Onderhoud

Hoe verpot ik mijn kamerplant?

Ben je net thuisgekomen met je nieuwe kamerplant? Heb je er al een mooi plekje voor uitgekozen? Super! Maar eerst: handen uit de mouwen. Jouw plant staat al veel te lang in dezelfde pot en haar wortels snakken naar meer ruimte. Verpot ze meteen naar een grotere pot, met verse potgrond. Pas zo wordt je plant écht gelukkig.

Heb je nog nooit een plant verpot? Geen nood! Met het stappenplan hieronder op de pagina kan het gewoon niet mis gaan.

Waarom je plant verpotten?

1. Grotere pot, grotere plant

In de natuur hebben planten volop de ruimte om hun wortels uit te slaan, in een pot moeten ze het met veel minder doen. Dat is goed voor even, maar na een tijdje lijkt je plant niet meer groter te kunnen worden. Terwijl jij droomt van een grootse kamerplant… Hoog tijd om te verpotten, al zeker wanneer er onderaan wortels uit de pot komen gekropen! Dat is een echte noodkreet naar een nieuwe pot.

Tip

Woon je klein en wil je liever dat je kamerplanten juist niet te groot worden? Ververs dan enkel de potgrond en plaats ze terug in de oorspronkelijke pot.

2. De wortels willen ook wat

Kamerplanten groeien niet in tuinaarde maar in potgrond, een luchtig mengsel waarin de wortels precies genoeg water en zuurstof vinden. Maar dat is niet voor eeuwig. Na een tijdje gaat de rek uit de potgrond, en verandert die van luchtig naar verstikkend.

Hoe snel je plant toe is aan nieuwe potgrond? Dat hangt van de maat van je plant af. Kleine plantjes verpot je het beste elk jaar, doorsnee exemplaren elke 2 jaar en grote planten om de 3 jaar.

3. Honger!

Potgrond bevat alles wat een plant nodig heeft. Maar ook voedingsstoffen raken eens op, en dan valt de groei van je plant stil. Sterker nog, van een voedingstekort kan je plant zelfs flink verzwakken! Laat het niet gebeuren, en breng je plant snel terug op krachten, met verse potgrond.

Tip

Van potgrond alleen kunnen planten niet (lang) leven, ook na het verpotten hebben ze extra voedingsstoffen nodig. Meng één keer per week DCM Vloeibare Plantenvoeding Kamerplanten door het gietwater, dat doet je kamerplanten rustig uitgroeien tot stevige planten, met gezonde wortels, glanzende bladeren en mooie bloemen.

Wanneer je plant verpotten?

Verpotten doe je in de lente, zo simpel is dat. Al kunnen kamerplanten het jaar rond verpot worden, als het echt nodig is; eens de pot te klein wordt, kan de nood hoog zijn. Maar het beste moment om te verpotten is wel het groeiseizoen, van half maart tot en met april. Dan schiet je plant wakker, en snakt ze naar ruimte en voeding.

Hoe je plant verpotten?

Staan plant en potgrond klaar? Nu nog de juiste pot! En dat is er een met gaten onderin. Die zorgen ervoor dat het overtollige water makkelijk weg kan, en dat de wortels niet gaan rotten. Teveel water geven is doodsoorzaak nummer 1 van kamerplanten! Let ook op de grootte van je nieuwe pot. Die is beter niet meer dan 20% groter dan de huidige.

Stappenplan

1

Neem een pot en bedek de bodem met een laagje DCM Hydrokorrels.

2

Vul gedeeltelijk aan met DCM Potgrond Kamerplanten, maar laat voldoende ruimte voor de wortelkluit.

3

Maak de wortels voorzichtig los en haal de potgrond gedeeltelijk weg.

4

Zet de plant in de pot en vul de ruimte verder aan met potgrond.

5

Druk zachtjes aan, blijf daarbij enkele centimeters van de rand van de pot, en geef water.

Last van beestjes?

Vliegen er kleine zwarte vliegjes rond je kamerplanten? Denk niet te gauw aan fruitvliegjes, de kans is groot dat het varenrouwmuggen zijn. De vliegjes zelf doen geen kwaad, hun larven daarentegen… Die doen zich tegoed aan wortels en stengels, en kunnen je planten ernstig verzwakken. Varenrouwmuggen ontwikkelen zich makkelijk tot een heuse plaag en kunnen al je kamerplanten aantasten! Behandel ze op een natuurlijke manier, met Aaltjes tegen larven van de varenrouwmug.

Tip

Geef je planten pas water wanneer de potgrond helemaal droog aanvoelt en telkens met kleine beetjes. De larven houden namelijk niet van droge potgrond.

Meer lezen over kamerplanten? Ontdek onze andere blogartikelen over kamerplanten

Kort samengevat

Potgrond is een luchtig mengsel waarin de wortels precies genoeg water en zuurstof vinden, maar na een tijdje gaat de rek eruit en verandert die van luchtig naar verstikkend. Ook de voedingsstoffen geraken op, en dan valt de groei van je plant stil. Dat is de hoogste tijd voor een nieuwe pot en potgrond.

Het beste moment om te verpotten is bij de start van het groeiseizoen (maart/april). Dan schiet je plant wakker, en snakt ze naar ruimte en voeding. Al kunnen kamerplanten het jaar rond verpot worden, als het echt nodig is; eens de pot te klein wordt, kan de nood hoog zijn.

Je kamerplant verpot je in 5 stappen:

  1. Bedek de bodem van de pot met hydrokorrels
  2. Vul gedeeltelijk aan met potgrond
  3. Maak de wortels los
  4. Zet de plant in de pot en vul aan met potgrond
  5. Zachtjes aandrukken en begieten

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster