Behandelen

De taxuskever natuurlijk bestrijden met aaltjes

Een taxuskever (Otiorhynchus sulcatus) berokkent op zich weinig schade aan de tuin, op wat ronde happen uit blaadjes na. Maar de larven zijn van een heel ander slag. De vrouwtjes van de taxuskever kunnen eieren leggen zonder te paren, tot 500 stuks, verspreid in de bodem. In de zomer beginnen de larven aan hun vraat, eerst de fijne worteltjes, en naarmate ze groeien ook dikkere wortels tot de wortelhals van planten toe.

Als ze zich op je taxus of rododendrons storten, is het hek van de dam. Overigens beperken ze zich niet tot struiken, ze knagen ook aan de wortels van allerlei vaste planten zoals Heuchera, Tiarella, Sedum… - de naam ‘taxus’kever is dus behoorlijk misleidend; ‘gegroefde lapsnuitkever’ is overigens een synoniem. Larven van taxuskevers zijn een nachtmerrie voor een tuinier. Ze zien er bovendien onsmakelijk uit, een beetje zoals engerlingen, maar dan in het klein: 1 cm lang, krom, roomwit met een oranjebruine kop en zonder pootjes. De eerste tekenen van vraat zijn vergeling van de bladeren en verwelking. Als je er niet snel bij bent, is het afgelopen met die prachtige haag of struik, die je al tientallen jaren met veel liefde hebt vertroeteld.

“Zijn er opvallend veel ronde hapjes uit de bladeren van de schoenlappersplant (Bergenia) of Primula gebeten, wees dan op je hoede: hier is de taxuskever aan het werk!”

Levenscyclus

De larven in de bodem verpoppen zodra de dagen in het voorjaar voldoende warm zijn. Tegen eind mei verschijnen de eerste kevers. De taxuskever kan een 500tal eitjes leggen. Ze leven tamelijk lang zodat het leggen van eitjes gemakkelijk kan doorgaan tot het einde van de zomer. De jonge larven beginnen in de zomer te vreten aan jonge wortels. Naarmate ze groeien voeden ze zich, tot in het najaar, met steeds grotere wortels om uiteindelijk ook de wortelhals aan te vreten. De taxuskever overwintert als larve in de bodem of in de potgrond van terras- en kuipplanten. Planten die tijdens de winter in de serres of kas staan zijn extra gevoelig en daar kan de volwassen kever vroeger tevoorschijn komen dan in volle grond.

Wist je dat?

Welke planten lust de larve van de taxuskever? Veel, helaas…

  • In de siertuin: rozen, hortensia, Rhododendron, Taxus, Viburnum, Camelia, Skimmia, Primula, Heuchera, Tiarella, Sedum, …
  • Terrasplanten in pot: olijf, vijg, Fuchsia, citrus, …
  • In de fruittuin: aardbeien, bosbessen, blauwbessen, druiven, bramen, vijgen, frambozen, …

De taxuskever bestrijden met aaltjes

Het insectendodende microscopisch kleine aaltje Steinernema kraussei weet gelukkig wel raad met de larven van de taxuskever. Het kruipt via natuurlijke openingen de larven binnen en infecteert ze met bacteriën, die de larven verdoven en doden. De aaltjes voeden zich met de dode larve, onder de grond. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar het is wel een bijzonder efficiënte en milieuvriendelijke manier om van die vraatzuchtige taxuskeverlarven af te komen. Bovendien is het onschadelijk voor de andere dieren in je tuin die larven eten, bijvoorbeeld mollen.

Hoe de aaltjes gebruiken?

Aaltjes tegen larven van de taxuskever

De nematoden zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud van de verpakking

5 miljoen aaltjes

  1. Roer de inhoud grondig met 10 liter zuiver water in een emmer tot het product volledig is opgelost. Gebruik water met een temperatuur van 15 tot 20 graden en meng grondig gedurende 1 à 2 minuten
  2. Doe dit in een gieter en verdeel deze 10 L gebruiksklare oplossing homogeen over 10 m² te behandelen oppervlakte.

Product Inhoud 1 2 Toepassingen
Aaltjes tegen larven van de taxuskever 10 m² 5 miljoen aaltjes 10 L 10 L 1x

50 miljoen aaltjes

  1. Roer de inhoud grondig met 10 liter zuiver water in een emmer tot het product volledig is opgelost. Gebruik water met een temperatuur van 15 tot 20 graden en meng grondig gedurende 1 à 2 minuten
  2. Meng 1 liter van dit mengsel met aaltjes, met 9 liter nieuw water in een gieter
  3. Giet deze aangelengde 10 L gebruiksklare oplossing homogeen over 10 m² te behandelen oppervlakte.
  4. Herhaal stap 2 en 3 in totaal 10 keer om zo in totaal 100 m² te behandelen.

      2    
Product Inhoud 1 a b 3 Toepassingen
Aaltjes tegen larven van de taxuskever 100 m² 50 miljoen aaltjes 10 L 1 L 9 L 10 L 10x
  • Bij zware aantasting verdubbel de dosis tot 1 miljoen aaltjes per m²
  • Toepassen bij bewolkt en/of regenachtig weer; minimale bodemtemperatuur voor doeltreffende werking bedraagt ± 13 °C
  • Roer tijdens het toepassen regelmatig in de gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de gieterbodem zakken
  • Drukspuit:
    • Verwijder alle zeefjes en filters, inclusief deze in de spuitdop. Spuitdop opening 0,5 mm
    • Spuitdruk: 5-10 bar. Maximale spuitdruk van 10 bar niet overschrijden
  • De bodem grondig bevochtigen en 4 weken vochtig houden (aaltjes overleven en bewegen zich voort in het bodemvocht)

Wanneer de aaltjes toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                         

toepassingsperiode ideale toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Een taxuskever (Otiorhynchus sulcatus) berokkent op zich weinig schade aan de tuin, op wat ronde happen uit blaadjes na. Maar de larven zijn van een heel ander slag. De vrouwtjes van de taxuskever kunnen eieren leggen zonder te paren, tot 500 stuks, verspreid in de bodem. In de zomer beginnen de larven aan hun vraat, eerst de fijne worteltjes, en naarmate ze groeien ook dikkere wortels tot de wortelhals van planten toe.

Het insectendodende microscopisch kleine aaltje Steinernema kraussei in Aaltjes tegen larven van de taxuskever weet gelukkig wel weg met de larven van de taxuskever. Het kruipt via natuurlijke openingen de larven binnen en infecteert ze met bacteriën, die de larven verdoven en doden.

Aaltjes tegen larven van de taxuskever kunnen ingezet worden vanaf maart tot en met mei. De ideale periode is vanaf half augustus tot en met oktober.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster