Behandelen

Hou de paardenkastanjemineermot onder controle

De paardenkastanjemineermot is één van de grootste vijanden van de paardenkastanje. Dit kleine motje is in staat om de (paarden)kastanje al vroeg in de zomer een herfstlook te geven. Drie generaties larven vreten immers gedurende heel het groeiseizoen gangen uit in het bladbladweefsel ('mineren') waardoor het verdroogt en vervroegd afvalt. Helaas heeft de natuur nog geen passende oplossing gevonden om dit beestje een halt toe te roepen. Al zijn niet alle paardenkastanjes even gevoelig en blijft het uiteraard een waardevolle sierboom. 

Vang de paardenkastanjemineermot met feromonen en een mottenval

Er komen in onze streken tot drie generaties voor per jaar. Door in het groeiseizoen het Feromoon paardenkastanjemineermot in te zetten, in combinatie met de DCM Mottenval, kan je perfect monitoren wanneer de motjes actief zijn om vervolgens een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen. 

Hoe gebruiken?

  • Installeer uiterlijk half april de DCM Mottenval. Eén feromooncapsule in combinatie met de DCM Mottenval is goed voor ongeveer 100 m² of voor een boom met een kruindiameter van max. 12 m.
  • Doe onderaan in de val een beetje water (max. 5 cm) met een druppeltje zeep zodat deze kleine motjes niet kunnen ontsnappen vóór dat je ze kan tellen.
  • Hang de val bij voorkeur onderaan in de kruin van de paardenkastanje. Vervang om de 6 weken de feromooncapsule (start midden april met de eerste capsule, 4 capsules voor drie generaties motjes).
  • Verwijder en vernietig afgevallen bladeren. Zo verminder je de schade in het volgende jaar door motten van overwinterende poppen.

Wanneeer toepassen?

Lees ook: Bescherm je fruitbomen tegen kruipende insecten

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

De paardenkastanjemineermot is één van de grootste vijanden van de paardenkastanje. Dit kleine motje is in staat om de paardenkastanje al vroeg in de zomer een herfstlook te geven. Drie generaties larven mineren immers heel het groeiseizoen het blad waardoor het verdroogt en vervroegd afvalt.

Er komen in onze streken tot drie generaties voor per jaar. Door in het groeiseizoen het Feromoon paardenkastanjemineermot in te zetten, in combinatie met de DCM Mottenval, kan je perfect monitoren wanneer de motjes actief zijn om vervolgens een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen. 

Het Feromoon paardenkastanjemineermot kan ingezet worden vanaf april tot en met september; de ideale periodes zijn begin april, eind mei, begin juli en eind augustus.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Schrijf je nu in