Wat is bodemleven?
In de bodem leven verschillende organismen, zoals schimmels, bacteriën, mijten, aaltjes en (regen)wormen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een rijk bodemleven ervoor zorgt dat bodemprocessen optimaal verlopen. Zo breken ze organische stof af tot voedingselementen met als restproduct humus dat de bodemstructuur verbetert.
Het belang van een rijk bodemleven
Een mooie tuin start bij de bodemkwaliteit! Zoals onze botstructuur de basis is van een gezond lichaam, zo is de bodemkwaliteit de basis voor een gezonde evenwichtige plantengroei. Een rijk en gevarieerd bodemleven zorgt voor een beter bodemevenwicht, planten die minder snel ziek worden en plantenwortels die beter groeien. En dat zie je ook bovengronds.
Het bodemleven maakt voedingselementen uit de bodem (uit meststoffen, plantresten, groenbemesters...) vrij, waardoor die beschikbaar worden voor de planten.
Bovendien zorgt het gevarieerde bodemleven voor een goede bodemstructuur: denk maar aan regenwormen die kleine gangen boren waardoor de bodemstructuur van zware gronden luchtiger wordt.
Hoe creëer je een beter bodemleven?
Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen
Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen bodemverontreiniging veroorzaken. Bovendien hebben ze vaak een negatief effect op de goede micro-organismen in de bodem. Het bodemleven kan verstoord raken en ziekten en plagen kunnen toenemen (in plaats van afnemen).
Gebruik organische meststoffen
De organische stoffen, aanwezig in meststoffen van DCM, leveren voedsel voor het bodemleven. Bemest met specifieke meststoffen voor de siertuin, het gazon en de moestuin, zowel in maart-april als in mei-juni. Zo worden zowel de planten als het bodemleven goed gevoed en gestimuleerd.
Voeg DCM Bodemactivator toe
Deze organische bodemverbeteraar doet veel meer dan koemest (wat alleen zorgt voor humusverbetering).DCM Bodemactivator bevat nuttige micro-organismen die zorgen voor een betere bodemvruchtbaarheid en een rijk en divers bodemleven. Die nuttige bacteriën, Bacillus sp., zorgen eveneens voor een betere opname van de voedingselementen, een groter worteloppervlak en daarmee een optimale plantengroei.
De positieve gevolgen van de bodemactivator zijn:
Een actiever en rijker bodemleven
Een verbeterde bodemvruchtbaarheid
Een hoger vochthoudend vermogen
Een betere drainage
Een luchtige bodemstructuur
Gebruik groenbemesters
Groenbemesters zijn planten die je tijdelijk in de bodem laat groeien, met als doel de bodem te verbeteren. Ze zorgen voor aanvoer van vers organisch materiaal als voeding voor het bodemleven. Zaai de groenbemesters het beste vanaf augustus, bijvoorbeeld na de oogst van je groenten. Gebruik daarvoor het zadenmengsel . Deze mix van 6 groenbemesters zit al in een handige strooidoos zodat de zaden goed verdeeld worden.
Lees ook: De bodem verbeteren voor je planten: essentieel of overbodig?