Veel gestelde vragen

We hebben hieronder een opsomming gemaakt van vragen die klanten ons geregeld stellen, en het bijhorende antwoord daarop. We hopen op deze manier ook jouw vraag snel te kunnen beantwoorden.
Het antwoord niet gevonden? Contacteer ons dan via het contactformulier. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Algemeen

Ja, dat kan geen kwaad. Echter voor een optimale werking van zowel de kalk als de meststof is het aan te raden om na het strooien van kalk twee weken te wachten voordat u gaat bemesten. Zo heeft de kalk al een deel van haar werk kunnen doen, waardoor de meststof beter kan worden opgenomen.

Vanaf de vroege lente (maart) ontwaakt het gras en kan je al een eerste keer te bemesten. Bemest een 2e keer vlak voor de zomer (juni) om het gras voor te bereiden op een lange hete en droge periode. Bemest een 3e keer rond september om het gras aan te sterken voordat het de winter in gaat. Gebruik voor elke bemesting een aangepaste meststof om aan de seizoensgebonden noden van het gras te voldoen. meer info

Strooi de meststof gelijkmatig uit in 2 richtingen loodrecht op elkaar, bij voorkeur met een meststofstrooier of een DCM strooidoos. Beregen bij droog weer na het bemesten om de werking te versnellen.

NPK staat voor de drie belangrijktste voedingststoffen die planten nodig hebben. N = stikstof en stimuleert de groei. P = fosfor en stimuleert de beworteling en bloeivorming. K = kalium en zorgt voor stevigere planten, mooiere bloemen en een betere bescherming tegen ongunstige omstandigheden (betreding, droogte, vorst, ziekten en plagen ...).

Elke meststof heeft een kenmerkende NPK-formule die aangeeft in welke verhoudingen de verschillende voedingsstoffen aanwezig zijn. Gelijke NPK-waardes wilt echter niet zeggen dat de werking identiek is. De keuze van de grondstoffen bepaalt namelijk ook het vrijstellingspatroon en werkingsduur.

DCM is specialist in het ontwikkelen en produceren van organische meststoffen. Daarvoor worden meer dan 30 verschillende gedroogde, stabiele organische grondstoffen van hoge kwaliteit geselecteerd. Deze zijn zowel van plantaardige als dierlijke origine. Zoals elke industrie brengt ook de voedingsindustrie nevenstromen met zich mee. Producten die eerder als ‘afval’ bestempeld worden, maar die via DCM een tweede leven krijgen. meer info

Onze meststoffen zijn onbeperkt houdbaar zolang ze op een droge plaats opgeslagen worden. Zodra de meststof vochtig wordt, kunnen micro-organismen de organische grondstoffen omzetten en gaan de voedingsstoffen verloren.

Gazon

DCM gazonmeststoffen met MINIGRAN® Technology hebben een werking van ongeveer 100 dagen. Een eerste keer bemesten doe je in de lente (maart). 100 dagen later (juni) volgt de volgende bemesting en nog eens 100 dagen later (september) de laatste beurt. Drie keer bemesten volstaat om het gazon het hele groeiseizoen van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Gebruik voor elke bemesting een aangepaste meststof om aan de seizoensgebonden noden van het gras te voldoen. meer info

Onkruid in het gazon bestrijden kan op verschillende manieren. Zo zijn er anti-onkruidmiddelen beschikbaar of u kunt onkruid handmatig verwijderen, bijvoorbeeld met behulp van een onkruidtrekker of onkruidsteker. Ook voor onkruid in het gazon geldt 'voorkomen is beter dan genezen'.

 • Zaai kale plekken zo snel mogelijk in met graszaad om inwaai van onkruid te beperken. 
 • Bemest het gazon 3 keer per jaar om het gazon dicht en in topconditie houden. Een dicht gazon laat minder mos- en onkruidgroei toe.

Bij de aanleg van een gazon is het belangijk om voldoende organische stof (met DCM Bodemverbeteraars) in te werken in de bodem om water en voedingsstoffen langer vast te kunnen houden. Gebruik ook DCM Zandgrondverbeteraar Bentoniet bij de aanleg om de grond te verrijken met kleimineralen. Door bestaande gazons op een gepaste manier te bemesten, zal het gras beter bestand zijn tegen droogte. Kies als zomerbemesting voor een meststof die rijk is aan kalium.

De ervaring leert ons dat de inname van een beperkt aantal korreltjes geen probleem geeft voor de gezondheid van uw dieren. Alle DCM meststoffen zijn toegestaan volgens de NL wetgeving. De grondstoffen die gebruikt worden, zijn toegelaten en milieuhygiënisch veilig volgens de geldende reglementeringen. Onze meststoffen heb het doel om planten te bemesten en zijn niet geschikt als diervoeder. Indien er zich toch problemen zouden voordoen, raden wij u aan onmiddellijk uw dierenarts te contacteren. Bovendien raden wij u ook aan steeds de zak of het doosje waar de meststof in zit goed af te sluiten om te voorkomen dat dieren de meststoffen kunnen opeten. Om de werking van onze meststoffen te versnellen, en dus de kans te verkleinen dat uw huisdier de meststoffen kan opeten, raden wij aan uw huisdier 24 u van het gazon te houden en de meststof toe te passen vlak voor een regenbui of na toepassing zelf te beregenen. Zo lossen ze sneller op en dringen de voedingsstoffen sneller in de bodem. Wacht voor grazers tot na een regenbui alvorens ze terug op het gazon toe te laten.

Er is geen wachttijd tussen het bemesten en het betreden van het gazon.

Er zijn 2 perioden waarin geverticuteerd kan worden, het voorjaar of het najaar. 1 keer verticuteren per jaar volstaat.

Kamerplanten

Op onze website vind je tips terug over hoe je de orchidee het best kan verzorgen. meer info

Gebruik vanaf de lente tot in de late zomer wekelijks DCM Vloeibare meststof. Gebruik 3-5 ml product per liter gietwater.

Wanneer je kamerplanten moet verpotten, hangt af van de potgrond, het type plant en de grootte van de pot. Jonge planten en snelle groeiers zullen sneller een nieuwe pot nodig hebben dan oudere planten. Oudere planten kunnen gerust 2 of 3 jaar in dezelfde pot staan, terwijl jonge planten sneller verpot moeten worden.

Moestuin

Om onkruid te bestrijden tussen je planten, kan je DCM Anti-Onkruid & Anti-Mos - Sier- en moestuin gebruiken. Dit product, op basis van een werkzame stof die voorkomt in de natuur, heeft een snelle werking. Zaaien en planten is mogelijk na 3 dagen. Let op dat je alleen de planten raakt die je wil bestrijden.

Om vocht in de bodem vast te houden, kan je ervoor kiezen om de bodem te bedekken. Je kan dit doen met bodembedekkende planten, of je kiest ervoor om decoratieve afdekmaterialen te gebruiken zoals DCM Mulch of DCM sierschors 20-40 mm. Je vindt alle afdekmaterialen op deze website.

Composteren is de natuurlijke vertering van organisch afval door insecten, wormen, schimmels en bacteriën. U kan bladeren gebruiken, maar ook assen, keukenafval, haagafval, kleine takjes, etc. Om afval goed om te zetten, hebben de organismen een bijkomende, aangepaste voeding nodig. Gebruik DCM Compostmaker om het composteringsproces te versnellen. Gebruik op je composthoop eerst grover afval, dan fijner afval en vervolgens 200 g DCM Compostmaker per m².

DCM Meststof Groenten & Fruit is een universele organische meststof die kan gebruikt worden voor de bemesting van al het groenten en fruit in je tuin.

Door de combinatie van vocht en organische stof in de meststoffen, kan het zijn dat er na bepaalde tijd schimmelpluis zichtbaar wordt. Dit is een natuurlijk proces en is niet schadelijk voor je planten.

De vaste meststoffen van DCM hebben een werking van 100 dagen, dus tweemaal per jaar bemesten is voldoende. Kies je liever voor een vloeibare meststof? Dan raden we aan om wekelijks te bemesten.

Naturapy webshop

Nadat u uw bestelling geplaatst heeft, zal deze binnen 2 à 4 werkdagen geleverd worden. Op de dag van verzending krijgt u een e-mail met de Track & Trace link waarmee u uw pakket kunt volgen.

Nee, dit is niet verplicht maar het vergemakkelijkt uw toekomstige bestelproces aangezien uw bestelgegevens bewaard worden.

Nee, uw bestelling kan uitsluitend op een Nederlands adres geleverd worden. Voor levering op een adres in België bezoekt u www.dcm-info.be

U kan alleen producten bestellen wanneer de omstandigheden (temperatuur, toepassingsperiode) gunstig zijn voor het desbetreffend product voor een effectieve werking.

U kan uw bestelling veilig betalen met de volgende 3 opties:

 • VISA
 • MasterCard
 • iDEAL

Ja, u kan uw bestelling veilig betalen met de volgende 3 opties:

 • VISA
 • MasterCard
 • iDEAL

Ja, u kan uw bestelling veilig betalen met de volgende 3 opties:

 • VISA
 • MasterCard
 • iDEAL

Siertuin

Op onze website kan je de naam van je plant ingeven om na te gaan of je een zuur-of kalkminnende plant hebt. meer info

Voor een universele bemesting kan je DCM Meststof Siertuin  gebruiken. Wil je je planten extra verwennen, dan hebben we specifieke formules op maat van je planten. Je vindt ons gamma siertuinmeststoffen hier.

Om onkruid te bestrijden tussen je planten, kan je gebruiken. Dit product, op basis van een werkzame stof die voorkomt in de natuur, heeft een snelle werking. Zaaien en planten is mogelijk na 3 dagen. Let op dat je alleen de planten raakt die je wil bestrijden.

De juiste bemesting en verzorging van planten zorgt ervoor dat je veel bloemen kan krijgen. Geef je planten 2 keer per jaar DCM organische bemesting en knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg. Kalkminnende planten geef je 1 keer per jaar DCM Groen-Kalk® om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden.

Rododendrons hebben graag veel voeding die aangepast is aan hun behoeften. Geef ze zeker geen kalk, aangezien ze graag een zure grond hebben. DCM DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea bevat de juiste voeding en is bovendien verrijkt met extra magnesium en ijzer voor een diepgroene bladkleur.

Om vocht in de bodem vast te houden, kan je ervoor kiezen om de bodem te bedekken. Je kan dit doen met bodembedekkende planten, of je kiest ervoor om decoratieve afdekmaterialen te gebruiken zoals [PRODUCTNAME: 180] of DCM sierschors 20-40 mm. Je vindt alle afdekmaterialen op deze website.

Om vlot te kunnen groeien en snel een gesloten geheel te vormen, heeft uw haag voeding nodig. Door tweemaal per jaar te bemesten met DCM Meststof Hagen, Taxus & Coniferen voorziet u uw haagplanten op een uitgesproken natuurlijke wijze van de nodige voeding en houdt u hun wortelgestel actief. Een goed bemeste haag is bovendien gehard tegen ziekten, heeft een hogere weerstand en zal langer gezond blijven. Als tweede vuistregel is het belangrijk om je haag te snoeien. Hoe meer u snoeit, hoe dikker de haag zal worden. Plan een snoeibeurt in tijdens het voorjaar en de zomer, en ook tussenin wanneer de haag sterk gegroeid is.

De dikte van de laag schors bepaald hoeveel m² u met een zak van 50, 60 of 70 L kan bedekken. We raden voor de meeste schorsen een minimale dikte aan van 4-6 cm. Hoe fijner de schors of het afdekmateriaal, hoe dunner u de afdeklaag kan maken. Onderstaande tabel kan u als leidraad gebruiken om te bepalen hoeveel zakken schors u nodig heeft.

Afdekdikte 2 cm 4 cm 6 cm 8 cm
70 L 3,5 m2 1,8 m2 1,2 m2 0,9 m2
60 L 3 m2 1,5 m2 1 m2 0,8 m2
50 L 2,5 m2 1,3 m2 0,8 m2 0,6 m2

Van maart tot juni kan u de DCM Bloemenmengsels zaaien. Verwijder onkruiden, afgestorven plantenresten en stenen en maak de grond goed los. Strooi daarna de bloemenzaden uit over de grond en druk aan voor een goed contact tussen de zaden en de grond. In droge periodes raden we aan om te beregenen zodat de kieming versneld wordt.

Terras

Om vocht in de potgrond vast te houden, kan je ervoor kiezen om de bodem te bedekken. Gebruik afdekmaterialen te gebruiken zoals DCM sierschors 20-40 mm of DCM Pouzzolane lava dekor. Je vindt alle afdekmaterialen op deze website.

Geef wekelijks DCM Vloeibare Meststof Terrasplanten & Mediterrane Planten samen met het gietwater. Je kan ook kiezen voor de vaste meststof DCM Meststof Terrasplanten & Mediterrane Planten, die een werking heeft van maar liefst 5 maanden.

De juiste bemesting en verzorging van planten zorgt ervoor dat je veel bloemen kan krijgen. Geef je planten 2 keer per jaar DCM organische bemesting en knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg. Kies je liever voor een vloeibare meststof? Bemest dan wekelijks om je planten in topconditie te houden.

Geef wekelijks DCM Vloeibare Meststof Geraniums & Bloeiende Planten. Deze meststof geeft u mee met het gietwater, aan een dosis van 3-5 ml per liter gietwater.

Ziekten en plagen

Insectenparasiterende aaltjes of nematoden gaan actief op zoek naar hun prooi en treden deze binnen via natuurlijke openingen (1). Ze infecteren hun gastheer met een bacterie, waarna deze verdoofd wordt en sterft (2). De aaltjes voeden zich met de inhoud van het dode insect, planten zich voort (3) en gaan vervolgens op zoek naar hun volgende prooi (4). Ze zullen dit blijven doen totdat er geen prooi meer te vinden is of de bodemtemperatuur te laag wordt. De aaltjes zijn niet gevaarlijk voor mensen, huisdieren en planten in de tuin.

Engerlingen is de verzamelnaam voor larven van bladsprietkevers zoals junikever, rozenkever, meikever etc. Ze hebben een roomkleurig, opgekruld lichaam met 3 paar poten en hun duidelijke kop met kaken. Emelten, de larven van langpootmuggen hebben een slank, niet gekromd, week en bruingrijs lichaam. Ze hebben geen poten en je kan nauwelijks kop of staart herkennen.

Natuurlijke vijanden zoals aaltjes, larven van het lieveheersbeestje en roofmijten schieten na toepassing meteen in actie. Het gaat echter om kleine beestjes die het vaak moeten opnemen tegen grotere aantallen plaaginsecten. Als vuistregel kan je daarom stellen dat het effect van een behandeling na 2 weken zichtbaar wordt. Ga je een erg grote plaag te lijf en merk je na 2 weken nog geen verschil? Dan kan het aangewezen zijn om een 2e dosis toe te passen.

Insectenparasiterende aaltjes of nematoden zijn minuscule wormpjes die ingezet worden voor de biologische bestrijding van verschillende schadelijke organismen. Overdosering is niet schadelijk en ze zijn niet gevaarlijk voor mensen, huisdieren en planten in de tuin.

Toepassingsvoorwaarden:

 • Respecteer de minimale bodemtemperatuur voor een doeltreffende werking, zie verpakking of productpagina.
 • Vermijd direct zonlicht. Pas de aaltjes toe bij bewolkt weer of aan het einde van de dag.
 • De bodem vóór toepassing grondig bevochtigen en ná toepassing gedurende min. 4 weken vochtig houden.

De toepassingsinstructies vind je terug op onze website.

Aaltjes zijn slechts beperkt houdbaar. We raden aan om ze na ontvangst snel in te zetten. Wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn kunnen de aaltjes in de koelkast (± 5°C) bewaard worden. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum. Na deze datum kunnen de aaltjes niet meer gebruikt worden.

Het mengsel van aaltjes en water moet minimaal binnen 4 uren worden opgebruikt.

De minimale dosis bedraagt 5 miljoen aaltjes per 10 m². Voor 100 m² zal je dus minimaal 50 miljoen aaltjes moeten gebruiken. Een overdosering van aaltjes is niet schadelijk. Je kunt dus beter kiezen voor een te grote dan een te kleine hoeveelheid. Verdubbel de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m² bij zware aantastingen.

De toepassingsperiode van de aaltjes is verschillend per plaag. Je kan de verschillende toepassingsperiodes raadplegen op onze website

Bij het gebruik van nuttige aaltjes en insecten kan je er algemeen van uitgaan dat er vanaf 2 weken na toepassing een vermindering van de schadelijke insecten waarneembaar is. De aaltjes blijven gedurende min. 4 weken werkzaam in de bodem.

Onze aaltjes worden na bestelling binnen de 2-4 dagen geleverd op het gekozen adres. De transporttijd wordt zo kort mogelijk gehouden en heeft geen invloed op de kwaliteit van het product, zelfs niet op een warme dag. Na ontvangst is het belangrijk om ze meteen toe te passen of bij niet-ideale omstandigheden in de koelkast te bewaren (± 5°C). Als koper bent u verantwoordelijk vanaf ontvangst van je bestelling thuis of in het tuincentrum.

Condensvorming in de verpakking is mogelijk. Dit is geen teken van verminderde kwaliteit. Verpakkingen met een onaangename geur (rotte vis) wijzen op dode aaltjes en kunnen niet meer gebruikt worden. Neem contact met ons op bij bijkomende vragen.

Een overdosering van aaltjes is niet mogelijk. Voor aaltjes geldt zelfs: hoe meer, hoe beter! Je kan dus beter een grotere hoeveelheid bestellen dan een te kleine hoeveelheid aaltjes.

Zolang er prooien zijn, zullen de aaltjes actief op zoek gaan naar voedsel, zich voortplanten en overleven. Dit gaat door totdat er te weinig prooien zijn in de nabije omgeving, het vochtgehalte in de bodem te laag wordt of de bodemtemperatuur te sterk daalt. Typisch blijven de aaltjes 4-6 weken actief in de bodem. Het heeft dus geen zin om aaltjes toe te passen wanneer er geen prooien aanwezig zijn. Aaltjes werken niet preventief.

Aaltjes kan je inzetten in het gazon, de moestuin, de siertuin, bij kamer-of balkonplanten, in de serre/kas etc. Op de verpakking of de webpagina van het product staat steeds aangegeven voor welke plaag het product dient en waar je de betreffende aaltjes het best kan verspreiden.

Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers. Ze zijn roomkleurig, hebben een opgekruld lichaam met 6 poten en hebben een duidelijke kop met kaken. Zij veroorzaken de dorre plekken en losse zoden in het gazon. Een goede oplossing voor de engerlingen is Aaltjes tegen engerlingen in gazon, toepasbaar eind april tot begin oktober. De ideale toepassingsperiode is augustus-september.

De emelten zijn larven van de langpootmuggen. Ze hebben een bruingrijze kleur, zijn niet gekromd, hebben geen poten en kop of staart is moeilijk te herkennen. Zij laten kale plekken na in het gazon als schadebeeld. De beste oplossing hiervoor is Aaltjes tegen emelten en trips. De ideale toepassingsperiode loopt van eind april tot juni én van september tot oktober.

De larven van de taxuskever zijn roomkleurig met een oranje kop, hebben een gebogen lichaam, zijn goed gesegmenteerd en hebben geen poten. Je vindt ze vooral tussen de wortels van vaste planten terug. Het schadebeeld dat zij achterlaten zijn vergeelde bladeren en verwelkte planten omdat zij de wortels van de vaste plant aantasten. De beste oplossing tegen larven van de taxuskever is Aaltjes tegen larven van de taxuskever, met als toepassingsperiode maart tot mei en eind augustus tot oktober (= ideale periode).

Bij de bestrijding van bovengrondse plagen moet elk plaaginsect geraakt worden door de spuitvloeistof. Zorg er dus voor dat alle plantendelen geraakt worden, tot afdruipen. De aaltjes zullen zich niet kunnen voortbewegen van prooi naar prooi.

Een minimale bodemtemperatuur is essentieel voor een goede werking van de aaltjes. Wanneer de bodemtemperatuur te laag is, gaan de aaltjes in rust en zullen ze trager werken. De gewenste bodemtemperatuur is een gemiddelde van de bodemteperatuur overdag en ‘s nachts. Als de bodem ’s nachts een beetje afkoelt is dit dus geen ramp, zolang het overdag maar warm genoeg is.

De toepassing van aaltjes is niet moeilijk, ongevaarlijk en kan je perfect zelf doen. Wens je dit toch niet zelf te doen, dan kan je hiervoor een tuinaannemer of hovenier contacteren.

Aaltjes hebben vocht nodig om zich in de bodem te kunnen verplaatsen. Wanneer de bodem lange tijd onder water staat (grote plassen) ontstaat er echter een zuurstoftekort en zullen de aaltjes niet meer werken. Is de bodem vochtig of nat, maar zonder langdurige plassen, dan is er geen probleem.

Het is mogelijk om aaltjes meerdere keren per jaar in te zetten. Hou er rekening mee dat een behandeling het meest effectief zal zijn in de ideale toepassingsperiode. Bij zware aantastingen kunnen meerdere behandelingen noodzakelijk zijn. Afhankelijk van de plaag kan het ook nodig zijn om opeenvolgende jaren te behandelen, bijvoorbeeld bij meerjarige cycli van engerlingen of bij een hoge plaagdruk in de omgeving.

Het zaaien van gras heeft geen invloed op de werking van de aaltjes. Om de schade aan het jonge gras te minimaliseren is het aangeraden om te wachten met zaaien tot de meeste engerlingen of emelten dood zijn

Je kan gewoon bemesten wanneer je organische meststoffen gebruikt. Kunstmeststoffen bevatten zouten die te sterk geconcentreerd zijn en de aaltjes kunnen uitschakelen.

Je kan gewoon bekalken met DCM Groen-Kalk® of DCM Zeewierkalk Korrel. Maak geen gebruik van kalkcyanamide, het kan de aaltjes nadelig beïnvloeden.

Voor een goede werking is het toepassingstijdstip erg belangrijk: de gevoelige plaaginsecten moeten aanwezig zijn en de bodemtemperatuur moet voldoende hoog zijn. Enkel wanneer de omstandigheden gunstig zijn, kan je jouw aaltjes bestellen. Raadpleeg zeker ook de toepassingsperiode alvorens te bestellen.

Ja, je hoeft geen rekening te houden met de aaltjes als je het gras wil maaien.

Ja, de aaltjes tegen verschillende plagen zijn geschikt om te gebruiken in bloempotten of bloembakken. Zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig is vóór het toepassen van de aaltjes.

Ja, je kan de aaltjes tegen verschillende plagen tegelijkertijd inzetten. De aaltjes gaan elk actief opzoek naar hun eigen prooi en hebben geen invloed op elkaar. Het is niet mogelijk om aaltjes in te zetten tegen insecten die niet in de gebruiksaanwijzing vermeld staan. Elke plaag heeft zijn eigen soort aaltje, lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing.

Er zijn momenteel geen alternatieven voor een bestrijding van bodeminsecten. Dit hoeft ook niet, want aaltjes zijn de meest natuurlijke vorm van bestrijding. De aaltjes zijn namelijk de natuurlijke vijanden van specifieke bodeminsecten en bestrijden deze met succes!

Aaltjes komen van nature voor in de bodem, net als andere insecten en wormen horen zij zelf bij het natuurlijk bodemleven. De aaltjes die je bij DCM bestelt zijn natuurlijke vijanden van specifieke plagen en zullen deze op een natuurlijke manier uitschakelen. Ze zijn dus niet schadelijk voor de bodem, mensen, huisdieren en planten.

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in