Onderhoud

Lavendel planten, snoeien en verzorgen als een pro

Met lavendel haal je een stukje van het mooie leven uit Zuid-Frankrijk naar je tuin. Wil je een lavendelplant met dezelfde intense geuren en kleuren als die van een zonovergoten veld in de Provence? Volg dan deze tips voor een geslaagde aanplant, snoei en verzorging!

Plant lavendel met de juiste bodemverbeteraar

Lavendel komt oorspronkelijk uit het Zuiden. Het is een veelzijdige plant: decoratief dankzij de diepblauwe bloemen, heerlijk geurend en vol met geneeskrachtige eigenschappen. De lavendelplant verkiest een plaats in de volle zon en vraagt een goed doorlatende, enigszins kalkhoudende grond met een matig  voedingsniveau. 

Zo ga je te werk voor een succesvolle aanplant van lavendel.

Verbeter de bodem indien nodig

Is de grond te compact en te zwaar? Verbeter dan de drainage van de bodem voor het aanplanten met DCM Vivimus® Universeel. Dit product zorgt voor een luchtige, goed doorlatende grond. 

Plant de lavendel

 • Graaf een plantgat dat ruim dubbel zo groot is als de wortelkluit.
 • Maak een mengsel van één deel uitgegraven grond met 2 delen DCM Vivimus® Universeel.
 • Bedek de bodem van het plantgat met een flinke laag van dit mengsel.
 • Zet de lavendel erop en vul verder aan met hetzelfde mengsel.
 • Druk de grond goed aan en geef een flinke hoeveelheid water.

Snoei lavendel 2 keer per jaar

Snoei je lavendelplant een eerste keer in het voorjaar, rond maart-april, en een tweede keer in het najaar, in september. Let wel op dat het zeker niet vriest tijdens de snoeiperiode!
Door je lavendel na de bloei te snoeien, vermijd je dat de plant open valt en te zeer verhout. Bovendien behoudt je lavendel door te snoeien zijn bossige karakter. De groei van nieuwe, krachtige scheuten wordt gestimuleerd.

Verzorg lavendel met voeding en bodemverbeteraar

Naast een zonnige standplaats en een goed doorlatende bodem vraagt lavendel ook een aangepaste bemesting en voldoende kalk om goed te groeien en te bloeien.

Meststof voor lavendel

Om je lavendel te laten schitteren zoals op de velden van de Provence, is er de op maat ontwikkelde DCM Meststof Lavendel:

 • een puur organische meststof met lange werking
 • rijk aan kalium, voor intense bloemkleuren
 • rijk aan organische stof, dat door het bodemleven omgezet wordt in humus die de structuur, de doorlaatbaarheid en het microbieel leven van de grond verbetert.

Dankzij de MINIGRAN® TECHNOLOGY is DCM Meststof Lavendel uiterst gebruiksvriendelijk:

 • perfect stofvrij strooibaar = volkomen geurloos en schoon
 • geen visuele stofhinder op bladeren of bloemen
 • gelijkmatige verdeling = homogene groei

Een jaarlijkse kalkbeurt

Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen. Strooi daarom jaarlijks DCM Groen-Kalk® in het vroege voorjaar.

Voor meer informatie over een mooie, gezonde siertuin, lees ook: Zelf een mooie tuin aanleggen? Zo begin je eraan!

Kort samengevat

Is de grond te compact en te zwaar? Verbeter dan de drainage van de bodem voor het aanplanten met DCM Vivimus® Universeel. Dit product zorgt voor een luchtige, goed doorlatende grond. 

Om je lavendel te laten schitteren zoals op de velden van de Provence, is er de op maat ontwikkelde DCM Meststof Lavendel.

Snoei je lavendelplant een eerste keer in het voorjaar, rond maart-april, en een tweede keer in het najaar, in september. Let wel op dat het zeker niet vriest tijdens de snoeiperiode!

 

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster