Behandelen

Coloradokever bestrijden met aaltjes

Hoe mooi dat geelzwart gestreepte coloradokevertje er ook uitziet, z’n larven kunnen in een mum van tijd je aardappelplanten kaalvreten. Die 1 tot 2 cm grote, licht- tot donkerrode, dikgezwollen larven (met poten!) graven zich in de herfst in om in de lente te verpoppen, en zich als coloradokever voort te planten. De kever kleeft massaal zijn gele eitjes in groepjes onderaan de aardappelbladeren, waar de jonge larven aan hun vraattocht beginnen.

“Tijdens één groeiseizoen kun je tot 3 cyclussen van coloradokevers krijgen - als je niet snel ingrijpt, is je aardappeloogst verloren.”

Aaltjes tegen koperworm (ritnaald), aardrupsen, rupsen en coloradokever

Insectendodende aaltjes of nematoden verrichten bijzonder goed werk bij het opruimen van vraatzuchtige insecten als coloradokevers, maar ook bij trips. Ze treden het lichaam van de kever binnen en infecteren die met bacteriën, die de coloradokever verdoven en doden. De aaltjes voeden zich dan met het dode insect.

Hoe gebruiken?

Bodemtoepassing: tegen ritnaald en aardrupsen

  1. Meng de volledige inhoud met 10 liter water. Roer grondig gedurende enkele minuten tot het product volledig is opgelost.
  2. Neem met een maatbeker 2 L van het concentraat uit stap 1 en doe dit in een gieter.
  3. Leng het concentraat in de gieter aan met 8 L water tot een gebruiksklare oplossing van 10 L.
  4. Verspreid deze 10 L gebruiksklare oplossing gelijkmatig over 10m². Herhaal stappen 2 tot 4 totdat de volledige oppervlakte van 50 m² is behandeld. Roer regelmatig in de emmer en gieter om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.

Product Inhoud 1 2 3 4 Herhaal stap 2 tot 4
Aaltjes tegen koperworm (ritnaald), aardrupsen, rupsen en coloradokever 50 m² 25 miljoen aaltjes 10 L 2 L 8 L 10 L 5x

Bladtoepassing: tegen rupsen en larven van de coloradokever

  1. Meng de volledige inhoud met 5 liter water. Roer grondig gedurende enkele minuten tot het product volledig is opgelost.
  2. Verwijder alle zeefjes en filters, inclusief deze in de spuitdop, uit het spuittoestel
  3. Vul het spuittoestel en verspuit de gebruiksklare oplossing van 5 L over max 50 m². Raak de plaaginsecten goed en behandel alle delen van de plant, ook de onderzijde van de bladeren. Schud regelmatig met het spuittoestel om te vermijden dat de aaltjes naar de bodem zakken.
  • De aaltjes zitten niet homogeen verdeeld in de verpakking: gebruik daarom steeds de volledige inhoud.
  • Verdubbel bij zware aantastingen de dosis van 0,5 naar 1 miljoen aaltjes per m² of herhaal de behandeling indien nodig.
  • Vermijd direct zonlicht! Pas de aaltjes toe bij bewolkt weer of aan het einde van de dag.
  • Bodemtoepassing: De bodem vóór toepassing grondig bevochtigen en ná toepassing gedurende min. 4 weken vochtig houden. De minimale bodemtemperatuur voor een doeltreffende werking bedraagt 12°C.
  • Bladtoepassing: Bevochtig de planten voor de behandeling met water en zet ze goed nat. Behandel enkel bij een hoge luchtvochtigheid om te voorkomen dat de aaltjes op de plant uitdrogen en sterven. De minimale omgevingstemperatuur voor een doeltreffende werking bedraagt 12°C.

Wanneer toepassen?*

J F M A M J J A S O N D
                       

toepassingsperiode

*De toepassingsperiode en levenscycli zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Jaarlijkse variaties zijn niet uit te sluiten.

Voor meer informatie over insecten in je tuin, lees ook: Herken de insecten in je tuin en bescherm je planten

Kort samengevat

Hoe mooi dat geelzwart gestreepte coloradokevertje er ook uitziet, z’n larven kunnen in een mum van tijd je aardappelplanten kaalvreten.

Insectendodende aaltjes of nematoden verrichten bijzonder goed werk bij het opruimen van vraatzuchtige insecten als coloradokevers.

Aaltjes tegen ritnaalden, aardrupsen, rupsen en coloradokevers kan je toepassen vanaf maart tot en met oktober.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster