Header image alt
Aanleg Onderhoud

Bloemen tussen je groenten: mooi én nuttig!

Wil je minder bladluizen en rupsen in de moestuin? Nog meer groenten en fruit oogsten? Zet bloemen tussen je groenten, daarmee trek je tal van nuttige insecten. Die zorgen voor meer bestuiving en voor minder plaaginsecten. Dit zijn de 10 meest nuttige moestuinbloemen.

Minder last van bladluizen en rupsen  

Met hun felle kleuren en sterke geuren helpen bloemen mee de plaaginsecten zoals bladluizen en rupsen onder controle te houden. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en zweefvliegen die door de bloemen worden aangetrokken, ontdekken al gauw de bladluizen in je moestuin. Ze leggen hun eitjes vlakbij of middenin die geweldige voedselbron. Hun larven voeden zich maar wat graag met de bladluizen! Sterk geurende bloemen brengen plaaginsecten zodanig in de war dat ze uit de buurt van voor hen aantrekkelijke groenten blijven. Zo verwart siertabak koolwitjes waardoor ze minder snel hun eitjes (die later gulzige rupsen worden) op jouw kolen leggen. Stinkertjes weren de witte vlieg in de serre. 

Je oogst nog meer! 

Bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders spelen een cruciale rol in je moestuin: ze zorgen mee voor de bestuiving. Hoe meer insecten de bloemen van jouw groenten en bessenstruiken bezoeken, hoe groter de oogst. Hoe je die topbestuivers aantrekt? Met bloemen die veel nectar en stuifmeel bevatten, dat zijn echte insectenmagneten. Terwijl de insecten van bloem naar bloem vliegen, bestuiven ze onderweg ook je groenten en fruit. En dat levert jou meer appels, peren, bessen, tomaten, aubergines, paprika’s, courgettes… op.

Bloemen: laat ze zoemen  

Zaai of plant je bloemen op rijtjes tussen de groenten of strooi ze her en der tussen de bedjes. Hoe dichter de bloemen bij de groenten staan, hoe groter het effect. Een bloemenboord rond je moestuin ziet er mooi uit, maar werkt minder goed. Hoge bloemen zoals zonnebloemen, het Zuid-Amerikaans stinkertje (Tagetes minuta) of de prachtige Tithonia rotundifolia zet je beter aan de noordzijde van je moestuin, zo nemen ze geen zon van je groenten af. Neem zoveel mogelijk enkele, open bloemen. Bij dubbele variëteiten van goudsbloem, papavers of stinkertjes kunnen insecten niet tot nauwelijks aan de nectar of het stuifmeel, en zullen ze veel minder lang in je moestuin blijven hangen. 

Zo gezaaid 

Eenjarige bloemen zaai je vanaf maart voor in de serre, of na midden april direct in de tuin. Vorstgevoelige bloemen mogen pas na midden mei de moestuin in. Houd de slakken en de duiven in de gaten, die zijn dol op mals jong groen. Zaai liever een beetje van verschillende soorten dan veel van één soort: hoe meer diversiteit, hoe meer verschillende insecten je aantrekt.

Zelf zaaien – hoe begin je eraan?

10 must-have bloemen voor je moestuin 

  • Goudsbloem: insectenmagneet en favoriet van lieveheersbeestjes 

  • Komkommerkruid: de lieveling van hommels, bijen, zweefvliegen…  

  • Oost-Indische kers: uitstekende bodembedekker. Bloemen, blaadjes en zaden zijn eetbaar.  

  • Stinkertje: nectarplant, krachtige geurplant én bodemontsmetter 

  • Korenbloem: lokt bestuivers en is lekker in de thee 

  • Juffertje-in-‘t-groen: elegante, slanke plant die tussen elke groente past 

  • Siertabak: krachtige geurplant die plaaginsecten op afstand houdt 

  • Grote klaproos: erg populaire inheemse stuifmeelplant 

  • Phacelia: topbijenplant én groenbemester, die voedingsstoffen in de bodem brengt  

  • Gele ganzenbloem: trekt massa’s bestuivers, ook (nacht)vlinders aan.  

Wist je dat…? 

Veel eetbare bloemen zaaien zichzelf uit. Heb je eenmaal goudsbloemen, korenbloemen of Oost-Indische kers in je tuin, dan komen ze elk jaar vanzelf terug. 

Kort samengevat

Bloemen trekken bestuivers aan waardoor je meer oogst krijgt. Ze trekken nuttige insecten aan die dol zijn op bladluizen, en voorkomen dat er rupsen op je groenten komen.   

Goudsbloem, stinkertje, Oost-Indische kers en siertabak zijn toppers in natuurlijke plaagbestrijding. 

Zaai of plant ze dicht bij je groenten zodat bestuivers er meteen hun werk kunnen doen. Hoge bloemen zet je aan de noordkant, zodat ze geen schaduw op je groenten werpen.  

Summary image alt