Behandelen

Bestrijd larven van de varenrouwmug met aaltjes

Zitten er vervelende kleine vliegjes rond je kamerplanten? Staat de plant er maar zwakjes bij? De kans is groot dat je te maken hebt met varenrouwmuggen.

Ontdek in dit artikel op welke manier ze je plant bedreigen en hoe je er vanaf komt!

Wat zijn varenrouwmuggen?

Varenrouwmuggen (Scaria) zijn kleine zwarte vliegjes die graag in de buurt van kamerplanten of kasplanten rondvliegen. Ze worden ook wel rouwvliegjes genoemd en kunnen heel vervelend zijn in huis, maar ze steken niet en zijn onschuldig voor je planten. Het zijn hun larven waar je voor moet opletten!

Het vrouwtje van de varenrouwmug legt eitjes in een vochtige, humusrijke grond, zoals de potgrond van je kamer- of potplanten. De larven die daaruit voortkomen doen zich graag tegoed aan wortels en stengels, en kunnen dus heel wat schade aanrichten. Ze verstoren de voedingsopname van de plant, met een verzwakte groei tot gevolg. Uiteindelijk kan de plant zelfs verwelken en afsterven. De wonden vormen immers de ideale toegangspoort voor schadelijke schimmels zoals Pythium of Fusarium.

Wil je je planten dit vreselijke lot besparen? Dan is het handig om de levenscyclus van de varenrouwmug te kennen, om ze vervolgens effectief te bestrijden.

De levenscyclus van de varenrouwmug

De combinatie van vochtige (pot)grond en een warme omgeving van een woonkamer of kas is ideaal voor een razendsnelle ontwikkeling van varenrouwmuggen. Binnenshuis kan een plaag het hele jaar door opduiken en lang aanhouden. Buitenshuis kan vooral in de nazomer (augustus/september), bij donker en regenachtig weer, de plaagdruk snel toenemen.
De ontwikkeling van eitje tot volwassen mug duurt slechts 3 tot 4 weken. De volwassen muggen leven niet langer dan een week en leggen in die tijd tot wel 200 eitjes die na 4 dagen uitkomen. De larven voeden zich gedurende 2 tot 3 weken met wortels en stengels van planten en verpoppen zich dan in de grond. 3 tot 4 dagen later komen de volwassen mugjes uit hun pop en begint de cyclus opnieuw.

Hoe bestrijd je de larven van de varenrouwmug?

Om de larven efficiënt te bestrijden kan je rekenen op de hulp van de natuur. Laat een legertje insectendodende aaltjes van Aaltjes tegen larven van de varenrouwmug los op iedere aangetaste plant en laat ze hun werk doen.

De aaltjes gaan actief op zoek naar de larven en treden ze binnen via natuurlijke openingen. Ze verdoven en doden hun gastheer van binnenuit en ruimen de larven meteen op door zich ermee te voeden.

Zo ga je te werk:

  1. Voeg de aaltjes toe aan max. 6 liter gietwater en roer grondig.
  2. Verspreid het mengsel gelijkmatig over de (pot)grond, zonder de planten drijfnat te zetten.
  3. Behandel alle planten in dezelfde ruimte, ook als ze op het eerste gezicht niet zijn aangetast.
  4. Hou de bodem enkele weken licht vochtig.

Tip

Vermijd direct zonlicht en zorg ervoor dat overtollig water goed kan wegvloeien.

Twee weken na de eerste toepassing zie je al een vermindering van het aantal mugjes. Pas de aaltjes na 10 tot 14 dagen een tweede keer toe voor een effectieve bestrijding.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster