Onderhoud

Clematis verzorgen: eenvoudig met deze tips

De clematis is een prachtige bloeier die helemaal niet moeilijk te verzorgen is. We geven je graag enkele tips om je clematis in optimale conditie te houden. 

Clematis bemesten

Door zijn enorme groeikracht en zijn weelderige bloei, verbruikt de clematis veel voeding. Een bemesting bevordert de groei en zorgt voor meer bloemen en een gezondere plant. DCM Meststof Clematis & Klimplanten is een organische, langwerkende meststof met een uitgebalanceerde samenstelling. Het hoge gehalte aan kalium in deze meststof zorgt voor sterke, uitbundig bloeiende planten en intense bloemkleuren. Deze meststof is bovendien rijk aan organische stof, een energiebron voor talrijke bodembacteriën. Deze organische stof wordt door het bodemleven omgezet in humus die de structuur, de doorlaatbaarheid en het microbieel leven van de grond verbetert, waardoor het wortelstelsel van je planten zich goed kan ontwikkelen en gezonder en sterker blijft.

Deze organische meststof voor Clematis & Klimplanten is ook geschikt voor andere bloeiende en groene klimplanten zoals kamperfoelie, passiflora en blauwe regen. Ze kan vanaf maart worden toegepast.

Clematis snoeien

Je moet onderscheid maken tussen clematissen die voor de langste dag bloeien en de soorten en cultivars die later in het jaar bloeien.

Clematissen die in het voorjaar bloeien

Vele clematissen (zeker de dubbelbloemige en de vroege grootbloemige clematissen zoals ‘Nelly Moser’), produceren hun bloemen op het hout van het vorige seizoen. Indien je deze soorten, bijvoorbeeld Clematis montana te fors terugsnoeit, zal je slechts een geringe bloemvorming krijgen.

Tijdstip:
Het is belangrijk deze types direct na de bloei te snoeien. Zo kunnen de nieuwe scheuten rijpen en bloemknoppen vormen tegen het volgende seizoen.

Clematissen die in de zomer bloeien

Er zijn Clematis-typen die hun bloemen elk jaar op nieuw hout vormen, zoals Clematis ‘Jackmanii’ en laatbloeiende grootbloemige hybriden, de Clematissen van de viticella groep, de texensis group. Deze clematissen moet je elk jaar flink terugsnoeien bijvoorbeeld tot op 75 cm boven de grond, zelfs als je een hoge muur wilt laten bedekken of een pergola wilt laten begroeien.

Tijdstip:
Deze laatbloeiende types worden in het vroege voorjaar (februari-maart) gesnoeid als de knoppen dikker beginnen te worden.

  • indien te vroeg gesnoeid kunnen de nieuwe scheuten last hebben van de vorst
  • indien je te lang wacht wordt het snoeien bemoeilijkt door de nieuwe jonge scheuten

Na het snoeien extra bemesten met DCM Meststof Clematis & Klimplanten (1 handvol per plant) en flink begieten.

Wist je dat?

De meest voorkomende ziekte die de clematis kan treffen is de verwelkingsziekte. Deze schimmelziekte kan in een mum van tijd een gezonde clematis volledig aantasten. Verwijder dan onmiddellijk de dode of aangetaste scheuten tot op de grond. Werk daarna DCM Vivimus® Universeel in de grond rond de aangetaste plant in. Zo kan je plant snel weer nieuwe scheuten vormen.

Lees ook:

Kort samengevat

DCM Meststof Clematis & Klimplanten is een organische, langwerkende meststof met een uitgebalanceerde samenstelling, speciaal ontwikkeld voor clematis en andere klimplanten. 

Er is een onderscheid tussen clematissen die voor de langste dag bloeien en de soorten en cultivars die later in het jaar bloeien. Afhankelijk daarvan kan je het juiste tijdstip om te snoeien kiezen: direct na de bloei voor clematis die in het voorjaar bloeit, en in het voorjaar voor laatbloeiende types. 

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster