De bodem voorbereiden: kalk of geen kalk?
Ieder goed voorbereid tuinproject begint op dezelfde manier: met een bodemanalyse.
Het resultaat vertelt je precies wat de zuurtegraad en voedingstoestand van de bodem is, zodat jij weet wat je moet doen om die te optimaliseren voor jouw project.
Op dit moment is het goed om ongeveer te weten waar je welke plantensoorten wil plaatsen. Je moet immers weten of die planten een zure of kalkrijke grond verkiezen. Voor kalkminnende planten moet je misschien eerst kalk strooien, en gebruik maken van een bodemverbeteraar, zoals DCM Vivimus® Universeel. Voor zuurminnende planten heb je een bodemverbeteraar nodig die de grond iets zuurder maakt, zoals DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten.
Om te weten of jouw planten een zure of kalkrijke bodem verkiezen, check deze handige plantenlijst.
> Lees ook: Zuurminnende of kalkminnende planten? Verbeter de bodem volgens hun noden
Je planten kiezen en aanplanten
Er zijn zoveel mooie plantensoorten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet (of door de planten de tuin niet meer ;-) ) Als je geen hulp inschakelt van een tuinarchitect, dan kunnen deze vragen je misschien helpen om het juiste tuinplan samen te stellen.
Wil je delen van de tuin afschermen met een haag?
Er zijn verschillende goede redenen om hagen te planten in de tuin. Ze geven je privacy en zorgen voor omkadering, maar je kan er ook gezellige hoekjes mee creëren of er een minder fraai stuk van de tuin achter verstoppen.
Taxus, coniferen, laurierkers of haagbeuk? Sommige weren alle inkijk, zelfs in de winter, terwijl andere tijdens de wintermaanden hun bladeren verliezen:
Hagen van taxus, hulst, laurierkers en coniferen zijn wintergroen. Ze weren alle inkijk. Hagen met stekels, doornen of stekelig blad als meidoorn of hulst zijn nog meer ondoordringbaar dan de andere.
Hagen van haagbeuk daarentegen zijn in de winter transparant. Dat kan een voordeel zijn wanneer je in een mooie omgeving woont. Je houdt dan in het stille tuinseizoen uitzicht op het landschap.
> Lees ook: Een haag planten in je tuin: geef je haag een goede start
> Lees ook: Haag bemesten en snoeien: tips voor een mooie, strakke haag
Welke groene planten zijn onmisbaar in jouw siertuin?
Iedere siertuin heeft een aantal onmisbare groene planten, die van je tuin een mooi geheel maken. Welke is jouw favoriet?
Buxus: Buxus is een veelzijdige plant die overal mooi staat, en die je in oneindig veel vormen kan snoeien. Het blijft een favoriet voor heel wat tuinliefhebbers. Met buxus is het wel opletten geblazen, want hij wordt regelmatig geplaagd door de rupsen van de buxusmot. Gelukkig betekent dat niet dat je je buxusdroom moet opbergen. Je kan ingrijpen en je buxus beschermen tegen de aanvallen. Lees hier hoe je dat aanpakt: SOS buxus: eenvoudig stappenplan voor een stralende buxus
Laurier: Laurier is een mooie plant die je zowel op het terras in een pot als in volle grond in de tuin kan plaatsen. Maar om gezond te groeien heeft hij een specifieke verzorging nodig. Ontdek in dit artikel hoe je laurier optimaal bemest en verzorgt: Laurier bemesten en verzorgen in zomer en winter.
Siergrassen: Siergrassen zijn sterke, duurzame planten, die niet veel onderhoud vragen. Ideaal dus om je siertuin wat volume te geven, zonder al te veel extra werk. Lees alles over siergrassen in dit artikel: Siergrassen onderhouden: eenvoudig met de juiste bemesting.
Wil je een vasteplantenborder?
Een border met vaste planten geeft je siertuin een weelderig karakter. Geraniums, alchemilla, delphinium… de keuze is nagenoeg eindeloos! Over het algemeen vragen vaste planten weinig onderhoud en ze kunnen goed hun mannetje staan in de schaduw. Ontdek er hier alles over: Een vasteplantenborder vol karakter: vaste planten aanplanten en onderhouden.
Hou je van kleur in de tuin?
Je tuin opfleuren met bloemen kan op zoveel manieren! Heb je last van keuzestress? Dit zijn enkele populaire bloemen, met elk hun eigen karakter.
Rozen: Een sprookjesachtige rozenstruik brengt een romantische sfeer in je tuin. Bovendien geeft rozen verzorgen veel voldoening voor de echte tuinliefhebber.
Hosta’s: Hosta’s mogen dan hele mooie bloemen hebben, ze zijn voornamelijk bekend om hun prachtige decoratieve bladeren. Een streling voor het oog in jouw siertuin!
Lavendel: Met lavendel breng je de heerlijke geuren en kleuren van de Provence naar je eigen tuin.
Hortensia’s: Hortensia’s zijn kleurrijke planten die lang en rijkelijk bloeien. Maar ze vragen wel een specifieke verzorging, zoals een zure bodem.
Clematis: Clematis is een schitterende klimplant met prachtig getinte kelkbladeren en kleurrijke bloemen. Afhankelijk van de soort kan deze plant tot enkele meters opklimmen, bijvoorbeeld tegen een boom, hek of muur.
Bloemen zorgen overigens niet enkel voor kleur, maar ook voor leven in de tuin. Met de juiste bloemenmix trek je nuttige insecten aan, zodat je met jouw tuin je steentje bijdraagt aan de levensbelangrijke biodiversiteit.
Je siertuin onderhouden
Als je siertuin met liefde is aangeplant, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van blijven genieten. Het is daarom belangrijk om je planten doorlopend de juiste verzorging te geven, zodat ze niet verzwakken of afsterven. Met deze onderhoudstips zal jouw siertuin langdurig blijven stralen!
Meststoffen voor de siertuin
De planten in je siertuin halen hun voeding uit de bodem. In een voedselarme grond hebben ze honger en groeien ze slecht. Stop de bodem dus vol met voedzame bouwstoffen, en geniet van planten die stralen van gezondheid!
DCM Meststof Siertuin is een meststof die voor 100 dagen voeding bevat voor de hele siertuin, zowel voor groene als voor bloeiende planten. Zo zullen ze beter groeien en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.
DCM heeft naast die universele meststof ook nog een ruim assortiment aan andere meststoffen, die speciaal zijn samengesteld voor specifieke plantensoorten in de siertuin. Het overzicht vind je in dit artikel: Creëer de mooiste siertuin met de juiste meststoffen.
Jaarlijks bekalken
Kalkminnende planten hebben jaarlijks een kalkbeurt nodig. Strooi voor de winter DCM Groen-Kalk® over de bodem van je siertuin, en je planten voelen zich tegen de lente helemaal thuis in de grond, klaar voor het nieuwe groeiseizoen.
Onkruid en mos bestrijden tussen de planten
Onkruid en mos weten zich altijd wel een weg te banen tussen je mooie planten. Het zijn erg efficiënte voortplanters, en daarom hebben we er als tuinliefhebbers zo veel last van. Gelukkig is er een efficiënte manier om mos en onkruid te bestrijden, zonder het milieu of je gezondheid in gevaar te brengen.
verzwakt het onkruid waarna het afsterft. De werkzame stof komt voor in de natuur en wordt in de bodem afgebroken tot water en koolzuurgas.