Onderhoud

Alles wat je moet weten over gras maaien

Hoe meer je maait, des te mooier je gazon er bij ligt. Al die knipbeurten stimuleren je gras om voller en breder te groeien en om continu nieuwe sprietjes aan te maken. Maaien geeft jong gras extra licht, en dus alle kansen om goed te groeien.

Door je gras regelmatig te maaien, wordt het ook voller en sterker. Mos en onkruid krijgen minder kans om te groeien. Er is echt wel een reden waarom golfterreinen en voetbalgazons (bijna) dagelijks gemaaid worden.

Wanneer moet je gras maaien?

Maai het de eerste keer, in maart, op de hoogste stand van je grasmaaier. Het kan immers nog vriezen en sneeuwen, en dan is kort gemaaid gazon kwetsbaarder. 

Gras maai je doorgaans tussen midden maart en midden november. Vanaf 10 à 12 °C bodemtemperatuur begint gras al te groeien. Maar veel hangt af van de bodem, de ligging van je gazon, het graszaadmengsel dat je zaaide én de bemesting.

Zandgrond warmt bijvoorbeeld sneller op, daar kun je al vroeger maaien. Siergazon kan vaak ook al eerder gemaaid worden dan een speel- en sportgazon. En soms is de lente zo zacht, dat het gras al begin maart aan het groeien slaat. Maaien doe je niet als het gras nat is, bij erg heet en droog weer, en wanneer het vriest. 

Hoe vaak moet je gras maaien?

Gemiddeld maaien we gras zo’n 30 keer per jaar. In de lente en de herfst is dat eenmaal per week. In volle groeiperiode (mei-juni) en bij warm en vochtig weer maai je gras het beste twee keer per week. Gras groeit het hardst bij 15°C en stopt met groeien bij een bodemtemperatuur van 25°C of hoger. Bij droog en heet weer gaat het in zomerslaap en hoef je het tijdelijk niet te maaien.

Erg belangrijk: maai nooit korter dan 4 cm! In heel kort gras ontwikkelen mos en onkruiden zich gemakkelijker en is je gazon gevoeliger voor droogte en betreding.

Wat is de ideale maaihoogte?

Sier-, speel- en sportgazon 4 à 5 cm
In een drogere periode 5 of 6 cm

Enkele tips

Even niet maaien

Wil je bepaalde delen van je gazon graag lang laten? Dat is een prima idee, maar weet waar je aan begint. Je gazon een maand niet maaien, is funest voor je grasmat. De grassprieten krijgen onderaan onvoldoende licht en lucht, waardoor ze verstikken. Je krijgt je gazon daarna nog moeilijk terug in vorm. Laat liever stroken of eilandjes lang groeien, en maai er voortaan rond, dat is een veel beter idee.

Oeps… te lang

Maai te lang gras nooit in één keer af! Start op de hoogste stand. Maai een paar dagen later opnieuw, 1 à 2 cm lager. Bij de derde beurt maai je terug op de normale hoogte.

Mulch- of robotmaaien

Wil je geen grasmaaisel als afval, kies dan voor een mulchmaaier. Die strooit de grassnippers ter plaatse uit, waarna ze tussen de grassprieten verdwijnen en vergaan. Extra voordeel: de snippers beschermen je gazon en de jonge groeipuntjes tegen de droogte. Je kan het beste wel twee keer per week maaien, anders worden de snippers te groot.

Wil je liever helemaal niet meer maaien, stap dan over op een robotmaaier, die maait het gras voor jou en strooit de snippers ook over het gazon uit. Hoe je een gazon onderhoud bij gebruik van een robotmaaier, lees je in het artikel: Gazononderhoud bij robotmaaien.

Rafelige grasranden?

Rafelige randen zijn hét signaal om de messen van je maaier te (laten) slijpen of te vervangen. Dat doe je het beste elk jaar (en bij een robotmaaier 3 keer per jaar).

Regelmatig en op de juiste hoogte maaien zorgt voor een mooi, vol gazon, maar het vergt ook veel energie van gras. Elke maaibeurt worden de grassprietjes immers een beetje beschadigd en moeten ze zich weer herstellen. Zorg dat je gazon nooit zonder voeding komt te zitten. Door je gras te bemesten, kan het continue en gezond doorgroeien en geef je het voldoende energie, tot wel 100 dagen lang. .

Kort samengevat

Gras maai je doorgaans tussen midden maart en midden november. De eerste maaibeurt van het seizoen doe je op de hoogste stand.

Reken op zo’n 30 maaibeurten per jaar. In de lente en de herfst maai je wekelijks, in mei en juni twee keer per week. Maai niet in een hete en droge periode, of wanneer het gras kletsnat is.

Fijn siergras, speel- en sportgazon op 4 à 5 cm. Laat een gazon nooit hoger komen dan 6 cm.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster