Haag: goedkoper en beter voor jou én de natuur
De goedkoopste en meest ecologische keuze om je tuin te omheinen, is met een haag. Haagbeuk, liguster, beuk, Spaanse aak of taxus gaan makkelijk 50 tot 100 jaar mee. In een tuin met een haag voelen vogels zich veilig, vinden ze beschutting en nestgelegenheid en insecten en zaden om van te smullen. En onder de haag scharrelen en overwinteren egels, padden en salamanders. Een haag beschermt je tuin ook tegen extreme weersomstandigheden! Bij hitte laat een haag een briesje door, terwijl het loof de temperatuur makkelijk met enkele graden doet dalen. Lange of intense regenbuien? Een haag slorpt het water snel op en vermindert de wateroverlast in je tuin. Een haag beschermt je tegen stormweer en waait niet om zoals een schutting of draadgaas met klimop. Reken op 3 à 4 planten per lopende meter.
Hoe plant je een haag?100% privacy met een groene haag
Twijfel je tussen een haag en een tuinscherm om redenen van privacy? Plant een groenblijvende haag! Taxus, Portugese laurierkers (Prunus lusitanica), olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei), Osmanthus, Japanse hulst (Ilex crenata) … houden hun blad het jaar rond. Ze kosten meer en groeien trager dan bladverliezende hagen, maar je hebt er minder snoeiwerk aan. Plant bij voorkeur inheemse soorten zoals hulst, taxus en wilde liguster; die laatste houdt in zachte winters ook z’n blad. En waarom niet meerdere soorten door elkaar mengen? Dat is beter voor de biodiversiteit en maakt je haag sterker en weerbaarder. Meng haagbeuk, beuk, liguster en Spaanse aak met groenblijvende planten voor een volle, dichte haag. Heb je veel plaats, kies dan voor een gemengde haag met inheemse haagstruiken zoals meidoorn, hondsroos, vlier, spork, gele kornoelje…. Hier doe je tal van dieren een groot plezier mee! 3 planten per meter is ruim voldoende.
Hoe onderhouden?
Kies je voor een haag, dan moet je met twee dingen rekening houden. Een haag neemt meer plaats in dan een schutting, minimum zo’n 30 tot 50 cm. Een volwassen haag van meer dan 2 meter hoog wordt doorgaans 70 cm tot een meter dik. En je moet ze natuurlijk ook snoeien. Soorten die traag groeien zoals taxus en hulst vergen het minste onderhoud, daar heb je aan één snoeibeurt per jaar genoeg.
Alles wat je moet weten over hagen snoeien en bemesten
Klimop: duurder én snoeiwerk
Een afsluiting van gaasdraad met klimop neemt niet veel plaats in en biedt privacy. Extra voordeel: klimop is een inheemse plant en erg interessant voor dieren. Vogels vinden er beschutting en nestgelegenheid, bijen komen er in de herfst nectar tanken en tal van insecten zoals vlinders overwinteren tussen het blad. Weet wel dat draadpanelen niet goedkoop zijn, en dat je klimop jaarlijks moet snoeien. En het duurt 3 tot 4 jaar voor de draad helemaal dicht is gegroeid – even lang dus als een haag. Overleg zeker ook met de buren, klimop moet net als een haag aan beide zijden worden gesnoeid. Zorg voor een of twee openingen onderin, anders komen egels, padden, kikkers, salamanders… nooit je tuin in. Voorzie 5 planten per lopende meter. Op arme grond heeft klimop extra voedingsstoffen nodig!
Tuinscherm mét klimplanten graag
In een kleine tuin of stadstuin neemt een tuinscherm weinig plaats in, je hebt geen inkijk en geen groenafval. Kies voor Europees hardhout zoals eik, kastanje of robinia. En plant zeker klimmers tegen het scherm, zo krijg je extra kleur en beleving in je tuin, en trek je vogels en insecten aan: klimrozen, bosrank, kamperfoelie, hop… Voorzie ook hier een paar openingen onderin voor tuindieren. Een schutting gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee.