Behandelen

Maak zelf compost om de tuingrond te verbeteren

Zelf keuken- en tuinafval composteren spaart het milieu en levert compost op die als grondverbeteraar in de tuin gebruikt kan worden. Composteren is bovendien helemaal niet zo moeilijk. Het volstaat om enkele eenvoudige basisregels in acht te nemen. Wij helpen je graag op weg.

Wat is compost?

Compost is de natuurlijke vertering van organisch afval door allerhande macro – en micro-organismen (insecten, wormen, schimmels en bacteriën). Niet alle afval verteert snel en grondig. Om afval goed om te zetten, hebben de organismen een bijkomende, aangepaste voeding nodig, net zoals sportlui bij een zware inspanning!

Wat heb je nodig om snel en goed te composteren?

oor een snelle, geslaagde compostering zijn een natuurlijke stikstofbron en zeewierkalk onmisbaar. Beide bevorderen de activiteit van de composterende bacteriën en versnellen zo het composteringsproces. DCM Compostmaker bevat ze alle twee en is dus het ideale hulpmiddel voor een snelle compostering.

Welk organisch materiaal komt voor compostering in aanmerking?

 • Bladeren
 • Assen
 • Keukenafval en koffieprut
 • Haagafval en snoeitakjes
 • Gazonafval
 • Dierlijk mest (enkel planteneter: kip, konijn, koe, paard,…)

Hoe ga je te werk?

 • Kies voor je compostvat of –hoop een plaats in de schaduw.
 • Begin onderaan met iets grover afval, zoals takken en twijgen, voor een goede verluchting.
 • Leg daar fijner tuin- en keukenafval bovenop en vermeng het met de eerste laag.
 • Strooi 200 g DCM Compostmaker per m² op het afval wanneer de laag 30 cm dik is en meng alles goed door elkaar.
 • Herhaal alles in dezelfde volgorde: eerst grover afval, dan fijner afval en een dosis van 200 g DCM Compostmaker per m² voor elke laag van 30 cm afval.
 • Zet om de 1-2 maanden de hele hoop om en meng hierbij alles grondig door elkaar. Zo geef je extra zuurstof aan de micro-organismen.
 • Als de composthoop naar verse aarde geurt, is de compost klaar voor gebruik. Doorgaans oogst je na ongeveer een half jaar de eerste compost.

Je beschikt nu over een uitstekende compost die rijk is aan natuurlijk bodemleven. Vermengd met je tuingrond verhoogt hij het humusgehalte in de bodem en verbetert hij de inworteling, de water- en luchthuishouding en dus de groei en bloei van je planten.

Wist je dat?

Gooi liever geen grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in één keer op de composthoop. Zorg voor afwisseling en meng alles goed door elkaar voor een snelle compostering.

Voor meer info over een gezonde moestuin, lees ook: Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk

Kort samengevat

Compost is de natuurlijke vertering van organisch afval door allerhande macro – en micro-organismen (insecten, wormen, schimmels en bacteriën). Niet alle afval verteert snel en grondig. Om afval goed om te zetten, hebben de organismen een bijkomende, aangepaste voeding nodig.

Bladeren, assen, keukenafval en koffieprut, haagafval en snoeitakjes, gazonafval, dierlijk mest (enkel planteneters: kip, konijn, koe, paard,…)

Voor een snelle, geslaagde compostering zijn een natuurlijke stikstofbron en zeewierkalk onmisbaar. Beide bevorderen de activiteit van de composterende bacteriën en versnellen zo het composteringsproces. DCM Compostmaker bevat ze alle twee en is dus het ideale hulpmiddel voor een snelle compostering.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster