Behandelen

Slakken bestrijden met 3 effectieve middelen

Slakken, in het bijzonder naaktslakken (zonder huisje), zijn dol op jong mals groen. Per dag eten ze gemakkelijk tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht op. Ze leven 9 tot 12 maanden en leggen in die periode tot 300 eitjes. Je bent die groepjes glazige bolletjes ongetwijfeld al tegengekomen in de bodem, bij het schoffelen of harken. Na een 3-tal weken komen de eitjes uit, 2 maanden later zijn ze klaar om zich voort te zetten – je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat dit tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.

In de lente moeten vooral de eerste sla-, spinazie en koolblaadjes eraan geloven, en de jonge planten van courgettes, komkommers en pompoenen. Slakken hebben in de natuur wel een pak natuurlijke vijanden. Zo vormen ze een lekker hapje voor egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters en spreeuwen, en kikkers en padden. Hoe meer van die natuurlijke vijanden in je tuin, hoe minder slakken, maar soms is te veel te veel. Dan is het tijd voor een krachtig hulpmiddel.

“Kijk ook regelmatig eens onder je kruidenpotten op het terras, daaronder zitten slakken, die van nature gevoelig zijn voor licht en droogte, graag te schuilen.”

Slakken bestrijden met DCM Bio Anti-Slak

DCM Bio Anti-Slak is een doeltreffend slakkenlokaas met een werkzame stof op basis van natuurlijke ingrediënten en is toepasbaar in de biologische land- en tuinbouw*. Het kan ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken op sierplanten, fruit en groenten (ook aardappelen) in zowel de tuin als de serre. Na het eten van de korrels verliezen de slakken hun eetlust, stoppen ze met vreten aan de planten en trekken ze zich terug in hun schuilplaats, waar ze uiteindelijk zullen sterven. In de tuin zullen bijgevolg geen dode slakken of slijmerige slakkenresten terug te vinden zijn.

Hoe gebruiken?

  • Egaliseer het bodemoppervlak vóór de behandeling om te voorkomen dat de lokaaskorrels verdwijnen in spleten in de bodem
  • Verdeel de korrels gelijkmatig tussen de planten zodra de eerste slakken of de eerste vraatschade worden vastgesteld
  • Strooi niet in hoopjes of in cirkels rond de gewassen
  • Strooi vroeg in de ochtend, in de late namiddag of in de vooravond
  • Behandel bij zware aantasting ook de nabijgelegen zones, waar de slakken zich kunnen verschuilen
  • Bij zware aantasting kunnen de korrels reeds de volgende dag opgegeten zijn. Strooi dan onmiddellijk opnieuw. Dit garandeert ook de bestrijding van nieuwe generaties slakken
  • Dosis: 5 g/m²

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Slakken bestrijden met aaltjes 

Slakkendodende microscopische aaltjes of nematoden kruipen via natuurlijke openingen de slak binnen en infecteren ze met bacteriën, die de slak verdoven en doden. De aaltjes voeden zich met de dode slak, onder de grond. Het klinkt misschien niet als een verhaaltje voor het slapengaan, maar het is wel een bijzonder efficiënt en milieuvriendelijk middel in de strijd tegen de vraatzuchtige naaktslakken. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die slakken eten.

Hoe de aaltjes gebruiken?

Met Aaltjes tegen naaktslakken in de sier- en moestuin bestel je (hou je vast) 12 miljoen aaltjes, goed voor 40 m². Hoe gemakkelijker de nematoden in de grond kunnen binnendringen, hoe efficiënter ze hun werk kunnen doen: haal de bladeren en plantenresten weg op de plek waar er een concentratie van slakken zit. Wacht tot het buiten minstens 13°C is. Los de volledige inhoud van de box op in een liter water en doe de oplossing in een gieter. Vul aan tot 10 liter (voor 10 m²), en schud regelmatig met de gieter, zodat de aaltjes niet naar de bodem zakken. Kies een bewolkte of regenachtige dag uit. Besproei er de bodem mee; maak de bodem wel eerst goed vochtig en houd ook de weken daarna vochtig.

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Lavasteentjes tegen slakken: DCM Lima-Shield®

Slakken hebben een hekel aan een scherpe ondergrond: over een laag grof zand, gebroken schelpen, houtas, kiezel of lavagruis kruipen ze liever niet met hun weke buik. Fijne, scherpe lavasteentjes vormen dan ook een onoverbrugbare barrière voor slakken. Strooi regelmatig een laagje lavakorrels rond je gevoeligste planten. Het grote voordeel tegenover slakkenkorrels? De lava lost niet op bij regen of vochtig weer, en het is veilig voor planten, huisdieren en kinderen. Je kunt het al heel vroeg in het jaar gebruiken, in februari of maart, wanneer de allereerste slakken ontwaken. Zo belet je al een groot deel van die glibberige gulzigaards om zich te vermenigvuldigen.

Hoe gebruiken?

DCM Lima-Shield® bevat hoekige lavakorrels (0-3 mm). Haal zoveel mogelijk onkruid en bladeren rond de planten weg, en strooi een cirkelvormige band of slakkenwal van 5 cm breed en 1 cm dik rond de meest kwetsbare planten(groep) uit. Zorg dat de cirkel gesloten is! Later kan de lava gewoon in de bodem ingewerkt worden.

“Naaktslakken gaan pas in winterrust wanneer de temperatuur onder 5 °C duikt, houd ze dus ook in de herfst nog even in de gaten.”

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Slakken, in het bijzonder naaktslakken (zonder huisje), zijn dol op jong mals groen. Per dag eten ze gemakkelijk tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht op.

Er zijn 3 effectieve manieren om slakken te bestrijden: Slakken bestrijden met DCM Bio Anti-Slak, slakken bestrijden met aaltjes en lavasteentjes tegen slakken: DCM Lima-Shield®.

Aaltjes tegen naaktslakken in de sier- en moestuin kan je toepassen vanaf maart tot en met oktober.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster