Biologische teelt

Rijbemesting in de bio akkerbouw

Opbrengstverhoging en teeltoptimalisatie in bio akkerbouw door rijbemesting met DCM MINIGRAN®

Voor de biologische teelt heeft DCM al jaren een nagenoeg compleet pakket aan meststoffen. Dat ook de biologische akkerbouw grote voordelen kan halen uit het gebruik van DCM MINIGRAN® meststoffen leest u hier.

Bij biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf ‘Nieuw Bonaventura’ in ’s-Gravendeel zijn ze gespecialiseerd in de teelt van biologische witlof en uien. In de uien en witlof wordt inmiddels al 2 jaar gebruikt gemaakt van DCM MINIGRAN® meststoffen middels rijbemesting gedoseerd. Bemesting van de uien gebeurt gecombineerd met schoffelen in 1 werkgang. Dit bespaart arbeid, tijd, geld en is beter voor de bodem en gewas.

Op bovenstaande foto is de bemestingscombinatie te zien die DCM ECOR® 3 (NPK 12-0-3) in de rij doseert bij de uien. Om ook de financiële meerwaarde te bepalen heeft de teler in voorjaar 2018 een demo aangelegd door 1 gang niet te bemesten en de overige gangen wel. Dit kan met rijbemesting heel simpel door enkel de strooier dicht te zetten, er is geen overlap zoals met breedwerpig strooien. Het gehele perceel heeft een voorvrucht van (biologische) gras-klaver en heeft in het najaar nog 25 ton (bio) geitenmest gehad. Er is in totaal 6x beregend en ook 6x bemest middels rijbemesting met schoffelen. De eerste gift DCM ECOR® 3 heeft plaatsgevonden 4 weken na zaaien. De gift wordt afgestemd op bodemanalyse, ras en behoefte van het gewas op dat moment.

In de demo is er proef gerooid op 27 augustus, vlak voor de uien gerooid zouden worden. Er zijn veldjes van 3x 1 meter bed per object gerooid. Dus 3x 1,50 m. Er is zowel voor, midden als achter op het perceel gerooid om perceelsinvloeden te monitoren. Ook is telkens onbehandeld gerooid op dezelfde hoogte, naast elkaar van het perceel om randeffect uit te kunnen sluiten.

Uitslag proefrooien gemiddelde per ha mét en zonder bijbemesting:

In deze demo wordt duidelijk de meerwaarde van rijbemesting met DCM ECOR® 3 aangetoond.

Heeft u ook interesse in een vrijblijvende toelichting of advies op maat voor uw bedrijf? Neem contact op met onze adviseur in uw regio!

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Professionele Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!