Onderhoud

Orchideeën verpotten en verzorgen: tips voor een lange bloei

Mooie orchideeën fleuren meteen je hele woonruimte op! Maar hoe zorg je ervoor dat je lang van hun schoonheid kan genieten? Het geheim zit in de juiste verzorging, en dat betekent: regelmatig verpotten, voldoende water geven en aangepast voeden. 

Orchideeën verpotten

Orchideeën verpot je het best om de 1 à 2 jaar. Volg deze tips voor een succesvolle verpotting. 

  • Orchideeënwortels groeien niet gemakkelijk opnieuw aan, let dus op dat je de gezonde en zeker jonge wortels niet beschadigt! Door ze nat te maken vóór het verpotten, worden ze flexibeler en minder breekbaar.
  • Druk de potgrond of het substraat niet te hard aan. Dit kan de wortels beschadigen en leiden tot bacterieziekten en verrotting. 
  • Wacht na het verpotten enkele dagen met gieten, zodat de wortels zich kunnen herstellen.

Soorten die pseudobulben vormen (een verdikte stengel voor wateropslag) zoals Oncidium, Odontoglossum hybriden (Cambria), Cattleya, Miltonia en Dendrobium verpot je wanneer de nieuwe scheuten enkele centimeters groot zijn en onderaan jonge wortels krijgen. Let op dat je deze jonge wortels niet beschadigt! Geef de planten een steun zodat jonge wortels niet afbreken wanneer je de planten verzet.

Tuinorchideeën gaan in de winter in rust. Je kan de knollen of wortels het best oppotten of uitplanten in de herfst of late winter voordat deze in groei komen. Cypripediums kunnen er enkele jaren over doen om in bloei te komen.

Welke potgrond gebruik je best voor jouw orchideeën? Ontdek het in dit artikel:  Voor elke orchidee een ideale potgrond

Orchideeën verzorgen met een aangepaste meststof

Orchideeën hebben voeding nodig voor een gezonde groei en uitbundige bloei. Gezien hun wortels erg gevoelig zijn, geef je ze het best een zachtwerkende, veilige meststof. De rustig werkende organische voedingselementen en extra sporenelementen in   (NK 3-4 + sporenelementen) zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Voeg de meststof in de aangegeven dosis gewoon toe aan het gietwater. 

In volle groei- en bloeiperiode mag je elke week bemesten en gieten. Buiten deze periode is één keer om de twee weken voldoende.

Tip

Een Vanda heeft meestal geen potgrondmengsel. Dompel de wortels daarom wekelijks even onder in een kom water waaraan je de meststoffen toevoegt.

Voor meer info over stralende kamerplanten, lees ook: Hoe verpot ik mijn kamerplant?

Kort samengevat

Orchideeën verpot je het beste om de 1 à 2 jaar.

  • Maak de wortels nat voor het verpotten, zodat ze flexibeler en minder breekbaar worden
  • Druk de potgrond of het substraat niet te hard aan
  • Wacht na het verpotten enkele dagen met gieten

Orchideeën hebben voeding nodig voor een gezonde groei en uitbundige bloei. Gezien hun wortels erg gevoelig zijn, geef je ze het beste een zachtwerkende, veilige meststof. De rustig werkende organische voedingselementen en extra sporenelementen in DCM Vloeibare Meststof Orchideeën (NK 3-4 + sporenelementen) zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster