Behandelen

Bloedluizen in je kippenhok voorkomen en bestrijden

Als er één ding is waar kippen nerveus van worden, dan zijn het bloedluizen of rode vogelmijten. De laatste jaren vormen die een sterk groeiend probleem in het kippenhok. Maar ook duiven en kanaries in een kooi kunnen er behoorlijk last van hebben, en zelfs reptielen krijgen te kampen met bloedluizen in hun terrarium. Gelukkig kan je het probleem verhelpen met de juiste aanpak.

Bloedluizen herkennen

Bloedluizen zijn heel kleine (tot 1 mm) bloedzuigende spinachtigen die zich ’s nachts met bloed voeden; overdag verstoppen ze zich in kieren en spleten. Ze kruipen meestal massaal bij elkaar, zodat je kip er helemaal gek van wordt, wanneer zo’n groep bloedluizen het op haar gemunt heeft.

De kippen krijgen stress en irritatie, ze leggen minder eieren, verliezen hun pluimen, krijgen open wonden en kunnen uiteindelijk sterven van bloedarmoede. Als de kam van je kippen er veel bleker uitziet dan normaal, heb je wellicht met een bloedluizenplaag te maken.

Hoe bloedluizen bestrijden?

Bloedluizen kunnen al vanaf het voorjaar in kleine aantallen aanwezig zijn. Maar een plaag merk je meestal pas later in het seizoen op, meestal bij warm weer. Dan is er al een massa bloedluizen in het hok aanwezig, en heb je te maken met een ware plaag die moeilijker te bestrijden is. Met volgend stappenplan ben je de bloedluizen een stapje voor!

  • Reinig zeer grondig het kippenhok en smeer de binnenzijde van het kippenhok in met  DCM Tree-Shield® (bomenwitsel) om kieren en spleten te dichten. Zo hebben bloedluizen nauwelijks een schuilplaats om zich in te nestelen en te vermenigvuldigen.
  • Controleer je kippenhok vanaf het voorjaar regelmatig op de aanwezigheid van bloedluizen. Bij een aantasting is snel handelen de boodschap. Het is immers geen eerlijke strijd wanneer bloedluis reeds massaal aanwezig is! Leg een stukje karton in of bij het legnest van de kippen. Bloedluizen zullen dit stukje karton overdag als schuilplaats gebruiken.
  • Zet Roofmijten tegen bloedluis of rode vogelmijt in vanaf de eerste waarneming van bloedluis. Deze nuttige roofmijten zijn verlekkerd op bloedluizen en jagen actief op deze vervelende beestjes. Uiteraard zet je ze uit wanneer het laagje DCM Tree-Shield® is opgedroogd.

Bloedluizen bestrijden met bodemroofmijten

Bodemroofmijten zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen. Deze heel beweeglijke mijten zijn niet groter dan de bloedluizen, maar spelen ze wel probleemloos naar binnen. Daarvoor doorzoeken ze actief het kippenhok en speuren kieren en spleten af, hun prooi achterna. Van nature leven roofmijten in de bovenste laag van de bodem en in potgrond, waar het donker en wat vochtig is. Overdag schuilen ze, ’s nachts jagen ze, precies op het moment dat ook de bloedluizen actief zijn. Alleen zijn roofmijten een pak vraatzuchtiger, en winnen zij wel het pleit.

Hoe gebruiken?

Met Roofmijten tegen bloedluis of rode vogelmijt bestel je een kartonnen strooikoker met 10.000 roofmijten, vermengd met vermiculiet, goed voor 12 m² (grondoppervlak + zijwanden). Strooi de inhoud in het legnest en tussen de kieren en spleten van de zijwanden; het heeft geen zin om het op de kippen of in de buitenren te strooien. Eens de roofmijten het stadium van larve voorbij zijn, gaan ze actief op zoek naar de bloedluizen in het kippenhok. De eerste dagen na het uitzetten van de roofmijten zul je meer bloedluizen waarnemen, dat is normaal, ze worden immers opgejaagd door de roofmijten. Roofmijten zijn het actiefst tussen 15 en 25 °C; je zet ze met succes uit van april tot en met september.

“Gebruik geen chemische insecticiden 6 weken voor en na het uitzetten van de roofmijten.”

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook:Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten.

Kort samengevat

Bloedluizen zijn heel kleine (tot 1 mm) bloedzuigende spinachtigen die zich ’s nachts met bloed voeden; overdag verstoppen ze zich in kieren en spleten. Ze kruipen meestal massaal bij elkaar, zodat je kip er helemaal gek van wordt wanneer zo’n groep bloedluizen het op haar gemunt heeft. 

De kippen krijgen stress en irritatie, ze leggen minder eieren, verliezen hun pluimen, krijgen open wonden en kunnen uiteindelijk sterven van bloedarmoede. Als de kam van je kippen er veel bleker uitziet dan normaal, heb je wellicht met een bloedluizenplaag te maken.

Bodemroofmijten zijn de natuurlijke vijanden van bloedluizen. Deze heel beweeglijke mijten zijn niet groter dan de bloedluizen, maar spelen ze wel probleemloos naar binnen. Daarvoor doorzoeken ze actief het kippenhok en speuren kieren en spleten af, hun prooi achterna.

Roofmijten tegen bloedluis of rode vogelmijt kan je toepassen vanaf april tot en met september.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster