Aanleg

Aardbeien planten en verzorgen: alles wat je moet weten

Hou jij ook zo van de geur en de smaak van plukverse aardbeien? Schaf dan zeker enkele aardbeiplanten aan. Aardbeien zijn immers helemaal niet zo moeilijk te telen en sommige soorten kunnen zelfs perfect in een pot groeien. Zorg voor een zonnige standplaats, een goede grond, voldoende water en voeding en je wordt beloond met heerlijke aardbeien. 

Wanneer aardbeien planten? 

In principe worden aardbeien het best geplant van eind juli tot half augustus. Dit heeft te maken met het feit dat de uitlopers die de aardbeien vanaf juni beginnen te vormen tegen augustus meestal volgroeid zijn en voldoende wortels gevormd hebben om te verplanten. Je vindt in de tuincentra echter ook aardbeiplanten in potjes voor aanplanting in het voorjaar. Deze plantjes moeten wel voldoende afgehard zijn alvorens je ze in de tuin plant.

Let erop dat je gezonde, stevige plantjes koopt. 

De ideale bodem voor aardbeien

De meeste grondsoorten zijn geschikt voor aardbeien. Aardbeien zijn echter gevoelig voor in de grond aanwezig ongedierte en ziektekiemen. Kweek ze daarom slechts een paar jaar na elkaar op dezelfde plek.

Gebruik bij de aanplanting nooit verse stalmest of compost. Deze verse materialen trekken schadelijke slakken en miljoenpoten aan.

Aardbeien planten: zo ga je te werk

In de moestuin (volle grond)

 • Werk aangepaste plantenvoeding in de grond in, bijvoorbeeld DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Gebruik 15-25 g/plant of 50-70 g/m².
 • Aardbeien wortelen graag in een luchtige, humusrijke en vochthoudende grond. In de meeste gevallen doe je er daarom goed aan om bij het plantklaar leggen van de grond een extra hoeveelheid DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest in te werken. Dankzij zijn gevarieerde organische samenstelling zorgt deze bodemverbeteraar voor een luchtige, humusrijke grond met een groot waterhoudend vermogen en een actief bodemleven. 
 • Span eventueel een plastic folie over het plantbed alvorens je de plantjes aan de bodem toevertrouwt. Zo vermijd je onkruid en zorg je ervoor dat de bodem vocht en warmte beter vasthoudt. Bovendien blijven je vruchten later mooi droog en schoon.
 • Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht.
 • Geef de eerste weken na het planten geregeld water.

In een pot

 • Gebruik een ruime pot met een diameter van 30 cm en een inhoud van 8 à 10 L.
 • Kies een potgrond van goede kwaliteit. Een ideale potgrond is bijvoorbeeld DCM Potgrond Groenten & Kruiden. Zorg voor een goede drainage door onderaan de pot een laag DCM Hydrokorrels aan te brengen. Aardbeien houden immers niet van natte voeten.
 • Plant 3 – 5 aardbeiplanten in de pot.
 • Geef voldoende water en regelmatig DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit voor een hogere opbrengst en lekkere zoete aardbeien.

Extra voeding voor je aardbeien

In het vroege voorjaar (maart-april) krijgen je bestaande aardbeiplanten graag wat extra voeding.

De bemesting bij aardbeien is echter vrij delicaat. Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Het beste geef je 20-35 g/plant of 60 – 100 g/m².

Deze meststof is trouwens ook perfect geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in een pot. Omdat ze bestaat uit ultrafijne MINIGRAN® korreltjes, kan je ze heel gemakkelijk bovenop de pot uitstrooien. Gebruik voor je aardbeiplanten in pot 2-4 g/L potgrond of 10-20 g/plant. 

Handige verzorgingstips voor aardbeien

 • Heb je bij de aanplanting geen plastic folie over het plantbed gespannen, dan kan je de bodem onder de vruchten bedekken met stro, zodra de vruchten beginnen te zwellen. Zo blijven de vruchten mooi schoon. Bovendien krijgt onkruid op die manier minder kans en houdt de bodem het vocht en de warmte beter vast.
 • Om je aardbeienplanten te beschermen tegen vraatzuchtige slakken kan je vooraf eventueel ook DCM Lima-Shield® tussen de rijen strooien. Deze hoekige lavakorrels houden de slakken op een afstand.
 • Bescherm de vruchten tegen vogels met een tuinnet.
 • Vermijd bij het gieten het vochtig worden van de rijpende vruchten. Zo voorkom je vruchtrot.
 • Verwijder tijdens het plukken ook de rottende aardbeien om schimmelziekten in de kiem te smoren.

Na de oogst

Na de oogst van de aardbeien worden de oude bladeren in augustus afgesneden tot op 7,5 cm boven het hart. Ook de overtollige uitlopers kunnen nu afgeknipt en uitgeplant worden.

Hark het oude stro en alle ander afval weg. Maak de grond tussen de rijen los en schoffel het onkruid weg.

Strooi opnieuw wat DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten en in de rijen en hark de meststof in.

Na het derde oogstjaar is het het beste om de aardbeiplanten te rooien en nieuwe gezonde, virusvrije planten op een vers stuk grond te planten.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

In principe worden aardbeien het best geplant van eind juli tot half augustus. Dit heeft te maken met het feit dat de uitlopers die de aardbeien vanaf juni beginnen te vormen tegen augustus meestal volgroeid zijn en voldoende wortels gevormd hebben om te verplanten. 

 • DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit en DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest voor aardbeien in volle grond 
 • DCM Potgrond Groenten & Kruiden voor aardbeien in de een pot

In het vroege voorjaar (maart-april) krijgen je bestaande aardbeiplanten graag wat extra voeding. De bemesting bij aardbeien is echter vrij delicaat. Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten. Zoals bij ander fruit is vooral potas (K) van belang voor een goede vruchtzetting. Kies daarom een aangepaste formule zoals de DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster