Een goed moestuinplan, het geheim achter sterke planten en gezonde groenten!
@demoestuinvansofie
Sofie Maes
Moestuinexpert
Onze moestuinexpert Sofie Maes (@demoestuinvansofie) verklapt je haar gouden tips voor een sterke, gezonde moestuin.
Een moestuinplan is altijd een goed idee, want waar je welke groente zet, bepaalt voor een groot deel de sterkte van je moestuin. Door je groenten elk jaar van plaats te wisselen, en slim te combineren, voorkom je tal van plagen en ziekten. Je houdt de bodem vruchtbaar en gezond, en kweekt quasi zorgeloos de groenten en kruiden van je dromen. Hoe pak je het aan?
Wisselen, zo makkelijk kan het zijn
In een moestuinplan of teeltplan leg je elk jaar vast welke groenten je waar gaat zetten. De groenten groepeer je per familie: aardappelen, peulen, kolen, bladgroenten, vruchtgroenten en wortelen. Die schuif je elk jaar een plaats in je moestuin op. Deze techniek heet wisselteelt.
Een geheugensteuntje voor de volgorde? Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden. Elke beginletter is dezelfde beginletter als de groentefamilies.
- AARDAPPELEN
- PEULVRUCHTEN: Erwten, bonen, tuinbonen, sojabonen, linzen, …
- KOLEN: Bloemkool, broccoli, witte kool, spitskool, groene kool, rode kool, savooie kool, boerenkool, chinese kool, spruiten, raap(steel), koolrabi, paksoi, radijs, rammenas, mizuna, …
- BLADGEWASSEN: Alle soorten sla, andijvie, warmoes, (knol)selderij, spinazie, prei, kardoen, veldsla, groenlof, waterkers, peterselie, kervel, dille, postelein, koriander, …
- VRUCHTGEWASSEN: Tomaat, paprika, peper, courgette, aubergine, pompoen, komkommer, augurk, meloen, maïs, …
- WORTELGEWASSEN: Wortel, pastinaak, wortelpeterselie, rode biet, ui, sjalot, bosui, look, witlof, schorseneren, knolvenkel, zoete aardappel, …
Niets dan voordelen!
- De bodem blijft in topconditie.
Elke groente haalt zijn specifieke voeding uit de bodem. Wissel je niet, en kweek je jaar na jaar dezelfde groenten op dezelfde plek, dan raakt de bodem uitgeput. - Je vermijdt ziektes.
Door je groenten elke keer van plaats te wisselen, verminder je de kans op ziektes. - Losse grond zonder spitten.
Door diepwortelende groenten zoals prei, wortelen, aardappelen, pastinaak… te kweken, wordt de bodem tot diep in de grond los en luchtig gemaakt, zonder dat jij hoeft te spitten. De groenten doen dat gewoon voor jou. - Minder onkruid.
Groenten met veel blad, die de bodem helemaal bedekken, zoals courgettes, pompoenen en aardappelen, zorgen dat je veel minder last hebt van onkruid in de moestuin.
Moet je je elk jaar strikt aan je plan houden? Dat is niet nodig. Sommige groenten kun je makkelijk her en der in je moestuin zetten. Maar aardappelen en kolen moet je écht wel elk jaar op een ander bedje zetten, die zijn het gevoeligst voor ziekten en plagen. Raken ze aangetast, dan blijft die ziekte jarenlang in de bodem zitten. Het gekendste voorbeeld is knolvoet bij kolen en phytophtora bij aardappelen.
Elk plekje volzet
Zet je moestuin gerust goed vol. Hoe beter de bodem bedekt blijft, hoe minder onkruid en hoe groter het rendement van je tuin. Sla kun je op elk vrijgekomen plekje kwijt. Denk ook aan makkelijke combinaties, zoals basilicum tussen de tomaten; zij houden witte vlieg op afstand en belanden toch vaak samen op je bord. Zo wordt oogsten een stukje gemakkelijker.
Slimme bonen en erwten
Niet alle groenten nemen voeding op uit de bodem, peulvruchten zoals erwten, bonen, tuinbonen, linzen… geven via hun wortelknolletjes (Rhizobium bacteriën) juist voedingsstoffen aan de bodem af! Daarom spelen ze ook een belangrijke rol in je moestuinplan. Op een bedje met peulen kweek je het jaar erop gulzige groenten als kolen.
Bloemen doen zoemen
Zet zeker ook bloemen kriskras tussen je groenten. Die trekken tal van nuttige insecten aan, die je groenten bestuiven én plaaginsecten te lijf gaan. En door al die afleidende geuren en kleuren vindt bijvoorbeeld het koolwitje moeilijker de kolen in je tuin, en hebben je planten minder last van rupsenvraat. Is er toch een kool aangevreten? Geen nood, gun de dieren in je tuin ook wat. Plant gewoon een kool extra.
Wat in de tuinkas?
In een tuinkas is wisselteelt moeilijk, daar kweek je doorgaans elk jaar tomaten. Hoe houd je de bodem daar sterk, gezond en goed gevoed?
- Zorg dat er geen ziektes in de tuinkas uitbreken, en ruim eventueel aangetaste planten of bladeren met tekenen van Phytophthora meteen op
- Geef organische voeding aan je tomaten, zoals DCM Meststof Tomaten, die voedt ook het bodemleven. Hoe meer bodemleven, hoe weerbaarder de bodem.
- Meng in de herfst DCM Bodemactivator onder de aarde. Deze organische bodemverbeteraar voorkomt bodemmoeheid, en helpt bij de opbouw van een rijk en divers bodemleven.
Kort samengevat
Door wisselteelt toe te passen, want waar je welke groente zet, bepaalt voor een groot deel de sterkte van je moestuin. Door een moestuinplan te maken waarin je groenten elk jaar van plaats wisselt en slim combineert, voorkom je tal van ziekten en plagen. Je houdt de bodem vruchtbaar en gezond, en kweekt quasi zorgeloos de groenten en kruiden van je dromen.
Het behoudt de bodemkwaliteit, vermindert ziekterisico's, verbetert de bodemstructuur en vermindert onkruidgroei.
In een tuinkas is wisselteelt moeilijk. Je kweekt er doorgaans elk jaar tomaten. Controleer je planten regelmatig, en behandel gericht met natuurlijke middelen als ziektes in de kas uitbreken. Ruim aangetaste planten of bladeren meteen op. Door gebruik te maken van organische voeding voor je planten, help je bij de opbouw van een rijk en divers bodemleven. Meng in de herfst organische bodemverbeteraar door de grond om bodemmoeheid te voorkomen.
Vind een verkooppunt bij jou in de buurt
Producten
DCM Bodemactivator
Helpt bodemmoeheid voorkomen
DCM Meststof Tomaten
Voor het bemesten van tomaten
Planten
Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Schrijf je nu inVind een verkooppunt bij jou in de buurt
DCM Nieuwsbrief
Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?
Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster