Behandelen

Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Er vliegen en kruipen heel wat insecten in je tuin. Sommige zijn onschuldig, sommige zelfs nuttig, maar er zijn ook insecten die je tuindroom in een ware nachtmerrie kunnen veranderen. Vraatzuchtige rupsen, bladluizen, slakken, vliegen, motten, kevers en larven hebben allemaal hun favoriete planten waar ze zich gulzig mee voeden. Zonder ingrijpen krijg je vroeg of laat te maken met zieke planten of een verzwakt gazon. Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing. Als jij de insecten in je tuin kan herkennen, helpt DCM je bij de bestrijding.

Welke insecten teisteren jouw tuin?

EngerlingEngerlingen

Engerlingen zijn een veelvoorkomend probleem. Als je er ooit al mee te maken kreeg, weet je hoeveel schade ze kunnen aanrichten in je gazon. Het zijn de dikke larven van kevers, zoals de rozenkever, de junikever en de meikever, die zich onder de grond tegoed doen aan de wortels van het gras. Engerlingen zijn tot 4 centimeter groot, roomkleurig, opgekruld, en ze hebben poten en kaken. Bestrijd deze indringers op een natuurlijke manier, voor ze je hele gazon kapot vreten.

De aaltjes van Aaltjes tegen engerlingen in gazon gaan de engerlingen op een natuurlijke manier te lijf. Binnen de kortste keren ben je van het vervelende probleem verlost.

Lees ook: Engerlingen bestrijden met respect voor de natuur

EmeltenEmelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Net als engerlingen doen ze zich tegoed aan de wortels van het gras. Let extra op als je bij avondschemering langpootmuggen over je tuin ziet vliegen, want uit hun eitjes komen de kleine monsters die je gazon kapot vreten. Emelten zijn bruingrijs, tot 4 centimeter lang en hebben geen poten. Ze zitten op ongeveer 2 à 3 centimeter diepte in de zode, en knagen daar aan de wortels van het gras, waardoor je lelijke kale plekken krijgt in het gazon. Bestrijden is dus nodig, en de natuur helpt je daarbij.

De aaltjes van Aaltjes tegen emelten en trips doden de emelten op een natuurlijke manier, en voeden zich met het insect. Na toepassing ben je dus snel van het probleem verlost.

Lees ook: Emelten op een natuurlijke manier bestrijden

wintervlinderRupsen

Rupsen voelen zich helemaal thuis in jouw siertuin. Ze knabbelen lustig aan mals groen tot ze klaar zijn om in motten of vlinders te veranderen. Maar de ene rups is de andere niet, en sommige zijn al vraatzuchtiger dan andere. Een rups die bijvoorbeeld heel wat schade kan aanrichten, is die van de kleine wintervlinder. Die voedt zich met blaadjes en knoppen van eik, esdoorn, es, berk, linde, populier, wilg en haagbeuk. En pas op als je appelbomen, blauwe bessen, veenbessen of kersen hebt, want die staan ook regelmatig op het menu.

De oplossing tegen rupsen van de kleine wintervlinder? Lok volwassen motten in de val met de hulp van feromonen: Feromoon kleine wintervlinder en DCM Delta-Trap.

Lees ook: Rups van de kleine wintervlinder bestrijden

BuxusmotBuxusmot

Een diepgroene buxus is een prachtige plant voor je tuin. Maar helaas is het ook een feestmaal voor de rupsen van de buxusmot. Je herkent de buxusvretende rups aan zijn donkergroene kleur, met overlangse donkere strepen en een zwarte kop.

Om je buxus te redden van de totale vernieling, grijp je het beste snel in om de buxusmot te bestrijden. Dat kan met de DCM Mottenval, in combinatie met het feromoon Feromoon buxusmot.

Lees ook: Lok de buxusmot in de val en voorkom rupsenvraat

FruitmotFruitmot

Zie je weleens wormgaten in je appels of peren? Dan heb je waarschijnlijk te maken met Cydia pomonella, beter bekend als de fruitmot. De rups van deze mot baant zich een weg naar het klokhuis van het fruit, en voedt zich gedurende enkele weken met de vrucht en de pitten. Heel vervelend, want ze doen jouw appels en peren er heel wat minder smakelijk uitzien.

Je kan de fruitmot vangen met het feromoon Feromoon fruitmot (wormstekigheid bij appelen en peren), in combinatie met de DCM Delta-Trap.

Lees ook: De fruitmot effectief bestrijden met feromonen

PruimenmotPruimenmot

Pruimen, krieken, abrikozen, perziken, nectarines… het zijn allemaal vruchten die te maken krijgen met het hongerige rupsje van de pruimenmot. Het baant zich een weg naar binnen, tot aan de pit, en voedt zich daar enkele weken met het vruchtvlees.

Om te voorkomen dat de rups van de pruimenmot je fruit aantast, zet tussen april en augustus het feromoon Feromoon pruimenmot (wormstekigheid) in, in combinatie met de DCM Delta-Trap.

Lees ook: De pruimenmot bestrijden

PaardenkastanjemineermotPaardenkastanjemineermot

De grootste vijand van de paardenkastanje is ongetwijfeld de paardenkastanjemineermot. Dat kleine motje is in staat is om je boom veel te vroeg een herfstlook te geven. Het zijn vooral de larven die veel schade aanrichten, gezien ze de bladeren gedurende het hele seizoen mineren. De bladeren verdrogen en vallen veel te vroeg af. Jammer om je boom al kaal te zien worden terwijl het nog volop zomer is.

Gebruik in het groeiseizoen het feromoon Feromoon paardenkastanjemineermot in combinatie met de DCM Mottenval om te monitoren wanneer de motten actief zijn, en ze te bestrijden.

Lees ook: Hou de paardenkastanjemineermot onder controle

WittevliegWittevlieg

Witte vliegen (familie van de bladluis) hebben een dofwitte kleur, en zitten vaak aan de onderkant van bladeren. Ze verzwakken je plant door het sap uit de bladeren te zuigen. Bovendien scheiden ze honingdauw af, wat schimmels aantrekt, die je plant nog verder kunnen beschadigen. Vooral tomaten, aubergines en komkommers in de kas zijn gevoelig voor aantasting door de witte vlieg.

Bestrijd witte vliegen met de sluipwespen van Sluipwespen tegen wittevlieg in de serre/kas. Deze kleine, onschadelijke wespjes leggen eitjes in de larve of pop van de witte vlieg. De larve van de sluipwesp die uit het eitje komt, voedt zich met haar gastheer, die vervolgens sterft.

Lees ook: Wat is de wittevlieg en hoe bestrijd je ze?

Kersenvlieg

Een plaag van de kersenvlieg kan je kersen behoorlijk beschadigen. Kersenvliegen leggen hun eitjes in de schil van onrijpe kersen. De larven die daaruit komen vreten zich een weg door het vruchtvlees. Niet meteen een smakelijk tafereel als je zelf van je kersen wil genieten.

Als je de plaag op tijd detecteert, kan je de ergste schade voorkomen. Lok de kersenvliegen vanaf mei met het feromoon Feromoon kersenvlieg en vang ze met de lijmplaat DCM Yellow-Trap.

Lees ook: Bestrijd de kersenvlieg met feromonen

TripsTrips

Trips leggen hun eitjes in planten als prei, ui, sjalot, knoflook en besjes, en in de kas ook paprika en komkommer. Ze zijn klein, geelbruin en heel beweeglijk met vleugels. Maar de echte boosdoeners zijn hun larven. Die herken je aan hun oranje kleur, en aan de zilverkleurige streepjes die ze achterlaten op de bladeren van je planten. Als je goed kijkt, zie je de larven aan de onderkant van de bladeren zitten. Hou een plaag van trips op tijd onder controle, voordat ze je planten helemaal beschadigen.

Bestrijd trips effectief met de insectendodende aaltjes van Aaltjes tegen emelten en trips.

Lees ook: Trips natuurlijk bestrijden met aaltjes

ColoradokeverColoradokever

De coloradokever is een mooi uitziend geelzwart gestreept kevertje. Maar opgepast, want zijn larven hebben het op je aardappelplanten gemunt. De larven zijn 1 tot 2 millimeter groot en rood van kleur. Ze zien er gezwollen uit en hebben poten. De kever legt eitjes aan de onderkant van aardappelbladeren, waar de jonge larven meteen aan hun vraattocht beginnen.

De insectendodende aaltjes van Aaltjes tegen emelten en trips redden je aardappelplanten van de vernieling. Ze dringen het lichaam van de larven binnen, en doden ze van binnenuit.

Lees ook: Coloradokever bestrijden met aaltjes

TaxuskeverTaxuskever

De larven van de taxuskever komen uit hun eitjes in de bodem. Daar beginnen ze meteen aan de wortels van je planten te knagen. Taxus, Rhododendron, Heuchera, Tiarella en Sedum moeten eraan geloven als de larven van deze kever zich in je tuin hebben gevestigd. De larven zijn 1 centimeter lang, gebogen en roomwit. Ze hebben een oranjebruine kop en geen poten. Je herkent de eerste tekenen van aantasting aan vergeelde bladeren en verwelking. Grijp snel in om je haag of struik te sparen.

Bestrijd de larven van de taxuskever met aaltjes van Aaltjes tegen larven van de taxuskever.

Lees ook: De taxuskever natuurlijk bestrijden met aaltjes

BladluisBladluizen

Bladluizen vind je op rozen, hagen, sierstruiken, en helaas gaan ze ook graag hun gang in de moestuin en in de kas. Ze zuigen gulzig de plantensappen op, waarna de plant verzwakt. En alsof dat nog niet erg genoeg is, scheiden bladluizen bovendien een kleverige honingdauw af, wat roetdauwschimmel aantrekt. Doe er snel iets aan, voor je bladluisprobleem in een moeilijk te controleren plaag verandert.

Ga bladluizen te lijf met lieveheersbeestjes en hun larven. Lieveheersbeestjes tegen bladluizen in de sier- en moestuin is een puur natuur oplossing om je tuin bladluisvrij te maken. In de kas verdedigt een leger van sluipwespen en galgmuggen je planten tegen de bladluisplaag, met Galmuggen + sluipwespen tegen bladluizen in de serre/kas.

Lees ook: Bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes en Bladluizen bestrijden in de tuinkas

BloedluisBloedluizen

Niets wat meer stress veroorzaakt voor je kippen dan bloedluizen in hun hok. Bloedluizen zijn kleine spinachtigen (tot 1 millimeter groot), die ‘s nachts het bloed van je kippen komen opzuigen. Overdag verstoppen ze zich in kieren en spleten. Als de kam van je kip er bleker uitziet dan anders, is de kans groot dat er bloedluizen aan het werk zijn.

Voor de bestrijding van een bloedluizenplaag, zijn er verschillende stappen. Dicht eerst en vooral de kieren en spleten van het kippenhok met DCM Tree-Shield®. Zo neem je de schuilplaats van de vervelende beestjes weg. Bij de eerste waarneming, zet de roofmijten van Roofmijten tegen bloedluis of rode vogelmijt in. Die jagen immers actief op de bloedluizen.

Lees ook: Bloedluizen in je kippenhok voorkomen en bestrijden

Slakken

Malse blaadjes zijn een echte lekkernij voor slakken, en dan vooral voor naaktslakken. Ze zijn verzot op sla, spinazie en kool, en de jonge planten van courgette, komkommer en pompoen. Een kleine hoeveelheid slakken is nog onder controle te houden, omdat ze heel wat natuurlijke vijanden hebben (vogels, egels, spitsmuizen, mollen…). Maar soms is het probleem te groot en kan je er beter zelf iets aan doen, voor het te laat is.

DCM Bio Anti-Slak lokt slakken met een werkzame stof op basis van natuurlijke ingrediënten. De slakken eten deze korrels en verliezen vervolgens hun eetlust. Ze stoppen met vreten en sterven.

Aaltjes tegen naaktslakken in de sier- en moestuin bevat slakkendodende aaltjes. Die dringen de slak binnen en infecteren ze met bacteriën, die haar verdoven en doden.

En tot slot is er nog DCM Lima-Shield®. Dat zijn fijne, scherpe lavasteentjes waar slakken een hekel aan hebben. Strooi de korrels rond je meest gevoelige planten, zodat slakken er niet naartoe kunnen kruipen.

Lees ook: Slakken bestrijden met 3 effectieve middelen en Slakkenkorrels tegen slakken in de moestuin en siertuin

DCM Naturapy

Voor elk van bovenstaande problemen is er dus een oplossing met veel respect voor de natuur. Want met de natuurlijke vijanden of feromonen uit het gamma DCM Naturapy bestrijd je vervelende insecten effectief en biologisch.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster