Onderhoud

Hoe verzorg je olijven, vijgen en citrusbomen op je terras?

Een mediterrane boom brengt je terras direct in vakantiesfeer. Aan citrussen, vijgenbomen en olijven in pot heb je jarenlang plezier.

In onze alsmaar warmere zomers hebben mediterrane bomen het helemaal naar hun zin op onze terrassen, als ze maar op een beschutte en zonnige plek staan. In de juiste potgrond en met de juiste voedingsstoffen, heb je er ook weinig omkijken naar. In tegenstelling tot veel andere terrasplanten hoef je ze doorgaans maar één keer per week water te geven, maar geef pas water wanneer de grond opgedroogd is. Duw met je vinger in de aarde om te controleren of de kluit effectief droog is, het bovenste laagje kan bedrieglijk zijn.

Olijf voor het leven

Met zijn knoestige stam en slank grijsgroen blad zorgt een olijfboom voor een directe vakantiesfeer op je terras. Een volwassen, goed gevoede olijfboom kan vanaf zijn tiende levensjaar beginnen bloeien, met trosjes witte bloempjes, tussen april en juni, daarna volgen er olijfjes, ook in ons klimaat. Pluk ze voor de eerste vorst.

Snoei je olijfboom wanneer hij te warrig wordt en zijn mooie vorm verliest. Elke 2 tot 3 jaar is ruim voldoende. Doe het in maart. Een olijfboom kan heel oud worden!

Heerlijke citrusbloesems

De meeste citrusbomen bloeien in april of mei en soms nog een tweede keer in de zomer. De bloemen geuren heerlijk zoet naar jasmijn, een heerlijk vakantiearoma. Vaak komen de bloemen terwijl er al rijpende citroenen of mandarijntjes aan de boom hangen; aan een citrus heb je dus dubbel plezier. De vruchten ontwikkelen zich de hele zomer lang en beginnen vanaf oktober te kleuren – pluk ze wanneer de eerste afvallen.

Vijgen in overvloed

Een vijgenboom in de tuin kan flinke proporties aannemen, in de pot blijft hij gelukkig bescheidener. Op een warme plek oogst je elk jaar een flinke voorraad vijgen. Pluk ze wanneer ze zacht zijn, let niet op de kleur, die kan erg variëren naargelang de soort. Snoei je boom elk jaar, zodat hij een mooie vorm behoudt én er genoeg licht in de kruin valt. Zo krijg je de zoetste én de meeste vruchten.

De juiste pot(grond)

Vijgenbomen, citrussen en olijven hebben een flink wortelgestel. Verpot jonge planten jaarlijks, oudere planten zeker om de drie tot vijf jaar. Doe het in mei of juni. Neem een pot van één maatje groter. Terracotta is ideaal, daarin kunnen de wortels voldoende ademen en blijft de kluit nooit lang nat. Is je boom al te groot om nog te verpotten, vervang dan zoveel mogelijk van de bovenste aarde.

Neem zeker aangepaste potgrond voor mediterrane planten! De DCM Potgrond Olijven, Vijgen & Citrus is speciaal ontwikkeld voor vruchtdragende, mediterrane planten die lang in dezelfde pot staan. En daarmee hebben je bomen ook meteen voeding voor 5 maanden.

Hoe je plant verpotten?

Staan plant en potgrond klaar? Nu nog de juiste pot! En dat is er een met gaten onderin. Die zorgen ervoor dat het overtollige water makkelijk weg kan, en dat de wortels niet gaan rotten. Teveel water geven is doodsoorzaak nummer 1 van planten! Let ook op de grootte van je nieuwe pot. Die is beter niet meer dan 20% groter dan de huidige.

Stappenplan

1

Neem een pot en bedek de bodem met een laagje DCM Hydrokorrels.

2

Vul gedeeltelijk aan met DCM Potgrond Olijven, Vijgen & Citrus, maar laat voldoende ruimte voor de wortelkluit.

3

Maak de wortels voorzichtig los en haal de potgrond gedeeltelijk weg.

4

Zet de plant in de pot en vul de ruimte verder aan met potgrond.

5

Druk zachtjes aan, blijf daarbij enkele centimeters van de rand van de pot, en geef water.

Pluk je eigen citroenen, vijgen en olijven

Je bomen in pot hebben absoluut extra voeding nodig. Geef in de lente DCM Meststof Olijven, Vijgen & Citrus, een aangepaste meststof voor mediterrane planten, met niet te veel stikstof, en extra mineralen. Wil je ook vruchten van je bomen oogsten, geef dan de hele zomer lang elke week een dopje mee in het gietwater. En dit allemaal biologisch!

En ’s winters?

Mediterrane bomen in pot zijn niet bestand tegen vorst. Haal ze binnen zodra er vorst is aangekondigd. Volwassen vijgenbomen en olijfbomen kunnen tot -5°C buiten blijven, op voorwaarde dat ze uit de noordoostenwind staan. Zet de potten niet in huis, daar is het veel te warm! Een koele hal, garage of tuinhuis met raam zijn prima. Verhuis ze meteen weer naar buiten zodra de temperatuur boven nul gaat. Bomen die te groot geworden zijn, pak je in met een vliesdoek of isolerende plantenjas. Vergeet je bomen geen water te geven, ook in de winter kunnen ze uitdrogen. Controleer zeker elke twee weken.

Kort samengevat

Een mediterrane boom brengt je terras instant in vakantiesfeer. Aan citrussen, vijgenbomen en olijven in pot heb je jarenlang plezier

Mediterrane planten hebben het helemaal naar hun zin op onze terrassen, als ze maar op een beschutte en zonnige plek staan. Daarnaast is het belangrijk dat ze in aangepaste potgrond staan, en geregeld een meststof speciaal voor zuiderse planten krijgen.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster