Onderhoud

Druiven bemesten en bekalken voor een heerlijke oogst

Net als zoveel andere planten in je tuin hebben ook je druivenplanten een gepaste verzorging nodig om goed te kunnen groeien en mooie, smaakvolle vruchten op te leveren. Naast een degelijke bekalking is het ook belangrijk om een goede bemesting te voorzien. Ontdek hier precies wat je druiven nodig hebben, zodat jij binnenkort van een heerlijke oogst geniet. 

Kalk voor je druiven

Een druif heeft een vrij grote kalkbehoefte. De ideale zuurtegraad (pH-waarde) bedraagt 6,5 tot 7. Is de pH van je grond lager, dan is een jaarlijkse gift DCM Zeewierkalk Poeder als onderhoudsbekalking zeker aangewezen. Bekalken doe je het best in het voorjaar. 

Je druivenplant optimaal bemesten

Een druif heeft naast kalk ook veel voeding nodig. De plant begint te groeien vanaf maart en groeit door tot in september. Tijdens deze lange groeiperiode moet er voldoende voeding aanwezig zijn. Gebruik daarom het best een samengestelde organische meststof die geleidelijk over een lange periode haar voedingselementen vrijgeeft. 

DCM Meststof Druiven is een perfecte meststof voor druiven. Bovendien bevat ze nuttige micro-organismen die het bodemleven activeren en zorgen voor een betere opname van de voedingselementen, een groter worteloppervlak en daarmee een optimale plantengroei.

Druiven hebben nood aan voldoende magnesium. Vergeet daarom niet om tijdig te bemesten met DCM Kieseriet. Zo voorkom je dat de bladeren geel of zelfs vroegtijdig rood verkleuren.

Vergeet ook niet, dat een plant die een gepaste voeding krijgt, minder gevoelig is voor externe factoren, zoals temperatuurschommelingen, ziekten of gebreksverschijnselen. 

Hoe DCM Meststof Druiven gebruiken?

  • Bij oude druivenstokken: 60 – 100 g/m² of 40 gram tot 60 gram per individuele druivenplant. Dit om de 10 weken, beginnend bij het uitlopen van het jonge blad tot aan het kleuren van de druiven.
  • Bij pas geplante druiven: 50 – 70 g/m² of 30 - 40 gram per druivenstok. Spit deze meststof net voor het planten onder en zodra de groei begint, om de 10 weken toedienen.

De druif snoeien: wanneer en hoe?

Omdat bij een druif de sapstroom al heel vroeg op gang komt, moet hij voor half februari reeds worden gesnoeid. Want eens de sapstroom op gang is, kan deze niet meer gestopt worden en gaat de plant bloeden. 

Boompjes die goed groeien en de dikte van een potlood bereikt hebben, mag je op 50-60 cm terug snoeien. Later in het groeiseizoen mag je de kruidachtige takken tot op drie ogen terugknippen. Zo kan er nog genoeg licht en lucht bij de groeiende druiven waardoor ze meer kracht opdoen en gezond blijven.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

Bekalken doe je het best in het voorjaar. Een druif heeft een vrij grote kalkbehoefte. De ideale zuurtegraad (pH-waarde) bedraagt 6,5 tot 7. Is de pH van je grond lager, dan is een jaarlijkse gift DCM Zeewierkalk Poeder als onderhoudsbekalking zeker aangewezen.

DCM Meststof Druiven is een perfecte meststof voor druiven. Bovendien bevat ze nuttige micro-organismen die het bodemleven activeren en zorgen voor een betere opname van de voedingselementen, een groter worteloppervlak en daarmee een optimale plantengroei.

Omdat bij een druivenplant de sapstroom al heel vroeg op gang komt, moet hij voor half februari reeds worden gesnoeid. Want eens de sapstroom op gang is, kan deze niet meer gestopt worden en gaat de plant bloeden. 

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster