Strooi DCM ZEEWIERKALK voor een zachte en snelle werking

De ontzurende werking van een kalk wordt aangegeven met neutraliserende waarde (NW). Hoe hoger deze waarde, hoe meer zuren gebonden kunnen worden aan de kalk, dus hoe meer de kalk de bodem kan ontzuren. Ook de hardheid van de kalk bepaalt de kwaliteit. Zachte kalk lost sneller en beter op, waardoor de werking veel beter is. 

Waarom kalk strooien?

Velen passen kalk toe om de pH (zuurtegraad) van de bodem te stabiliseren (onderhoudsbekalking) of te verhogen (correctiebekalking). Een ideale pH is nodig voor een optimale opname van voedingselementen. Maar kalk heeft hiernaast nog andere nuttige functies voor de plant en bodem! Een goede kationenuitwisselingscapaciteit (Cation Exchange Capacity, CEC) is noodzakelijk om positief geladen voedingselementen (kationen) uit te wisselen tussen de bodem en de bodemoplossing. Calcium, aanwezig in DCM kalk, speelt hierin een grote rol: in een ideale bodem is het calcium aandeel in de CEC 70% of hoger. Bodems met een hoge CEC bezetting kunnen meer kationen uitwisselen en hebben zo een hogere bodemvruchtbaarheid. Daarnaast is calcium ook zeer belangrijk voor de bodemstructuur. Het calciumdeeltje is vrij groot en kan zich tussen de klei of organische stof deeltjes plaatsen, waardoor er meer ruimte tussen komt. Dit resulteert in een luchtige en open grond.

Opname van kalk (calcium) door de plant

De plant neemt calcium op als een tweewaardig positief geladen ion (Ca2+). Calcium is het enige element dat alleen door de worteltoppen wordt opgenomen. De opname van calcium is een passief proces, calcium gaat met de waterstroom mee de wortels in en wordt zo via de houtvaten naar de actief verdampende delen getransporteerd. Eenmaal op plaats van bestemming in de plant wordt calcium opgeslagen in de vacuolen of in de celwandruimte. Calcium is immobiel in de plant. Met andere woorden: wanneer het eenmaal op de bestemming is gekomen, is het niet meer verplaatsbaar. De opname van calcium wordt sterk beïnvloed door andere positief geladen ionen als magnesium, kalium en natrium. Hoge gehalten van deze elementen kunnen de calciumopname sterk verminderen.

Wanneer bekalken?

De winterperiode is het ideale moment om te bekalken. Kalk heeft tijd nodig om op te lossen en calcium verplaatst zich langzaam in de bodem. Indien in de winter bekalkt wordt, zal tegen het voorjaar de bodem ontzuurd zijn.

DCM ZEEWIERKALK KORREL

  • Zachte en snelle werking voor een snelle pH-verhoging
  • Winter/voorjaar toepassing aanbevolen
  • 100% zeewierkalk van coccolieten
  • Met 45% calcium voor sterke planten(cellen)
  • Goed strooibare korrel
  • Toegelaten voor gebruik in de biologische land- en tuinbouw

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster