Akkerbouw

Kees Vrolijk in Fijnaart: Meeropbrengst dankzij DCM VIVISOL®-AGRI

Kees Vrolijk is akkerbouwer in het West Brabantse Fijnaart en teelt ongeveer 100 hectare aardappelen en 35 hectare knolselderij. Afgelopen jaar werd hij benaderd door Michel Jongenelen van DCM met de vraag of hij een proef wilde doen met DCM VIVISOL®-AGRI in aardappelen. DCM VIVISOL®-AGRI is een organisch microgranulaat om het bodemleven te stimuleren, diversiteit in de bodem te creëren waardoor bodemprocessen optimaal verlopen. Het bodemleven, gestimuleerd door DCM VIVISOL®-AGRI, zet organische stof om tot voeding voor de plant.

Michel Jongenelen van DCM geeft uitleg : ‘DCM VIVISOL®-AGRI is een bodemverbeteraar die al vele jaren in diverse gewassen wordt toegepast met goede resultaten. We waren zeer benieuwd naar de resultaten van deze proef’. In 2015 en 2016 is een proef opgestart bij verschillende telers waaronder Vrolijk. In de rij tijdens het poten wordt DCM VIVISOL®-AGRI met de granulaatstrooier toegepast.


‘We zijn altijd op zoek naar middelen om het bodemleven te stimuleren en de plant weerbaarder te maken. Een gezonde bodem en gezonde planten leveren meer opbrengst’, aldus Vrolijk, ‘dus op de  vraag van Michel Jongenelen van DCM of we een proef wilde doen, hebben we ja gezegd’. Vrolijk heeft in het verleden ook startgranulaten gebruikt. Aangezien de granulaatbak nog op de machine zat, was de toepassing geen enkel probleem. Met 30 kg per hectare werd DCM VIVISOL®-AGRI toegepast bij het ras Innovator (frites aardappel).

Vrolijk: ‘Al tijdens het groeiseizoen was het loof op de twee percelen met  DCM VIVISOL®-AGRI vitaler en gezonder. Het uiteindelijke resultaat was een meeropbrengst van gemiddeld 8%.’ Michel Jongenelen vult aan: ‘We hebben het afgelopen jaar op meerdere locaties proeven gedaan met allemaal een forse meeropbrengst. In het najaar van 2016 zijn we met diverse dealers om de tafel gegaan om de resultaten te bespreken. Voor komend voorjaar gaat een groot aantal dealers met een groot aantal telers op meerdere locaties in Nederland aan de slag met DCM VIVISOL®-AGRI.’

Kees Vrolijk gaat door met DCM VIVISOL®-AGRI: ‘Komend jaar zal ik bij 40% van de aardappelen DCM VIVISOL®-AGRI toepassen. De toepassing is gemakkelijk in de granulaatstrooier en het geeft een behoorlijke meeropbrengst’.

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Professionele Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!