Behandelen

Lok de buxusmot in de val en voorkom rupsenvraat

Buxus is een zeer populaire plant in de tuin. Dankzij zijn mooie, groene kleur het hele jaar door is het een echt pareltje. De laatste tijd worden echter meer en meer tuinen aangetast door de buxusmot. Met ons advies is het nog niet te laat en kunnen je buxusplanten nog gered worden!

De buxusmot en de rups.

De buxusmot komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea en China) en is Europa binnengekomen samen met de import van Aziatische planten. Aangezien de buxusmot en buxusrups hier nauwelijks natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden.

Buxusmot

De buxusmot is een nachtvlinder uit de familie van de grasmotten. Hij is 4-4,5 cm groot (spanwijdte) en is crèmewit van kleur met een donkere goudbruine vleugelrand.

Buxusrups

De schade aan de buxusplant wordt niet rechtstreeks veroorzaakt door deze buxusmot, wél door de buxusrups. Het is een donkergroene rups met zeer herkenbare overlangse donkere strepen en een zwarte kop. De rupsen van de buxusmot hebben maar één doel: je buxusplanten zo snel mogelijk kaalvreten! De rups eet een paar keer zijn gewicht per dag op aan verse groene buxusblaadjes zodat hij nadien kan verpoppen tot een vlinder.

Schade door de buxusrups

Eerst schraapt de buxusrups aan de onderkant van het blad het bladmoes weg, nadien eet hij heel het blad weg. Zo is in een mum van tijd de buxus helemaal kaal en blijven er alleen dode blaadjes, kale takken, bladskeletten en spinsel over.

Gezien de kleur van de rups (groen), kan het dan ook een tijd duren vooraleer de schade opgemerkt wordt. Het is dus aan te raden om al vroeg op het seizoen op regelmatige  basis in je buxus te kijken of je al eitjes of rupsen ziet. Nog beter, in plaats van elke dag je neus tussen de buxus te steken, is eenvoudig een DCM Mottenval ophangen in combinatie met Feromoon buxusmot om na te gaan of er al motten aanwezig zijn. volg de vlucht van de motten nauwlettend op om aantastingen vroegtijdig te herkennen.

Lok de buxusmot in de val

De buxusmotten komen voor vanaf midden mei tot eind juni, en vervolgens in augustus-september. Deze perioden zijn dan ook ideaal om de DCM Mottenval op te hangen in combinatie met Feromoon buxusmot.

Stappenplan

  1. Installeer een DCM Mottenval op een hoogte van 75-150 cm. Doe dit een eerste keer midden mei en een tweede keer eind juli. 
  2. Plaats 1 dispenser van Feromoon buxusmot in het korfje bovenaan in de DCM Mottenval en plaats bij voorkeur ook een feromoon in het 2e korfje onderaan de val
  3. Het feromoon is 6-8 weken werkzaam, de DCM Mottenval kan hergebruikt worden

Kort samengevat

De buxusmot is een nachtvlinder uit de familie van de grasmotten. Hij is 4-4,5 cm groot (spanwijdte) en is crèmewit van kleur met een donkere goudbruine vleugelrand.

De buxusrups is een donkergroene rups met zeer herkenbare overlangse donkere strepen en een zwarte kop. Eerst schraapt hij aan de onderkant van het blad het bladmoes weg, nadien eet hij heel het blad weg. Zo is in een mum van tijd de buxus helemaal kaal en blijven er alleen dode blaadjes, kale takken, bladskeletten en spinsel over.

Door het ophangen van het Feromoon buxusmot (Cydalima-Pheromone®) in combinatie met de DCM Mottenval worden mannelijke motten in de val gelokt. Zo kan je de plaag opvolgen (monitoren) om daaropvolgend een juiste bestrijdingsstrategie te kiezen.

Anderen lazen ook deze tuintips

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt

boog

DCM Nieuwsbrief

Ontvang je graag onze nieuwsbrief vol weetjes en tips over gazon, siertuin, moestuin of terras- en kamerplanten?

Copyright © 2024 - Member of Group de Ceuster