Onderhoud

Gazon verticuteren… of niet?

De seizoenen kunnen hun sporen nalaten op je gazon. De droogte en hoge temperaturen van de zomer laten het gras soms vergeeld en dor achter. Als je daar de natte en koude periodes aan toevoegt, nestelen mos en onkruid zich vroeg of laat tussen het verzwakte gras. Maar hoe verweerd je gazon er ook uitziet, je geliefde gras is niet verloren.

Maak je klaar voor ‘missie gazonherstel’! Denk je meteen aan verticuteren? Misschien is dat zelfs niet nodig! Ontdek de innovatieve meststof van DCM, die je gazon nieuw leven inblaast zonder te verticuteren.

De 5-voudige werking die verticuteren overbodig maakt

Door intensief onderzoek en na vele positieve testen brengt DCM je DCM Meststof Microgazon Plus. Dankzij de 5-voudige werking van DCM Meststof Microgazon Plus maak je het jezelf erg gemakkelijk. Want met deze gazonmeststof voorkom je mos en wordt verticuteren overbodig. Het resultaat? Met weinig werk een diepgroen, gelijkmatig groeiend gazon, zonder vilt en mos.

Verticuteren overbodig
De nuttige bacteriën die via DCM Meststof Microgazon Plus worden aangebracht in de gazonbodem, stimuleren het bodemleven waardoor verticuteren overbodig wordt. Zij doen al het werk voor je. Je hoeft dus nooit meer een verticuteermachine te huren.

Indirecte werking tegen mos
DCM Meststof Microgazon Plus heeft een indirecte werking tegen mos. Dit betekent dat het product eerst via de wortels wordt opgenomen. Het mos wordt vervolgens geel en bruin en sterft af.

Gazonmeststof
DCM Meststof Microgazon Plus is een organisch-minerale gazonmeststof die het gazon voedt voor minimaal 100 dagen. Ze bevat bovendien magnesium voor een frisgroene graskleur en is rijk aan kalium voor een sterke en robuuste grasmat die weerstand biedt tegen betreding, koude en droogte.

Kalk
De aanwezigheid van kalk betekent extra gebruiksgemak. De toegevoegde kalk ontzuurt licht de bodem, waardoor de nuttige bacteriën optimaal blijven werken. Bovendien verbetert de kalk de opneembaarheid van de voedingselementen door het gras en helpt zo de vorming van mos verhinderen.

Nuttige bacteriën
DCM Meststof Microgazon Plus bevat toegevoegde nuttige bacteriën. Deze bacteriën versnellen de afbraak van maairesten en afgestorven mos, waardoor de viltlaag verminderd wordt.

Wanneer bemesten?

voorjaar – zomer – najaar

Voor een optimaal resultaat pas je DCM Meststof Microgazon Plus driemaal per jaar toe op elk type sier-, speel of sportgazon. Hierdoor zal mos je gazon niet langer ontsieren en hoef je je niet langer te bekommeren om het verticuteren.

Waarom je gazon ... 3 x per jaar bemesten?

  • Om gras voldoende voeding te geven. Van gras wordt veel gevraagd: er wordt op gelopen of gespeeld en elke week worden zijn bladeren deels afgeknipt (maaien van gras) waardoor het veel voeding nodig heeft om zich te herstellen en sterk te blijven.
  • Om mosgroei en onkruidvorming te voorkomen. Door het gazon regelmatig te bemesten, blijft de grasmat mooi dicht en wordt mosgroei en onkruidvorming afgeremd.
  • Om een mooie groene kleur te behouden. Wanneer je dit niet doet, zal het gazon er na enkele jaren niet meer fraai uitzien.

Waarom bacteriën belangrijk zijn?

Bacteriën zijn nodig om meststoffen om te zetten tot voedingsstoffen, die op hun beurt opgenomen worden door planten. Bacteriën zorgen tevens voor een optimale bodemstructuur en versnellen de composteringsprocessen waardoor de viltlaag en het dode mos verdwijnen: verticuteren wordt overbodig.

Maar wat is nu die viltlaag? De viltlaag in het gazon is een verstikkende laag die ontstaat door opstapeling van afgestorven gras en plantendelen. Deze laag houdt vocht op, net als een spons, en houdt lucht tegen waardoor de bodem niet langer kan ademen. Dit kan aanleiding geven tot een ziek gazon, slecht groeiend gras of nog meer mos. Een viltlaag kan je verwijderen met een hark, een verticuteermachine of je roept de hulp in van de juiste bacteriën zoals in het DCM Microgazon Plus jaarprogramma.

Vind nog meer advies over mos in dit artikel: Hoe mos verwijderen in je gazon? Pak de oorzaak aan., en over je gazon in dit artikel: Gazon aanleggen, onderhouden en herstellen

Kort samengevat

Met DCM Meststof Microgazon Plus voorkom je mos en wordt verticuteren overbodig. Het resultaat? Met weinig werk een diepgroen, gelijkmatig groeiend gazon, zonder vilt en mos.

Voor een optimaal resultaat pas je DCM Meststof Microgazon Plus driemaal per jaar toe op elk type sier-, speel of sportgazon. Hierdoor zal mos je gazon niet langer ontsieren en hoef je je niet langer te bekommeren om het verticuteren.

De viltlaag in het gazon is een verstikkende laag die ontstaat door opstapeling van afgestorven gras en plantendelen. Deze laag houdt vocht op, net als een spons, en houdt lucht tegen waardoor de bodem niet langer kan ademen. Je komt er vanaf met DCM Meststof Microgazon Plus.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster