bodemprocessen optimaal verlopen. Het bodemleven, gestimuleerd door DCM VIVISOL®-AGRI, zet organische stof om tot voeding voor de plant.

Andre de Ridder van DCM geeft uitleg : ‘DCM VIVISOL® is een bodemverbeteraar die al vele jaren in diverse gewassen wordt toegepast met goede resultaten. We waren zeer benieuwd hoe dit in aardappelen zou zijn’. In 2016 is een proef opgestart bij een drietal telers waaronder Monsma. In de rij tijdens het poten wordt DCM VIVISOL®-AGRI met de granulaatstrooier toegepast, variërend van 30 tot 45 kg per hectare.

‘We zijn altijd op zoek naar middelen om het bodemleven te stimuleren en de plant weerbaarder te maken. Een gezonde bodem en gezonde planten leveren meer opbrengst’, aldus Monsma, ‘dus op de vraag van Andre de Ridder van DCM of we een proef wilde doen, hebben we ja gezegd’. Monsma heeft 45 kg per hectare toegepast bij het ras Ditta (tafelaardappel) geteeld in de omgeving Zeewolde. Het resultaat van de proef was een bruto meer opbrengst van 10%.

Ook de proeven bij de andere telers op andere locaties gaven een forse meer opbrengst als resultaat.

Heyboer is met DCM om de tafel gegaan om de opties voor de akkerbouw in de Flevopolder te bespreken. Chris Boone: ‘Veel telers zijn actief met verbetering van het bodemleven en plantweerbaarheid. VIVISOL®-AGRI zorgt voor een gezond en actief bodemleven en laat een forse meer opbrengst zien in de proeven. We willen graag met meer telers aan de slag met dit product’.

Monsa gaat in ieder geval zeker door met DCM VIVISOL®-AGRI: ‘Komend jaar zal ik bij 80% van de aardappelen DCM VIVISOL®-AGRI toepassen. De toepassing is gemakkelijk in de granulaatstrooier en het geeft kans op  een behoorlijke meer opbrengst’.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Professionele Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!