Onderhoud

Lang leve de dahlia!

Weinig bloemen brengen zoveel kleur en uitbundigheid in de tuin als dahlia’s. Van midden juni tot een eind in oktober geniet je van hun overdaad aan kleuren. Genoeg voeding is het geheim achter die maandenlange bloei.

Dahlia’s kun je op zowat elke plek in de tuin kwijt: in de moestuin, tussen je sierplanten, in de pluktuin of op je terras. De keuze is quasi oneindig, met duizenden verschillende combinaties van grootte, vormen en kleuren, van de mooiste snoepjeskleuren tot het vurigste rood. Donkerbladige dahlia’s, zoals de populaire rode Bishop of Llandaff, staan erg mooi in de vaste plantenborder.

Bloemen tot wel 25 cm doorsnede

Dahlia’s worden onderverdeeld op basis van hun bloemvormen: enkelbloemige, cactusdahlia’s, waterleliedahlia’s, pompondahlia’s, anemoonbloemige, …. De grootste, de dinner plate’s, zoals de fameuze Café au Lait, hebben bloemen als een bord zo groot, tot wel 25 cm doorsnede! Ook de hoogte kan erg verschillen, van 20 cm (ideaal voor in potten) tot 2 meter.

Flink veel voeding

Dahlia’s zijn makkelijke tuinplanten, die het op zowat elke bodem goed doen. Op rijke, doorlatende, vochthoudende grond, in volle zon, bloeien ze het uitbundigst.

 • Plant je dahlia’s max. 2 à 3 cm onder het oppervlak.
 • Zet ze 50 cm uit elkaar.
 • Voeg organische meststoffen toe in het plantgat.
 • Tuinier je op zandgrond, voeg dan DCM Zandgrondverbeteraar Bentoniet toe.
 • Geef goed water.

“Organische meststoffen voeden niet alleen je bloemen maar stimuleren ook het bodemleven.”

Maandje vroeger

Dahlia’s kunnen niet tegen de vorst; ze mogen pas rond begin mei de grond in. Wil je vroeger van dahlia’s in de tuin genieten? Zet ze eind maart in potten, en houd ze in de kas. Midden mei plant je ze in de tuin.

Opgelet voor de slakken

Slakken lusten wel een jong dahliascheutje; houd ze in mei en juni in de gaten, en strooi waar nodig ecologische slakkenkorrels zoals DCM Bio Anti-Slak. Let ook op voor bladluizen.

Chop chop

Hoge dahlia’s kunnen, net als zonnebloemen, bij een harde windvlaag omvallen. Met een slim trucje houd je ze compact. Top je dahlia’s in mei, zodra ze 20 à 30 cm hoog staan. Knip de hoofdstengel (!) net boven een dubbele vertakking of set blaadjes weg. Zo blijft je plant compacter en valt ze minder snel om, én vormt ze meer zijtakken en bloemen.

Non-stop bloei

Dahlia’s bloeien uitbundig en lang, van juli tot de eerste vorst. Hoe houd je die geweldige bloemenstroom op gang?

 • Knip regelmatig bloemen, dat stimuleert dahlia’s om nieuwe bloemen te blijven produceren.
 • Snijd de steel net boven een dubbele set blaadjes af. In de oksels van die blaadjes komen nieuwe zijscheuten, met nieuwe bloemen.
 • Haal systematisch uitgebloeide bloemknoppen weg, zo houdt je dahlia genoeg energie over om verder te bloeien, in plaats van zaad te vormen.
 • Meng vanaf juli elke 14 dagen vloeibare voeding in het gietwater, of geef beendermeel.

’s Winters binnen

Dahlia's zijn niet winterhard. Graaf de knollen in november op en overwinter ze vorstvrij, bijvoorbeeld in een frisse, niet te droge kelder.

Zo geplukt

 • Pluk dahlia’s op het moment dat de knop net opengaat, en de kleur zichtbaar wordt.
 • Knip ’s ochtends, en zet ze meteen in water.
 • Dahlia’s houden makkelijk 8 dagen op vaas. De kleinere pompondahlia’s houden het langst.
 • Ververs het water elke 3 dagen en snijd telkens een stukje steel af.

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

Dahlia's brengen veel kleur en uitbundigheid in je tuin. Van midden juni tot een eind in oktober geniet je van hun overdaad aan kleuren. De keuze in grootte, vorm en kleur is quasi oneindig. Bovendien kan je ze op zowat elke plek in de tuin kwijt en zijn het ook nog eens erg makkelijke tuinplanten.

Dahlia’s doen het op zowat elke bodem goed. Op rijke, doorlatende, vochthoudende grond, in volle zon, bloeien ze het uitbundigst. Zorg voor een goeie start met organische meststoffen en geef voldoende water. Door regelmatig bloemen weg te knippen, stimuleer je nieuwe bloei.

 • Pluk ze op het moment dat de knop net opengaat.
 • Knip ’s ochtends, en zet ze meteen in water.
 • Ververs het water elke 3 dagen en snijd telkens een stukje steel af.
 • Dahlia’s houden makkelijk 8 dagen op vaas.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster