Onderhoud

Het geheim van blauwe hortensia’s

Heeft u het ook al meegemaakt: u koopt een blauwe hortensia en het volgende jaar bloeit hij roze? Het is zelfs mogelijk dat bloemtuilen deels blauw en deels roos zijn. U kan er kop nog staart aan krijgen. Wat is het geheim achter de kleur van hortensia’s?

De kleuromslag van roos naar blauw wordt veroorzaakt door een reactie in het pigment anthocyaan, aanwezig in de steriele bloemen van hortensia. Anthocyaan zweeft tussen rood en blauw, en is afwezig in witte bloemen. Dit verklaart waarom witte bloemen vrijwel niet verkleuren.

De kleuromslag van de bloemtuilen van de gewone hortensia, Hydrangea macrophylla, hangt af van verschillende factoren.

  • Eén ervan is de zuurtegraad. Op kalkrijke bodems (aan de kust en in de kempen) zullen zogenaamde blauwe hortensia’s altijd roze bloemtuilen hebben. Wilt u blauwe bloemtuilen dan is een voldoende lage zuurtegraad van de bodem noodzakelijk. Het omgekeerde is niet altijd waar, een aantal roze rassen zijn kleurvast en niet blauw te krijgen.
  • Er is echter nog een bijkomende voorwaarde voor intense blauwe kleuren: de bodem moet voldoende opneembaar ijzer en aluminium bevatten. Is dit niet het geval dan vertoont uw hortensia een twijfelachtige roze kleur met misschien wat blauwe nuances.

DCM heeft een organische meststof ontwikkeld waaraan aluin is toegevoegd. Aluin is een aluminiumzout dat zal oplossen in zure bodems en aluminiumionen aan de wortels van uw hortensia geeft. Door deze meststof met blauwmaker op het juiste tijdstip en in voldoende mate toe te dienen, ontrafelt u het geheim van de blauwe hortensia en zult u blauwe bloemen op uw hortensia zien verschijnen. Op voorwaarde dat u deze struiken voldoende water geeft, want hortensia’s houden van veel water.

DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea’s

  • met hoog gehalte aan kalium voor een uitbundige bloei
  • met magnesium voor diepgroene bladeren
  • de organische stof in de meststof is een energiebron voor talrijke bodembacteriën en wordt door het bodemleven omgezet in humus die de structuur, de doorlaatbaarheid en het microbieel leven van de grond verbetert
  • bevat aluin voor een diepblauwe kleur van de tuilen

Hoe deze meststof correct toepassen?

Organische meststof:

Dien deze meststof reeds in augustus toe. Vanaf september worden immers de bloemknoppen voor het volgende jaar aangelegd. Geef een tweede dosis in het voorjaar wanneer de bloemen ongeveer zo groot zijn als een munt van 2 euro.

Ideale toepassingsperiode:

J F M A M J J A S O N D
                       

Aluin:

Voor een optimale blauwkleuring aluin tweemaal per jaar toepassen, in het voorjaar en in het najaar. Los het aluin op in lauw water en giet de planten aan. Bij aanplanting in het voorjaar, mag de volledige dosis in één keer toegediend worden.

Ideale toepassingsperiode:

J F M A M J J A S O N D
                       

Dosis

In vollegrond

  • Bemesting: 150 g meststof/m² in het voorjaar
  • Blauwkleuring: 10 - 15 g aluin/m² in het najaar én 10 - 15 g aluin/m² vlak voor de bloei

In potten

  • Bemesting: 3 - 5 g meststof/liter potgrond in het voorjaar
  • Blauwkleuring: 5 - 10 g aluin/liter potgrond in het najaar én 5 - 10 g aluin/liter potgrond vlak voor de bloei

Meer info vindt u op volgende pagina's:

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij u in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!