Header image alt
Behandeling

Laat ritnaalden je aardappeloogst niet vernielen

Boorgaatjes in je aardappelen, wortelen, pastinaak of bieten? Dat is het werk van ritnaalden, de larven van de kniptor. De kevertjes zelf doen geen kwaad in de tuin, hun vraatzuchtige larven vormen wel een flink gevaar voor je moestuin.

Wat zijn ritnaalden?

Ritnaalden zijn de larven van de kniptor: 2 cm lang en dun, met drie paar kleine pootjes. Omwille van hun lichtbruine kleur worden ze ook wel koperworm genoemd. De kevers leggen hun eitjes het liefst in gazons en grasland, in mei of juni. Daarna leven de larven (ritnaalden) tot vier jaar lang in de grond. Al die tijd voeden ze zich met jouw groenten! Uiteindelijk graven ze zich 10 tot 25 cm diep de aarde in, om in het voorjaar te verpoppen tot kever. Waarna de hele cyclus van vooraf aan herbegint.

Welke schade veroorzaken ritnaalden?

In gras veroorzaken ritnaalden relatief weinig schade. Maar ben jij je moestuin gestart van een stukje weide of gazon, let dan goed op! De larven zijn immers verlekkerd op knol- en bolgewassen als aardappelen, wortelen, bieten, knolselder,... en boren zich in de wortels of wortelhals van sla, mais, kool, witloof, …. De planten verwelken en sterven af, en de knollen zitten vol boorgaatjes. En dat vele jaren na elkaar; de larven leven immers makkelijk 4 jaar op dezelfde plek. Hoe los je deze hardnekkige plaag op?

Hoe ritnaalden bestrijden?

Hoe krijg je die vraatzuchtige larven uit je moestuin en kun je weer gave groenten oogsten? Ritnaalden bestrijd je biologisch, met Aaltjes tegen koperworm (ritnaald), aardrupsen, rupsen en coloradokever. Deze insectendodende microscopische aaltjes nestelen zich in de ritnaalden en infecteren ze met bacteriën die hen verdoven en uitschakelen. De aaltjes voeden zich met de resten.

Wanneer toepassen?

Behandel je moestuin met aaltjes zodra de bodemtemperatuur boven 12° C uitkomt; dat kan doorgaans vanaf maart. Doe het voordat de larven je groenten kunnen aantasten!

Tip

Zitten er veel ritnaalden in je moestuin? Behandel met aaltjes, en sla dat jaar de knolgewassen over. Zo doorbreek je de cyclus op een efficiënte manier, en kun je het jaar daarop met een veel geruster hart moestuinieren.

Wees ritnaalden te slim af!

  • Laat je kippen een paar maanden op het gazon of gras scharrelen, voor je er een moestuin start. Ze smullen met plezier de ritnaalden op.

  • Of laat het terrein het eerste jaar braak liggen, woel wat los met de woelvork, en laat de vogels hun werk doen.

  • Let op bij het klaarleggen van je moestuin, raap elke ritnaald die je tegenkomt zorgvuldig op!

Kort samengevat

Ritnaalden boren gaatjes in aardappelen, wortelen, bieten, knolselder,... Ze vreten aan de wortels of wortelhals van sla, mais, kool, biet, witloof, …. De planten verwelken en sterven af, en de knollen worden oneetbaar.

Ritnaalden bestrijd je op een biologische manier, met Aaltjes tegen Ritnaalden, Aardrupsen, Rupsen en Coloradokevers.

Behandel vanaf maart, zodra de bodemtemperatuur boven 12°C uitkomt.

Summary image alt