3 tips voor de aanplant van bomen

Het eerste jaar van de aanplant is cruciaal voor een boom. De bomen zijn nog verzwakt omdat een deel van de wortels zijn afgesneden en de bomen komen vaak op een andere grondslag te staan. De voedingstoestand op de nieuwe standplaats is totaal anders dan op de kwekerij waar bomen optimaal voeding en water krijgen, om zo snel mogelijk een verkoopbare dikte van de stam te verkrijgen. 
Voor een goede start is het belangrijk om de groeivoorwaarden van de boomvakken zo optimaal mogelijk te maken zodat de boom beter aanslaat. DCM heeft daarvoor diverse producten ontwikkeld.

1. Bodemverbetering voor de aanplant

De bodemverbeteraar DCM VIVIMUS® UNIVERSEEL is al een bekend begrip. Het zorgt ervoor dat het humusgehalte in de bodem wordt verhoogd en de toegevoegde nuttige bacteriën beschermen het verzwakte wortelgestel tegen aantasting van schadelijke bodemschimmels.

2. Organische meststof als voeding

De organische meststof DCM VIVITREE® is een ideale voorraad meststof om bij de aanleg in te werken. Het product is 100% organisch en komt langzaam vrij. Het bodemleven wordt daarmee gestimuleerd en zet de meststof om in opneembare voedingselementen voor de plant. 

De juiste hoeveelheden die nodig zijn bij aanplant is afhankelijk van de stamdiameter en het organisch stofgehalte in de bodem. Na aanplant is het belangrijk om het vocht gehalte in de bodem te monitoren. Vooral in het voorjaar dreigt er een watertekort. Bomen vormen dan bladeren en daarvoor is veel vocht nodig. Er zijn dan nog geen wortels gevormd wat diep genoeg het water kan opnemen. Teveel water geven is ook schadelijk, wanneer de grondporiën volledig gevuld zijn met water is er onvoldoende zuurstof voor de wortels en sterven deze af. 

3. Vloeibare organische meststof voor extra stimulatie

Om de groei nog verder te stimuleren, heeft DCM het product DCM PROLICO® TREE ontwikkeld. Dit is een vloeibare organische meststof wat gelijktijdig met het water kan worden gegeven. De samenstelling is ideaal om de boom het eerste jaar een extra groeispurt te geven. Het zorgt ervoor dat wortels sneller uitgroeien en dat deze naar vocht en voeding in de bodem kunnen zoeken. DCM PROLICO® TREE is lost goed op in water, per boom kunt u ca. 100-150 cc meegeven met het water. Wanneer een boom 50 liter water krijgt is de dosering 1:500.

Heeft u meer vragen over de aanplant van bomen, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

Nieuwsbrief voor de professional

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol nieuwigheden en branchegerichte informatie?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster